Γιατί πρέπει να κάνεις σεξ πιο συχνά και πως θα βοηθήσει την σχέση σου;

Σε μια υποστηρικτική σχέση τα συναισθήματα και η σεξουαλική επαφή είναι δύο ισότιμοι παράγοντες για αυτό και υπάρχουν πολλά οφέλη από το να κάνεις περισσότερο σεξ. Τα υψηλότερα ποσοστά σεξουαλικής δραστηριότητας συνδέονται με θετικές αλλαγές, όπως:

Γιατί, λοιπόν, μπορεί να είναι σημαντικό να κάνεις πιο συχνά σεξ; Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα οφέλη που μπορεί να έχει και στατιστικά στοιχεία για το πόσο συχνά τα ζευγάρια κάνουν συνήθως σεξ.

Γιατί το σεξ είναι σημαντικό;

Μπορεί μια σχέση να επιβιώσει χωρίς σεξ; Ναί, το σεξ δεν είναι πάντα απαραίτητο, αλλά μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέρος μιας υγιούς, ικανοποιητικής σχέσης. Το πόσο σημαντικό είναι το σεξ διαφέρει ανάλογα με τον τύπο τις σχέσεις και τις επιδιώξεις του ζευγαριού. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι το να είσαι σεξουαλικό ζευγάρι είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι άλλοι τύποι οικειότητας και σύνδεσης είναι πιο σημαντικοί. Το θέμα είναι να βρεις αυτό που προσαρμόζεται καλύτερα στην δική σου σχέση.

Μερικοί από τους λόγους που μπορεί να νιώθεις ότι το σεξ είναι σημαντικό σε μια σχέση περιλαμβάνουν:

  • Νιώθεις εγγύτητα με τον σύντροφό σου
  • Αποδεικνύεις την στοργή σου
  • Βρίσκεις το σεξ διασκεδαστικό και ευχάριστο
  • Επιθυμείς να κάνεις παιδιά
  • Νιώθεις αυτοπεποίθηση και επιθυμία
  • Ανακουφίζεσαι από το άγχος

Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι το συχνό σεξ μπορεί να παίξει ρόλο στη συνολική ευημερία ενός ατόμου γιατί συνδέεται και με περισσότερη στοργή. Η περισσότερη στοργή φέρνει και περισσότερη σεξουαλική επιθυμία.

Ποια τα οφέλη του συχνότερου σεξ;

Πέρα από τα ατομικά οφέλη για σένα και τον σύντροφό σου, το τακτικό σεξ προσφέρει μια υγιή σχέση με ποικίλους τρόπους. Για παράδειγμα, η ωκυτοκίνη, ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, ενισχύει την αίσθηση του δεσμού και βελτιώνει τη συναισθηματική οικειότητα.

Το σεξ σε μια μονογαμική σχέση αυξάνει την αίσθηση εγγύτητας και θελκτικότητας, ενώ αυξάνεται και η συναισθηματική δέσμευση με το άλλο άτομο. Η έκφραση αγάπης μέσω του σεξ αυξάνει την πιθανότητα τα ζευγάρια να μείνουν μαζί. Κάπως έτσι, συνδέεται θετικά με χαμηλότερο ποσοστό διαζυγίων.

Ψυχολογικά οφέλη του σεξ

Τα οφέλη του σεξ χωρίζονται σε ψυχολογικά και σωματικά. Ξεκινώντας από τα ψυχολογικά αυτά περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη αυτοεικόνα αφού τονώνεται η αυτοεκτίμηση και να μειώνει τα συναισθήματα ανασφάλειας
  • Υψηλότερα ποσοστά ευτυχίας αφού σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, το πιο συναινετικό σεξ και το σεξ καλύτερης ποιότητας αυξάνουν την ευτυχία.
  • Περισσότερο δέσιμο καθώς οι χημικές ουσίες που απελευθερώνονται μειώνουν την ευερεθιστότητα και τα συναισθήματα κατάθλιψης
  • Ανακούφιση από το στρες, το σεξ μειώνει τις ορμόνες απόκρισης στο στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, με τα αποτελέσματα να διαρκούν ακόμη και την επόμενη μέρα.
  • Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου, αφού οι οργασμοί πυροδοτούν την απελευθέρωση της ορμόνης προλακτίνης, η οποία βοηθά τον ύπνο.

