Μελαγχολία των Χριστουγέννων: 5 τρόποι για να διαφυλάξεις την ψυχική σου υγεία αυτές τις γιορτές!

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων είναι μία ψυχολογική κατάσταση που μας δημιουργεί μερικά αρνητικά συναισθήματα παρ’ όλη την λάμψη των γιορτών. Μπορεί η περίοδος αυτή να είναι γεμάτη φώτα, κόσμο και εξόδους αλλά τελικά ο Άγιος Βασίλης φέρνει και μία λύπη που αφορά μία πληθώρα πραγμάτων. Ο απολογισμός των όσων κάναμε των χρόνο που φεύγει, η αδυναμία μας να γιορτάσουμε όπως θέλουμε και η γενικότερη κοινωνική κατάσταση είναι μερικές από τις αιτίες που μας γεννούν την μελαγχολία που δεν μας αφήνει τελικά να γιορτάσουμε.

Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έρευνα δείχνει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται αυτή την εποχή. Μια έρευνα του 2014 από τη NAMI διαπίστωσε ότι το 64% των ατόμων με μια υπάρχουσα ψυχική ασθένεια λένε ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αν και εσύ νιώθεις έτσι μάθε τους παρακάτω 5 τρόπους για να διαφυλάξεις την ψυχική σου υγεία αυτές τις γιορτές.

Μήπως δίνεις προτεραιότητα σε λάθος πράγματα;

Πολλοί ψυχολόγοι είναι εκείνοι που βλέπουν την επισκεψιμότητα στα γραφεία τους να αυξάνεται την περίοδο πριν τις γιορτές. Οι υπάρχοντες πελάτες συχνά θέλουν να βλέπουν πιο συχνά τον ψυχολόγο τους και οι πρώην πελάτες ζητούν να επιστρέψουν στη θεραπεία , ενώ οι πιθανοί νέοι πελάτες ρωτούν για να ξεκινήσουν συνεδρίες.

Ωστόσο, τα ποσοστά παρακολούθησης θεραπείας συχνά μειώνονται όταν πλησιάζουν οι γιορτές. Αυτό ενδέχεται να συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι θέλουν να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία, αλλά βάζουν τη συναισθηματική τους ευεξία χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας όταν είναι γιορτές. Ίσως νιώθουν υπερβολικά καταβεβλημένοι και απασχολημένοι λόγω των υποχρεώσεων των γιορτών για να αφιερώσουν χρόνο για τον εαυτό τους για να παρευρεθούν στα ραντεβού ακόμα και όταν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα.

Το άγχος των γιορτών

Δεν είναι μόνο εκείνα τα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη, άγχος ή άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας που βιώνουν αυξημένη δυσφορία. Ανάλογα με τα αποτελέσματα πολλών ερευνών μεταξύ 38% και 70% των ανθρώπων που αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αλλά πιθανότατα να επιβεβαιώνεις τις έρευνες διότι ήδη νιώθεις έτσι κάθε χρόνο στις γιορτές, όπως και άλλοι γύρω σου. Ευτυχώς, υπάρχουν 5 τρόποι που μπορείς να ακολουθήσεις για να διαχειριστείς την ψυχική σου υγεία ακόμη και στις πιο πολυσύχναστες περιόδους των διακοπών.

1. Δημιουργήστε έναν στόχο για τις διακοπές

Πριν ξεκινήσεις να προγραμματίζεις όσα έχεις να κάνεις στις διακοπές, κάνε μια παύση από την καθημερινότητα για να αναρωτηθείς πώς θέλεις να περάσεις φέτος τα Χριστούγεννα. Μήπως θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σου; Ή θέλεις να διοργανώσεις ένα τεράστιο γιορτινό πάρτι όπου θα συγκεντρωθείτε όλοι;

Έχοντας κατά νου τον στόχο που θέλεις να επιτύχεις θα μπορέσεις να αποφασίσεις τι θέλεις τελικά να κάνεις για να περάσεις καλά, ενώ θα έχεις την ευκαιρία να απορρίψεις όσα δεν θέλεις να κάνεις. Είτε ο στόχος σου είναι να δεις την οικογένειά σου, είτε να βγεις και να γιορτάσεις σε πάρτυ μόλις βρεις τον στόχο, είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις τις προκλήσεις να αποδεχθείς και απορρίψεις ανάλογα.

2. Καθόρισε τα χρονικά όρια

Το μεγάλο άγχος των γιορτών πηγάζει από το αίσθημα ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν τα πράγματα και πως υπάρχει ένας και μόνος τρόπος για να γιορτάσουμε σύμφωνα με τα κοινώς αποδεκτά πρότυπα, δηλαδή χορεύοντας και πίνοντας μέχρι πρωίας. Ένας τρόπος για να λύσεις και τα δύο προβλήματα είναι να ορίσεις εύλογα χρονικά όρια για τον εαυτό σου.

Αν συνήθως ξοδεύεις αμέτρητες ώρες για να αγοράσεις δώρα, όρισε ένα χρονικό όριο για την ώρα που θα ψωνίσεις, το πότε θα επισκεφθείς τους ανθρώπους που θες και το πόσο θα διασκεδάσεις. Όταν έχεις προθεσμία, επιτυγχάνεις αποτελεσματικά αφού θα έχεις ένα σχέδιο για το τι θα κάνεις κάθε φορά.

