Γαμοπίλαφο: Το κρητικό φαγητό του γάμου που μας βοηθά να χτίσουμε γερά οστά αφού είναι πλούσιο σε μαγγάνιο και βιταμίνη Β

Υλικά:

  • 1/2 κιλό γίδα ή ζυγούρι ή αρνί μεγάλο, κομμένο σε κομμάτια
  • 1/2 κιλό μπούτια κοτόπουλου κομμένα
  • 250 με 300 γραμμάρια ρύζι για σούπα ή Καρολίνα
  • 90 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο ή πρόβειο η στακοβούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Χυμό από λεμόνι
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Σε δύο κατσαρόλες βράζουμε τα κρέατα σε νερό κρύο, για περίπου 45 λεπτά
  2. Στον ζωμό από το κρέας θα βράσουμε το ρύζι, θα χρειαστούμε τρεις με τρεισήμισι φορές ζωμό σε σχέση με την ποσότητα του ρυζιού που θα βάλουμε. Στην συγκεκριμένη συνταγή συνολικά ο ζωμός πρέπει να είναι 1050 γρ.
  3. Όταν το κρέας έχει βράσει το αφαιρούμε και σουρώνουμε τον ζωμό
  4. Βάζουμε το ζωμό να βράσει με αλάτι και έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλώδες ρύζι, περίπου 15 λεπτά
  5. Σε ένα άλλο σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και περιχύνουμε το πιλάφι
  6. Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται και πιπέρι και σκεπάζουμε με πετσέτα για να ξεκουραστεί
  7. Σερβίρουμε το πιλάφι σε ένα πιάτο και το κρέας σε ένα άλλο με χοντρό αλάτι
  8. Το κρέας μπορεί να σερβιριστεί και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Οφέλη

Το γαμοπίλαφο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Κρήτης και όπως προδίδει και το όνομά του πρωταγωνιστεί σε γάμους, αρραβώνες, βαφτίσια και άλλες μεγάλες χαρές. Στην Μεγαλόνησο θεωρείται απαραίτητο πιάτο για τέτοιου είδους περιστάσεις καθώς οι κόκκοι του ρυζιού συμβολίζουν την αφθονία και την χαρά.

Το πιλάφι είναι ένας τρόπος παρασκευής του ρυζιού που έλκει τις ρίζες του από την Μέση Ανατολή εξ ου και το όνομα “πιλάφι” από την περσική λέξη για το ρύζι. Είναι ένα πιάτο που από την προέλευσή του ήδη φτιαχνόταν κυρίως σε μεγάλες γιορτές και ειδικές περιστάσεις, ενώ ήταν το αγαπημένο φαγητό πολλών βασιλιάδων.

Το ρύζι είναι σπόρος και έτσι από την φύση του δεν έχει γλουτένη και μπορεί να συμπεριληφθεί στην διατροφή των ατόμων με αλλεργία σε αυτό το ένζυμο. Μπορεί να γίνει αλεύρι, ζυμαρικά, ψωμί και σιρόπι. Μπορεί επίσης να γίνει γάλα και να χρησιμοποιηθεί ως μη γαλακτοκομικό υποκατάστατο για το αγελαδινό γάλα. Μπορεί να μπει σε πολλές συνταγές και ταιριάζει με τα περισσότερα κρέατα ακόμα και με ψάρι. Βέβαια, είναι ιδανική τροφή για χορτοφάγους και vegan.

Επιπλέον, το πιλάφι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες χωρίς να έχει πολλές θερμίδες άρα μπορεί να προστεθεί και σε ένα διαιτητικό πρόγραμμα. Είναι μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, παρέχοντας πάνω από το 30% της ημερήσιας αξίας. Είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, παρέχοντας 2,7 mg ή το 15% της ημερήσιας πρόσληψης και παρέχει επίσης βιταμίνες Β ιδιαίτερα θειαμίνη, αλλά και νιασίνη και ριβοφλαβίνη.

Υποστηρίζει τα οστά, τους μύες και νεύρα εφόσον περιέχει μαγγάνιο που είναι δομικό συστατικό των οστών που βοηθά σε εκατοντάδες ενζυμικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στη σύνθεση DNA και πρωτεϊνών και απαιτείται για τη σωστή αγωγιμότητα των νεύρων και τη μυϊκή σύσπαση.

Δίνει γρήγορα ενέργεια και προστατεύει το την υγεία του παχέος εντέρου, καθώς περιέχει υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου όταν μαγειρεύεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σχηματίσει συγκεκριμένα λιπαρά οξέα που βοηθούν το παχύ έντερο να παραμείνει υγιές. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μάλιστα, εάν θέλουμε τα σάκχαρα του γεύματός μας να παρέχουν άμεσα προσβάσιμη ενέργεια ή την ακίδα ινσουλίνης που μας βοηθά να χτίσουμε μύες μετά την προπόνηση δύναμης, θα επωφεληθούμε περισσότερο από την κατανάλωση λευκού ρυζιού σε συνδυασμό με πρωτεΐνη μετά την προπόνηση.

Σχετικά άρθρα