Τζορτζ Σακελλάρης, Ντιν Μητρόπουλος, Τομ Γκόρης: Οι τρεις Έλληνες της ομογένειας που ξεκίνησαν από το μηδέν και έγιναν δισεκατομμυριούχοι επιχειρηματίες

Οι Έλληνες της ομογένειας είναι ανέρχονται σε κάποια εκατομμύρια και βρίσκονται απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη. Από την Αμερική μέχρι την Αυστραλία υπάρχουν ισχυρές ελληνικές κοινότητες και πολλές φορές τα μέλη τους γίνονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες που συγκαταλέγονται στους καλύτερους της εκάστοτε χώρας.

Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι ιστορίες επιτυχίας τριών ομογενών της Αμερικής που ξεκίνησαν από το μηδέν και κατέκτησαν την κορυφή καταφέρνοντας να γίνουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες και επενδυτές. Ο Τζορτζ Σακελλάρης, ο Ντιν Μητρόπουλος, ο Τομ Γκόρης και οι τρεις Έλληνες που ξεκίνησαν χωρίς περιουσία, μετανάστευσαν στην Αμερική και τώρα μετρούν περιουσίες δισεκατομμυριών.

Τζορτζ Σακελλάρης: Ιδρυτής της Ameresco

Το 1965 ο 18χρονος τότε Γιώργος Σακελλάρης από το Βασσαρά Λακωνίας έφτανε στο Μέιν των Ηνωμένων Πολιτειών για να ξεκινήσει τις σπουδές του. Η Αμερική τότε για πολλούς ήταν η Γη της Επαγγελίας, ένας παράδεισος όλο φώτα και χρήματα που μπορούσε να βοηθήσει τους πάντες να πλουτίσουν. Τουλάχιστον αυτό πίστευαν όσοι ζούσαν εκτός Αμερικής και ήλπιζαν πως εκεί θα έφτιαχναν την ζωή τους.

Ο μέχρι τότε Γιώργος Σακελλάρης έφτασε με όνειρα για μία άνετη ζωή αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα τον διέψευσε. Το περιβάλλον δεν ήταν τόσο φιλικό προς τους ξένους, οι οικονομικές δυσκολίες ήταν πολλές και το μέλλον άγνωστο. Για να εξασφαλίσει τα προς το ζην δούλευε ως μάγειρας σε εστιατόριο και παράλληλα μελετούσε για τελειώσει τις σπουδές του. Οι συνθήκες ήταν τόσο δύσκολες που κάποια στιγμή σκέφθηκε να επιστρέψει στην πατρίδα.

Η σκληρή δουλειά όμως τον αντέμειψε και σήμερα 50 χρόνια είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της Ameresco. Πρόκειται για μία εταιρεία κολοσσό που αυτή την στιγμή είναι η πρώτη μεταξύ των Αμερικανικών και ειδικεύεται στην ενεργειακή εξοικονόμηση των οικιακών καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων.

Ameresco

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 από τον Τζορτζ Σακελλάρη που ήδη από την μέχρι τότε καριέρα του είχε αποδείξει πως είναι ηγέτης στον κλάδο των ενεργειακών υπηρεσιών. Η Ameresco πολύ γρήγορα έγινε πολυεθνική και σήμερα διαθέτει πάνω από 60 περιφερειακά γραφεία που βρίσκονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Με αφοσιωμένους επαγγελματίες στον τομέα της ενέργειας και πολυετή εμπειρία και ισχυρή προσφέρει στους πελάτες τους πόρους που χρειάζονται για να σχεδιάσουν, να εκτελέσουν και ακόμη και να χρηματοδοτήσουν με επιτυχία το ενεργειακό πρόγραμμα που προσαρμόζεται ακριβώς στις ανάγκες τους. Έτσι, προσφέρει διαρκή οικονομικά και λειτουργικά οφέλη για την εκπλήρωση του μοναδικού σας απαιτήσεις.

Με τεράστιο πελατολόγιο και ισχυρή παρουσία στις διεθνής αγορές η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της. Έχει την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση από οποιαδήποτε άλλη αμερικανική και μη εταιρεία η οποία ανέρχεται στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχοντας δημιουργήσει μία αυτοκρατορία ο κύριος Σακελλάρης έχει τώρα μία προσωπική περιουσία που αγγίζει τα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πρωί σχολή και το απόγευμα δουλειά

Ο 18χρονος Γιώργος όταν έφτασε την Αμερική ζούσε σε σπίτι συγγενών του και δούλευε για να τα βγάλει πέρα. Ήξερε ελάχιστα αγγλικά και δεν είχε συνηθίσει το κρύο της Αμερικής. Στο χωριό του όπως έλεγε ο ίδιος χιόνιζε μία φορά στα δέκα χρόνια και το κρύο δεν ήταν τόσο τσουχτερό.

