Παιδί και σχολείο: 7 τρόποι για να παραμείνει το παιδί σου υγιές σε όλη την σχολική περίοδο!

Το σχολείο είναι το επόμενο μέρος μετά το σπίτι στο οποίο το παιδί βρίσκεται τις περισσότερες ώρες της ημέρας σε καθημερινή βάση. Μαθαίνει τα αναπτύσσει τις σωματικές, πνευματικές και κοινωνικές του δεξιότητες, ενώ συναναστρέφεται με πολλά παιδιά την ίδια στιγμή. Περνούν, δηλαδή, πολύ χρόνο σε αίθουσες όπου μπορούν εύκολα να συλλάβουν μικρόβια και ασθένειες και να μεταφέρουν λοιμώξεις το ένα στο άλλο.

Είναι σημαντικό τόσο οι γονείς όσο και το παιδί να μάθει να ακολουθεί κανόνες υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών, ο επαρκής ύπνος και η κατανάλωση θρεπτικών γευμάτων είναι κάποια από τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούν καθημερινά. Βοηθώντας το παιδί σου να δημιουργήσει κάποιες σημαντικές συνήθειες, μπορείς να του δείξεις πώς να θέτει την υγεία του ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και όχι μόνο. Μπορείς να βοηθήσεις το παιδί να παραμένει υγιές σε όλη την σχολική περίοδο με 7 τρόπους.

Ποιοι είναι οι 7 τρόποι;

1. Να κάνει όλα τα εμβόλια

Τα εμβόλια μπαίνουν στην ζωή ενός παιδιού ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του για να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό και να προστατεύσουν την υγεία του. Τα εμβόλια εδώ και χρόνια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί η εξάπλωση 16 διαφορετικών, σοβαρών ασθενειών και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε μια απότομη πτώση στον αριθμό των παιδιών που έλαβαν όλα τα εμβόλια που χρειάζονται εγκαίρως.

Ας μην επικεντρωθούμε όμως στο εμβόλιο του κορωνοϊού αφού ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να γίνεται με τα παιδιά. Επισκεφτείτε τον παιδίατρο μαζί με το παιδί για να προγραμματίσετε τα εμβόλια που πρέπει να κάνει αλλά και να βεβαιωθείς ότι το παιδί έχει κάνει όλα τα εμβόλια που χρειάζεται για την ηλικία που είναι, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου για την εποχική γρίπη.

2. Σωστή απολύμανση των χεριών

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα η απολύμανσή τους με αντισηπτικό είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους πρόληψης της εξάπλωσης της ασθένειας στην τάξη και αλλού. Όταν τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μικρόβια, μπορούν εύκολα να μεταδώσουν αυτά τα μικρόβια ειδικά αν τρίβουν τα μάτια τους ή ξύνουν τη μύτη τους. Μετά είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να αρρωστήσουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί η διασπορά των ιώσεων και η εξάπλωση του COVID-19. Για αυτό αφιέρωσε χρόνια για να μάθεις στο παιδί σου πώς να πλένει τα χέρια του σωστά και πότε να το κάνεο -αφού φυσήξει την μύτη του, αφού πιάσει χώμα κ.α. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου να αρρωστήσει και με τη σειρά τους να μολύνει και άλλους.

3. Θωράκισε το ανοσοποιητικό του με βιταμίνες

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος να ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείται το σώμα των παιδιών υγιές, ώστε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να διατηρεί την εύρυθμη λειτουργία του. Ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η διαχείριση του άγχους, η άσκηση, η παροχή χρόνου για παιχνίδι και η έμφαση στο πλύσιμο των χεριών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του παιδιού να κρυολογήσει.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της νόσου είναι ο εμβολιασμός που αναφέραμε. Ωστόσο, η πρόσθετη ενίσχυση του ανοσοποιητικού και από συμπληρώματα βιταμινών όπως οι επιπλέον δόσεις βιταμίνης C μπορούν να αυξήσουν την ανοσία του παιδιού. Φυσικά, πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεσαι τον παιδίατρο πριν του χορηγήσεις συμπληρώματα οποιουδήποτε είδους.

