Celine Dion: Η διάσημη τραγουδίστρια διαγνώστηκε με νευρολογική ασθένεια που την παραλύει- Οι ατυχίες της ζωής της και οι θάνατοι που την συγκλόνισαν

Η διάσημη τραγουδίστρια Céline Dion μας έχει συνηθίσει να τραβά τα φώτα της δημοσιότητας με τις φωνητικές της επιδόσεις και τις λαμπερές συναυλίες και εμφανίσεις της. Αυτές τις μέρες όμως έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω του δυσάρεστου γεγονότος πως διαγνώστηκε με νευρολογική ασθένεια που δεν την επιτρέπει να κινείται σωστά παραλύοντας πολλές φορές μέρη του σώματός της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Céline Dion (@celinedion)

Η ίδια αποκάλυψε μέσω μίας ανάρτησής της πως πάσχει από την νευρολογικό σύνδρομο Stiff Person, μία σπάνια αυτοάνοση, νευρολογική πάθηση. Όπως ανέφερε στο βίντεο που δημοσίευσε: «Πρόσφατα διαγνώστηκα με μια πολύ σπάνια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται σύνδρομο Stiff Person, η οποία επηρεάζει περίπου έναν στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ενώ ακόμα μαθαίνουμε για αυτή τη σπάνια πάθηση, τώρα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι που προκαλεί όλους τους σπασμούς που είχα».

Τα φτωχά παιδικά της χρόνια

Γεννήθηκε ως Céline Marie Claudette Dion στο Charlemagne του Quebec και είναι το νεότερο από τα 14 παιδιά της Thérèse, μιας νοικοκυράς, και του Adhémar Dion ενός χασάπη, και οι δύο γαλλικής καταγωγής. Μεγάλωσε με Ρωμαιοκαθολική ανατροφή σε μία φτωχή αλλά ευτυχισμένη οικογένεια που είχε μεγάλη αγάπη στην μουσική. Το όνομα της της δόθηκε από το τραγούδι “Céline”, του Γάλλου τραγουδιστή Hugues Aufray που είχε κυκλοφορήσει δύο χρόνια πριν από τη γέννησή της.

Στις 13 Αυγούστου 1973, έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο γάμο του αδελφού της Michel, όπου ερμήνευσε το τραγούδι της Christine Charbonneau “Du fil, des aiguilles et du coton”. Συνέχισε να ασχολείται με την μουσική μαζί με τα αδέρφια της στο μικρό πιάνο μπαρ των γονιών της που λεγόταν “The Old Barrel”.

Από μικρή ονειρευόταν να γίνει ερμηνεύτρια και είχε όλη την υποστήριξη της οικογένειάς της. Η αγάπη και η επιθυμία της ήταν τόσο μεγάλη που όπως παραδέχθηκε σε μια συνέντευξη στο People το 1994, «Μου έλειψαν η οικογένειά μου και το σπίτι μου, αλλά δεν μετανιώνω που έχασα την εφηβεία μου. Είχα ένα όνειρο: ήθελα να γίνω τραγουδίστρια».

Η αρχή της καριέρας της στα 12

Σε ηλικία 12 ετών, συνεργάστηκε με τη μητέρα της και τον αδερφό της Jacques για να γράψει και να συνθέσει το πρώτο της τραγούδι με τίτλο “Ce n’était qu’un rêve” ή αλλιώς “Nothing But A Dream” . Ο ξάδελφός της Michel έστειλε την ηχογράφηση στον διευθυντή μουσικής René Angélil, το όνομα του οποίου ανακάλυψε στο πίσω μέρος ενός μουσικού άλμπουμ που είχε. Δεν ήξερε τότε πως το έστελνε στον μέλλοντα σύζυγο της Céline.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Céline Dion (@celinedion)

Ο Angélil συγκινήθηκε τόσο από τη φωνή της που έκλαιγε με λυγμούς και αποφάσισε να την βοηθήσει να ανέβει στην κορυφή. Έτσι, το 1981, υποθήκευσε το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει τον πρώτο της δίσκο, “La voix du bon Dieu”, που αργότερα έγινε νούμερο 1 της περιοχής και την έκανε στιγμιαία σταρ στο Κεμπέκ.

Η δημοτικότητά της εξαπλώθηκε παγκοσμίως όταν διαγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Δημοφιλούς Τραγουδιού της Yamaha το 1982 στο Τόκιο και κέρδισε το βραβείο μουσικής για την “Κορυφαία ερμηνεύτρια” καθώς και το χρυσό μετάλλιο για το “Καλύτερο Τραγούδι” με το “Telelement j’ai d’amour pour toi”.