Σωματικά οφέλη

Τα σωματικά οφέλη του σεξ περιλαμβάνουν:

Καλύτερη φυσική κατάσταση, το σεξ θεωρείται μια μορφή άσκησης. Σύμφωνα με την American Heart Association, η σεξουαλική δραστηριότητα ισοδυναμεί με μέτριες σωματικές δραστηριότητες, όπως το γρήγορο περπάτημα ή το ανέβασμα δύο σκαλοπατιών.
Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία, μια μελέτη του 2018 σε πάνω από 6.000 ενήλικες συνέδεσε το συχνό σεξ με καλύτερη απόδοση μνήμης σε ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.
Βελτιωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς το να είναι κάποιος πιο ενεργός σεξουαλικά έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Το τακτικό σεξ μπορεί ακόμη και να μειώσει την πιθανότητα να πάθετε κρυολόγημα ή γρίπη.
Χαμηλότερα επίπεδα πόνου διότι ενδορφίνες από το σεξ προωθούν περισσότερα από μια απλή αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας και μειώνουν την ημικρανία και τον πόνο στην πλάτη.
Απώλεια βάρους, το σεξ για 30 λεπτά καίει κατά μέσο όρο 200 θερμίδες, ενώ μειώνουν την επιθυμία για φαγητό και να υποστηρίξουν την απώλεια βάρους.
Θετικές καρδιακές επιδράσεις αφού η σεξουαλική δραστηριότητα έχει συνδεθεί με χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση, βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα, ενώ μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Πρόσθετα φυσικά οφέλη:

  1. ενισχύεται η λίμπιντος
  2. αυξάνεται η λίπανση του κόλπου
  3. Ελαφρύτερες εμμηνορροϊκές περιόδους και λιγότερο επώδυνες κράμπες περιόδου
  4. Βελτιώνεται η αίσθηση όσφρησης
  5. Γίνονται πιο υγιή τα δόντια
  6. Βελτιώνεται η πέψη
  7. Γίνεται πιο λαμπερό δέρμα 

Ποια είναι τελικά η ιδανική συχνότητα;

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η γενική ευημερία σχετίζεται με τη σεξουαλική συχνότητα, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Η ικανοποίηση μέσα στην σχέση και η δέσμευση βελτιώθηκαν προοδευτικά όταν οι συμμετέχοντες πέρασαν από το να μην κάνουν σεξ στο να κάνουν σεξ μία φορά την εβδομάδα, αλλά δεν υπήρξε περαιτέρω βελτίωση.

Μία σεξουαλική επαφή την εβδομάδα είναι αρκετά συνεπής με τον τρέχοντα μέσο όρο. Ωστόσο, η όλο και πιο πολυάσχολη ζωή μας μπορεί να εμποδίζει το να κάνουμε περισσότερο σεξ. Σε σύγκριση με τη συχνότητα του σεξ τη δεκαετία του 1990, οι ενήλικες το 2010 έκαναν σεξ εννέα λιγότερες φορές το χρόνο.

Μέση σεξουαλική συχνότητα είναι:

  • Μέσος όρος για ενήλικες: 54 φορές το χρόνο (περίπου μία φορά την εβδομάδα)
  • Ενήλικες στα 20: Περίπου 80 φορές το χρόνο
  • Ενήλικες στα 60: 20 φορές το χρόνο

Αν και η συχνότητα μειώνεται συχνά με την ηλικία, η σεξουαλική δραστηριότητα στους ηλικιωμένους παραμένει εξαιρετικά σημαντική. Παραδόξως, τα ηλικιωμένα παντρεμένα ζευγάρια τείνουν να κάνουν σεξ πιο συχνά από ό,τι οι άγαμοι συνομήλικοι της ίδιας ηλικιακής ομάδας.

Σχετικά άρθρα