Δούλευε ταυτόχρονα σε ένα μίνι μάρκετ και μετά σε ένα εστιατόριο ως μάγειρας αγγίζοντας τις 16 ώρες δουλειάς την ημέρα. Παράλληλα, διάβαζε και πήγαινε στην σχολή του. Από το πρώτο εξάμηνο είχε αποφασίσει να τα παρατήσει και να επιστρέψει στην Ελλάδα αλλά το πείσμα του να μορφωθεί και να φτιάξει την ζωή του ήταν τέτοιο που τελικά έμεινε. Και όχι άδικα.

Μετά το πρώτο πτυχίο του ήρθε ένα ακόμη πτυχίο και δύο μεταπτυχιακά. Έτσι είναι κάτοχο πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Μέιν και πτυχίου Διοίκησης Επιχειρήσεων και στην συνέχεια πήρε ένα μεταπτυχιακό στις επιστήμες power engineering και ένα επάνω στα engineering economics.

Η πρώτη του δουλειά ήταν στην New England Electrics στην οποία πολύ γρήγορα ανήλθε στην ιεραρχία. Ωστόσο, ένα περιστατικό ήρθε για να δοκιμάσει την επαγγελματική ηθική του και έτσι έφυγε από την εταιρεία και έκανε την πρώτη του προσπάθεια να φτιάξει την δική του επιχείρηση.

Από τότε έως σήμερα έχει στο δυναμικό του αμέτρητες επιτυχίες, πολλά βραβεία και έναν κύκλο γνωστών που μετρούν επιχειρηματίες αλλά και προέδρους της Αμερικής μέσα στους οποίους και ο νυν πρόεδρος Joe Biden. Ο ίδιος παραμένει χαμηλών τόνων, πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία με την σύζυγό του Κάθι και αγαπά την οικογένεια του που μετρά δύο παιδία την Χριστίνα και τον Πήτερ. Είναι ευγνώμων στους γονείς του Αρετή και Πάνο που τον βοήθησαν να αποκτήσει τον χαρακτήρα που έχει και να επιμένει μέχρι να πάρει αυτό που θέλει.

Ντιν Μητρόπουλος: από την Αρκαδία στο Fordes

Μία ακόμη ιστορία που μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι είναι εκείνη του Αρκά Ντιν Μητρόπουλου. Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας που ακούει στο όνομα Τσαρλς Ντιν Μητρόπουλος γεννήθηκε στους Χρανούς Αρκαδίας το 1946 και μετανάστευσε με τους γονείς του στην Βοστώνη σε ηλικία 10 ετών.

Με υποτροφία σπούδασε στο Basbon College το μοναδικό κολλέγιο της Αμερικής με ειδίκευση στις επιχειρήσεις και πήρε το πτυχίο του το 1967 και το 1968 συνέχισε τις σπουδές του με μάστερ στην στο Πανεπιστήμιο Columbia. Στην συνέχεια, φεύγει για Γενεύη για να δουλέψει στην GTE Corporations ως οικονομικός διευθυντής. Όταν πια επέστρεψε στην Αμερική ήταν ο νεότερος CEO της εταιρείας.

Η ίδρυση της Dean Mitropoulos & Co

Στα 32 του και αφού πια ήταν μόνιμα στην Αμερική ίδρυσε την εταιρεία Dean Mitropoulos & Co και αγόρασε την πρώτη του εταιρεία στον κλάδο του τυριού στο Βέρμοντ. Από τότε μετρά 43 χρόνια λειτουργίας και έχει γίνει κυρίαρχος στον χώρο της και μετρά 80 θυγατρικές εταιρείες κατονομάζοντάς τον “βασιλιά των εξαγωγών”, με περιουσία 2,7 δισεκατομμυρίων.

Ανάμεσα στις εταιρείες που ίδρυσε είναι η Pinnacle Foods, η Ghirardelli Chocolate Company, η International Home Foods, η ζυθοποιία Pabst Brewing Company, ο όμιλος The Morning Star Group, που αργότερα μετατράπηκε σε Dean Foods. Επίσης, στο δυναμικό της είναι και η εταιρεία σαμπάνιας Mumm’s Perrier – Jouët.

Τα χρυσά deal με την Nestle

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Nestlé SA συμφώνησε να πουλήσει τις περισσότερες μάρκες εμφιαλωμένου νερού της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των Poland Spring, Arrowhead και Pure Life, στη Metropoulos & Co και στην One Rock Capital Partners LLC. Η συμφωνία έκλεισε με το χρυσό deal των 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Άλλη μία ανάλογης βαρύτητας συμφωνία κλείστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο Αμερικανός επιχειρηματίας Eugene Kashper, με την υποστήριξη της TSG Consumer Partners, ανακοίνωσε συμφωνία για την εξαγορά της Pabst Brewing από την C. Dean Metropoulos & Co για 700 εκατομμύρια δολάρια.