4. Επαρκής ύπνος 

Το να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου κοιμάται αρκετά είναι ένα κρίσιμο μέρος για να διατηρηθεί η υγεία του οργανισμού του και να έχει πνευματική διαύγεια. Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά με διάφορους τρόπους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε κακή συγκέντρωση, παχυσαρκία, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό και τραυματισμούς.

Όχι μόνο ο ύπνος είναι σημαντικό μέρος της σωματικής και συναισθηματικής υγείας ενός παιδιού. Μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στο πόσο καλά τα πηγαίνουν στο σχολείο. Δυστυχώς, οι έρευνες για το θέμα δείχνουν ότι πλέον τα παιδιά κοιμούνται πολύ λιγότερο στις μέρες από ότι παλαιότερα. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από την καθορισμένη ώρα ύπνου. Δημιουργήστε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα ύπνου μαζί με το παιδί και κάνε το να καταλάβει πως το άγχος δυσχεραίνει τον ύπνο του.

5. Πρωινό που δυναμώνει τον εγκέφαλο

Χωρίς διαύγεια και πλήρη εγκεφαλική λειτουργία δεν θα μπορέσει το παιδί να αντεπεξέρθει στις σχολικές του υποχρεώσεις. Το πρωινό είναι πραγματικά το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ειδικά όταν πρόκειται για μαθητές. Ένα ισορροπημένο πρωινό με πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ενισχυμένη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά και να τρώνε λιγότερα ολικά λιπαρά και χοληστερόλη. Ομοίως, ο σίδηρος, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη D είναι περίπου 20% έως 60% υψηλότερα στα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό σε σύγκριση με εκείνα που το παραλείπουν.

6. Υγιεινά σνακ

Τα παιδιά είναι συχνά αρκετά κουρασμένα μετά το σχολείο, αλλά δεν χρειάζεται να παρακάμψεις την καλή διατροφή για την ευκολία τους. Ένα πλήρες γεύμα και στην συνέχεια θρεπτικά σνακ κατά την διάρκεια της ημέρας μπορούν να του προσφέρουν φυσικά τις βιταμίνες που χρειάζεται και να το διατηρήσουν χορτάτο. Επιπλέον, τα μικρά σνακ σε απόσταση μεταξύ των γευμάτων ενισχύουν την ιδέα ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε μικρά γεύματα και να τρώνε όταν πεινούν. Αυτό τα βοηθά να χτίσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

7. Προσοχή για τα σημάδια άγχους και στρες

Μπορεί να μην υπάρχει εμφανής σύνδεση αλλά το άγχος μπορεί να επηρεάσει την σωματική υγεία του παιδιού όταν κατατρέχει την καθημερινότητά του και δεν καταπολεμάται. Εργασίες για το σπίτι, τεστ, κοινωνικές πιέσεις δεν είναι λίγες οι αγχωτικές καταστάσεις κάθε μέρα.

Έρευνες δείχνουν ότι το στρες και το άγχος μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών, όπως και στην υγεία των ενηλίκων. Οι γονείς πρέπει να ξέρουν πώς να εντοπίζουν τα συμπτώματα του στρες και να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος τους.

Το κλειδί είναι να εξατομικεύσεις τις στρατηγικές διαχείρισης του άγχους στην ειδική περίπτωση του παιδιού σου, καθώς αυτό που λειτουργεί για ένα παιδί μπορεί να μην λειτουργεί για το άλλο. Εάν αυτές οι στρατηγικές αυτοβοήθειας δεν λειτουργούν, επικοινώνησε με τον παιδίατρο του παιδιού σου για συστάσεις σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης του άγχους του παιδιού σου.

Σχετικά άρθρα