Στα 18 συνεργάστηκε με τον Micheal Jackson

Σε ηλικία 18 ετών και αφού είχε ήδη κερδίσει αρκετή αναγνωρισιμότητα, αφού είδε μια παράσταση του Micheal Jackson, η Dion είπε στον Angélil ότι ήθελε να γίνει αστέρι σαν τον Τζάκσον. Αν και σίγουρη για το ταλέντο της, ο Angélil συνειδητοποίησε ότι η εικόνα της έπρεπε να αλλάξει για να κυκλοφορήσει στην αγορά σε όλο τον κόσμο.

Τότε η τραγουδίστρια αποχώρησε από τα φώτα της δημοσιότητας για αρκετούς μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε οδοντιατρική επέμβαση για να βελτιώσει την εμφάνισή της, και στάλθηκε στην École Berlitz το 1989 για να μάθει καλύτερα αγγλικά. Η πρώτη ατυχία την χτύπησε το 1989 όταν κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Incognito tournée, τραυμάτισε τη φωνή της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Céline Dion (@celinedion)

Συμβουλεύτηκε τον ωτορινολαρυγγολόγο William Gould, ο οποίος της έδωσε τελεσίγραφο: να κάνει άμεση επέμβαση στις φωνητικές της χορδές ή να μην τις χρησιμοποιήσει καθόλου για τρεις εβδομάδες. Η Dion επέλεξε το δεύτερο και έκανε φωνητική εκπαίδευση με τον William Riley.

Δύο χρόνια αφότου έμαθε αγγλικά, η Dion έκανε το ντεμπούτο της στην αγγλόφωνη αγορά με το Unison (1990), το βασικό single που ηχογραφήθηκε και γρήγορα βρέθηκε στην κορυφή των charts. Οι κριτικές που έλαβε ήταν διθυραμβικές και η δημοτικότητά της αυξανόταν σε Καναδά, Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Το τραγούδι “Where Does My Heart Beat Now”, μια μεσαίου ρυθμού soft-rock μπαλάντα έγινε η πρώτη της επιτυχία στην πρώτη δεκάδα στο Billboard Hot 100 των ΗΠΑ, φτάνοντας στο νούμερο τέσσερα.

Ο γάμος με τον 26 χρόνια μεγαλύτερο μάνατζερ της

Η Dion συνάντησε για πρώτη φορά τον René Angélil, τον μελλοντικό της σύζυγο και μάνατζερ, το 1980, όταν εκείνη ήταν 12 ετών και εκείνος 38, αφού ο ξάδελφός της Michel του είχε στείλει μια ηχογράφηση του «Ce n’était qu’un rêve» που είχε γράψει από κοινού η ίδια, η μητέρα της Thérèse και ο αδερφός της Jacques Dion.

Μετά τη διάλυση του δεύτερου γάμου του Angélil, αυτός και η Dion έκαναν ένα επαγγελματικό διάλειμμα με εκείνον να περνά το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς στο Λας Βέγκας. Από την άλλη, η Dion μάθαινε αγγλικά και παρακολουθούσε μαθήματα χορού και φωνητικής στο Μόντρεαλ. Μετά την επιστροφή του, απέφυγε να μείνει μόνος μαζί της για πάρα πολύ καιρό είπε στην αυτοβιογραφία της το 2000 “My Story, My Dream”.

Εν τω μεταξύ, κράτησε μια φωτογραφία του Angélil κάτω από το μαξιλάρι της, γράφοντας: «Πριν με πάρει ο ύπνος, την γλίστρησα κάτω από το μαξιλάρι, από φόβο μήπως τη βρει η μητέρα μου, που μοιραζόταν πάντα μαζί μου ένα δωμάτιο». Έγραψε επίσης «Όλο και λιγότερο θα μπορούσα να κρύψω από τον εαυτό μου το γεγονός ότι ήμουν ερωτευμένη με τον René· είχα όλα τα συμπτώματα» και «Ήμουν ερωτευμένη με έναν άντρα που δεν μπορούσα να αγαπήσω, ο οποίος δεν ήθελε να τον αγαπήσω, που δεν ήθελε να με αγαπήσει».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Céline Dion (@celinedion)

Η μητέρα της ταξίδευε παντού μαζί της μέχρι τα 19 της και αρχικά ήταν επιφυλακτική για τον αυξανόμενο έρωτα της κόρης της με έναν πολύ μεγαλύτερο και δύο φορές διαζευγμένο άνδρα. Ωστόσο, η Dion επέμενε, λέγοντας στη μητέρα της «Δεν είμαι ανήλικη. Αυτή είναι μια ελεύθερη χώρα. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να με εμποδίσει να αγαπώ όποιον θέλω».

Η στιγμή που θα άλλαζε την κατάσταση υπέρ της ήρθε στον διαγωνισμό της Eurovision του Δουβλίνου το 1988 όταν εκείνη ήταν 20 ετών. Η σχέση τους από επαγγελματική έγινε ένα ρομαντικό ειδύλλιο που έμεινε κρυφό μέσα στην οικογένεια για πέντε χρόνια. Τελικά το 1992 η ίδια αποκάλυψε την σχέση τους σε μία συγκινησιακά φορτισμένη συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Lise Payette.