Η πώληση αντιπροσώπευε ένα κέρδος 550 εκατομμυρίων δολαρίων περισσότερο από αυτό που πλήρωσε η εταιρεία το 2010. Το Bumble Bee Tuna είναι μια άλλη μάρκα που ανήκει σε μια εταιρεία που “αγοράστηκε και αναποδογυρίστηκε” από την εταιρεία.

Τομ Γκόρης από την Ναζαρέτ στο Μίσιγκαν

Ο Τομ Γκόρης γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1964 στην Ναζαρέτ του Ισραήλ και είναι του πέμπτο παιδί σε έξι αδέλφια με Έλληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα. Το 1968 η οικογένεια αποφάσισε να μεταναστεύσει στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκινώντας το σχολείο ήταν ένα παιδί με αγάπη για την μελέτη την οποία συνδύαζε με σκληρή δουλειά. Η πορεία του μετρά πολλές κερδοφόρες επιχειρήσεις και μία περιουσία που αγγίζει τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσο ακόμη πήγαινε σχολείο βρήκε την πρώτη του δουλειά στο μπακάλικο του θείου του όπου τοποθετούσε τα πράγματα στα ράφια. Στο σχολείο Ganesee Ηigh School που φοιτούσε διακρίθηκε για τις αθλητικές του επιδόσεις στο μπέιζμπολ και το μπάσκετ αλλά δεν θέλησε ποτέ να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Έτσι, ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν όπου και πάλι συνδύασε τις σπουδές με την δουλειά καθώς εργαζόταν στην καθαριότητα του campus και συγχρόνως ως τηλεφωνητής σε telemarketing. Ωστόσο, το πτυχίο που πήρε στην διαχείριση έργων δεν έμελλε να το χρησιμοποιήσει.

Από φοιτητής ήδη ήθελε να ιδρύσει μία δική του εταιρεία αλλά δεν είχε βρει ακόμη το αντικείμενο που θα τον ενθουσιάσει. Μέχρι να βρει τι θα κάνει εργαζόταν στην Continental Telephone και μετά έγινε συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Ventech. Για να μπορέσει να αναπτύξει την εταιρεία του έφυγε για το Λος Άντζελες το 1989.

Η γέννηση της “Platinum Equity” 

Όντας πια στο Λος Άντζελες και έχοντας την διορατικότητα να διακρίνει την ραγδαία ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού κλάδου βρήκε πια το αντικείμενο που βασιζόταν η επιχείρησή του και έτσι ίδρυσε την εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων “Platinum Equity” με έδρα της το σπίτι του.

Αυτό που έκανε με μεγάλη επιτυχία όπως αποδείχθηκε ο Γκόρης ήταν να προσεγγίζει τοπικές επιχειρήσεις για να διαπιστώσει εάν είχαν μονάδες τις οποίες πλέον δεν ήθελαν. Κάπως έτσι έκλεισε την πρώτη του μεγάλη συμφωνία όταν εξαγόρασε έναντι 200.000 δολαρίων την Ligitation Services και την έκανε κερδοφόρα μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών.

Με αυτόν τον τρόπο από το 1996 έως το 2001 αγόρασε 32 ζημιογόνες επιχειρήσεις και τις έκανε κερδοφόρους κολοσσούς στις οποίες συγκαταλέγονται και οι Motorola, Fujitcu και Alcatel. Με αυτή την χρυσή πορεία μπήκε στην λίστα των 400 πλουσιοτέρων Αμερικανών του περιοδικού Forbes.

Αφού εξαγόρασε πλήθος επιχειρήσεων και εδραίωσε την θέση του στους ισχυρούς της αμερικανικής οικονομίας το επιχειρηματικό βήμα που ακολούθησε ήταν η είσοδός του στα media. Έτσι εξαγόρασε την San Diego Union Tribune έναντι 30 εκατ. δολαρίων το 2009. Σειρά είχε το NBA όταν δύο χρόνια αργότερα εξαγόρασε την Palace Sports and Entertainment. Επίσης, ήταν ένας από τους λίγους επιχειρηματίες που στήριξαν από την αρχή τους Αφροαμερικανούς παίκτες του NBA όταν γονάτιζαν κατά την διάρκεια του εθνικού ύμνου για να δείξουν την διαμαρτυρία τους για την μεταχείρισή τους.

Σχετικά άρθρα