Μπορείς να λειτουργήσεις ανάλογα και με άλλες εργασίες διακοπών, όπως είναι το μαγείρεμα, το καθάρισμα και άλλες δουλειές. Επίσης, ο προγραμματισμός θα σε εμποδίζει να ξεφύγεις αυτές τις μικρές εργασίες. Διαφορετικά, μπορεί να αφιερώσεις οκτώ ώρες στο ψήσιμο των εορταστικών φαγητών όταν πιστεύεις ότι αυτή η εργασία αξίζει μόνο δύο ώρες από τον χρόνο σου.

3. Κάνε πράγματα που κάνουν καλό στην ψυχολογία σου

Δημιούργησε προσεκτικά το πρόγραμμά σου για να αποτρέψεις όλο τον χρόνο σου να γεμίσει με επιπλέον δραστηριότητες διακοπών. Βάλε μερικά πράγματα στο ημερολόγιό σου που πρόκειται να ενισχύσουν την ψυχολογία σου όχι μόνο για να περάσεις τις γιορτές αλλά και για να επανέλθεις στην καθημερινότητά σου δυναμικά.

Μερικές φορές, απλά πράγματα όπως το να παρακολουθείς μόνος την αγαπημένη σου ταινία ή να διαβάζεις ένα καλό βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει πολύ να τονώσεις την διάθεσή σου. Υπολόγισε αυτές τις υγιείς δραστηριότητες ως επένδυση για την ψυχική σου κατάσταση. Εάν αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις πράγματα που είναι καλά για την ψυχική σου υγεία θα αποκτήσεις περισσότερη υπομονή, ενέργεια και ευτυχία για να αντιμετωπίσεις αγχωτικές δραστηριότητες.

4. Περιόρισε πράγματα που σε επιβαρύνουν

Οι γιορτές λόγω του φόρτου των δραστηριοτήτων μπορεί να σε αναγκάσουν να κάνεις πράγματα που δεν σε ευχαριστούν. Από το να τρως ή να πίνεις πάρα πολύ, μέχρι να ξοδεύεις πάρα πολλά χρήματα, ή ακόμα και να υποπέσεις στην υπερβολική απόλαυση επηρεάζουν την ευημερία σου.

Προσδιόρισε τις προσωπικές σου παγίδες καθώς ενώ σε κάνει να αισθάνεσαι καλά για ένα λεπτό, προσθέτει περισσότερο άγχος στη ζωή σου όταν εισέρχονται οι λογαριασμοί. Ή ίσως σου αρέσει να τρως πολλά σοκολάτες, μπισκότα και καραμέλες, αλλά μετανιώνεις για τις αποφάσεις σου όταν αργότερα αισθάνεσαι νωθρότητα από την ζάχαρη.

Επομένως, να είστε σε επιφυλακή για τα πράγματα που σας δελεάζουν βραχυπρόθεσμα αλλά σας κάνουν να αισθάνεστε χειρότερα μακροπρόθεσμα. Και φροντίστε να τα περιορίσετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ψήνετε λιγότερο, εάν δελεάζεστε από γλυκές λιχουδιές, βάζοντας ένα σαφές όριο δαπανών κάθε φορά που ψωνίζετε ή παρακολουθείτε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

5. Αναλογίσου πως πέρασες πέρυσι

Το άγχος των διακοπών μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου, τις καταστάσεις που ζήσεις και τους άλλους ανθρώπους τριγύρω σου. Μπορεί να πιστεύεις ότι ορισμένα πράγματα έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από ό,τι έχουν, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του άγχους ακόμη περισσότερο και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο αρνητισμού.

Όταν σκέφτεσαι πράγματα όπως το τέλειο δώρο που πρέπει να κάνεις σε όλους κάνε μια παύση και εφάρμοσε “το τεστ του τελευταίου έτους”. Ρώτησε τον εαυτό σου, πόσα δώρα θυμάσαι να έλαβες πέρυσι; Μπορεί να μην έλαβες κανένα δώρο ένα χρόνο πριν. Άρα τελικά αξίζει εσύ να αγχωθείς για αυτό; Πόσο πιθανό είναι τα άτομα που θέλεις να ευχαριστήσεις να θυμηθούν το δώρο που τους πήρες την προηγούμενη χρονιά;

Εφαρμόστε αυτή τη στρατηγική και σε άλλα πράγματα διακοπών. Εάν πιέζεις τον εαυτό σου να διακοσμήσει τέλεια, αναρωτήσου πώς ήταν τα διακοσμητικά κάποιου άλλου πέρυσι. Πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να θυμηθείς, άρα και οι υπόλοιποι δεν θα θυμούνται την διακόσμηση που έκανες πέρυσι. Για αυτό κάθε φορά που πιέζεις τον εαυτό σου να κάνεις περισσότερα ή να εντυπωσιάσεις άλλους ανθρώπους, χρησιμοποιήστε το “το τεστ του τελευταίου έτους” για να βάλεις τα πράγματα στη θέση τους.

 

Σχετικά άρθρα