Και εκεί που και οι δύο φοβούνταν μήπως η δημοσιοποίηση της σχέσης τους βλάψει την καριέρα της Dion λόγω της διαφοράς ηλικίας το κοινό τους αγκάλιασε και αρραβωνιάστηκαν στις 30 Μαρτίου 1993, που ήταν τα 25α γενέθλια της Dion με το τραγούδι “The Color of My Love” να είναι αφιερωμένο στην αγάπη τους. Παντρεύτηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 1994, στη Βασιλική της Notre-Dame στο Μόντρεαλ. Στις 5 Ιανουαρίου 2000 ανανέωσαν τους γαμήλιους όρκους τους στο Λας Βέγκας.

Οι δυσκολίες για να αποκτήσουν παιδιά

Τον Μάιο του 2000, η Dion έκανε δύο μικρές επεμβάσεις σε μια κλινική γονιμότητας στη Νέα Υόρκη για να βελτιώσει τις πιθανότητές της να συλλάβει, αφού αποφάσισε να χρησιμοποιήσει εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω πολλών αποτυχημένων προσπαθειών σύλληψης. Τελικά, ο πρώτος τους γιος, René-Charles Angélil, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2001.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Céline Dion (@celinedion)

Η Dion υπέστη μια αποβολή το 2009. Τον Μάιο του 2010, η Angélil ανακοίνωσε ότι ήταν 14 εβδομάδων έγκυος με δίδυμα μετά από μια έκτη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010, στις 11:11 και στις 11:12 π.μ. αντίστοιχα, ήρθαν στον κόσμο τα δίδυμα παιδιά του ζεύγους με καισαρική τομή στο Ιατρικό Κέντρο St. Mary στο West Palm Beach της Φλόριντα.

Ονομάστηκαν Eddy από τον αγαπημένο Γάλλος τραγουδοποιός της Dion Eddy Marnay, ο οποίος είχε επίσης την παραγωγή των πρώτων πέντε άλμπουμ της και Nelson από τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Nelson Mandela. Εμφανίστηκε με τους νεογέννητους γιους της στο εξώφυλλο του τεύχους της 9ης Δεκεμβρίου 2010 της καναδικής έκδοσης του περιοδικού Hello!.

Οι θάνατοι που την συγκλόνισαν

Η Céline Dion βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας από τα 12 της χρόνια και η καριέρα της εκτοξεύθηκε μετά την Eurovision παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Αρχικά ήταν οι δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετώπιζαν ως οικογένεια με τα πολλά οικογενειακά προβλήματα.

Ο πρώτος θάνατος που βίωσε ήταν εκείνος της αγαπημένης της 16χρονης ανιψιάς το 1993 που πέθανε στα χέρια της μετά από επιπλοκές με την κυστική ίνωση. Όπως είχε δηλώσει τότε η ίδια «Την είχα στην αγκαλιά μου. Άρχισα να σιγοτραγουδάω στο αυτί της και από το πουθενά έκλεισαν τα μάτια της». 

Το 2003 μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο ο πατέρας της άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 80 ετών. Το ανακοίνωσε η ίδια επί σκηνής με δάκρυα στα μάτια το ίδιο βράδυ. Τα λόγια της ήταν «ο πατέρα μου ήταν και συνεχίζει να είναι ο νούμερο ένα θαυμαστής μου από τότε που ήμουν ένα πολύ μικρό κοριτσάκι. Και ξέρω πως ο πατέρας μου θα με ήθελε εδώ απόψε, στην σκηνή, με όλους όσους αγαπώ κάνοντας ότι αγαπώ».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Céline Dion (@celinedion)

Η πιο δύσκολη απώλεια που βίωσε, όμως, ήταν εκείνη του συζύγου της το 2016. Ο Angélil είχε περάσει πολλά προβλήματα υγείας. Υπέστη καρδιακή προσβολή το 1991 σε ηλικία 49 ετών και το 1999 διαγνώστηκε με καρκίνο του λαιμού και συνήλθε πλήρως μετά τη θεραπεία. Το 2009, ο Angélil φέρεται να υποβλήθηκε σε ιατρική διαδικασία που σχετίζεται με την καρδιά για να αντιμετωπίσει την απόφραξη των αρτηριών.

Χειρουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 για καρκίνο του λαιμού. Τον Ιούνιο του 2014, παραιτήθηκε από τη θέση του μάνατζερ της γυναίκας του για να επικεντρωθεί στην υγεία του, αλλά εξακολουθούσε να συμμετέχει σε επιχειρηματικές αποφάσεις που σχετίζονται με την καριέρα της. Τελικά, πέθανε στις 14 Ιανουαρίου 2016, από καρκίνο στο λαιμό, δύο ημέρες πριν από τα 74α γενέθλιά του και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, ενώ ετάφη στο Νεκροταφείο Notre Dame des Neiges.

Σχετικά άρθρα