Κανένας δε θα θέλει να μείνει δίπλα μου, αυτό το νιώθω από μικρή που μας άφησε η μαμά και μένω με τον μπαμπά που δεν τον αντέχω

Καλησπέρα σας! Εγώ είμαι 21 χρόνων και νιώθω τόσο μόνη. Έχω κατάθλιψη κ γενικά οι μέρες μου δεν είναι καλές. Λόγω αυτού δεν εργάζομαι γιατί δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις κυρίως δεν θέλω να βγαίνω γενικά. Την αγωγή μου για την κατάθλιψη δεν την παίρνω. Γιατί; Με εξαντλεί να προσπαθώ κάθε μέρα για κάτι που δεν ξέρω αν μπορεί να αλλάξει, δηλαδή η ψυχολογία μου.

Νιώθω ένα μόνιμο κενό, δεν βρίσκω ευχαρίστηση πουθενά. Πήγαινα βέβαια σε ψυχολόγο αλλά πρόσφατα σταματήσαμε γιατί μονίμως την “έδιωχνα” από κοντά μου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσουμε έτσι. Νιώθω πως πάντα θα με αφήνουν. Κανένας δε θα θέλει να μείνει δίπλα μου. Μιας που αυτό το αίσθημα το νιώθω από μικρή που μας άφησε η μαμά και μένω με τον μπαμπά που δεν τον αντέχω.

Έχω πελαγώσει, δεν ξέρω τι να κάνω. Κάποτε έπινα πολύ για να αντέξω όλα αυτά, τώρα δεν πίνω. Κάνω μόνο μαύρο. Ξέρω ότι δεν πρέπει αλλά το κάνω. Φοβάμαι να ξεκινήσω πάλι ψυχοθεραπεία γιατί φοβάμαι μην ξανά νιώθω πάλι ότι με παρατάνε. Βέβαια εγώ φταίω γιατί πάντα φοβάμαι μη φύγουν κ έτσι προσπαθώ να μη δεθώ κ να δημιουργώ κλίμα ανασφάλειας κ συνέχεια λέω θα σταματήσω τις συνεδρίες μόνο κ μόνο για να με κρατήσουν.

Αλλά αυτό κουράζει. Νομίζω σε όλες τις σχέσεις μου έτσι είμαι. Φοβάμαι μη μου φύγουν και γι’ αυτό προσπαθώ να μη δεθώ, ειδικά στις ερωτικές. Προσπαθώ να αλλάξω αλλά είναι τόσο δύσκολο. Δε μ’ αρέσει αυτή η ζωή που έχω. Τι να κάνω;

Γράφει ο Ψυχολόγος BSc- Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής Σταύρος Ναούμ

Αγαπητή αναγνώστρια,

Περιγράφεις να βιώνεις μία κατάσταση μεγάλης μοναξιάς, βαθιάς θλίψης και φόβου εγκατάλειψης, που σε καθιστούν μη λειτουργική στην καθημερινότητα σου. Αναφέρεις ότι δεν θέλεις να βγαίνεις και να ακολουθήσεις τις οδηγίες του γιατρού που συμβουλεύτηκες, όσον αφορά την φαρμακευτική αγωγή που σου πρότεινε, διότι σε εξαντλεί να μην γνωρίζεις αν μπορείς να αλλάξεις την ψυχολογία σου. Από την άλλη πλευρά φαίνεται η επιθυμία σου να μάθεις τι σου συμβαίνει, τους λόγους που βρίσκεσαι σε αυτή την ψυχολογική κατάσταση και την ανάγκη σου να κάνεις κάτι για να νιώσεις καλύτερα.

Σύμφωνα με όσα μας γράφεις είναι σημαντικό να εστιάσεις στο γεγονός ότι, ενώ με την στάση σου και την συμπεριφορά σου διώχνεις ανθρώπους από δίπλα σου – απομακρύνεσαι, λόγω της δυσκολίας να εμπιστευτείς και να σχετιστείς, έχεις την αίσθηση ότι σε εγκαταλείπουν και σε παρατάνε.

Επιπρόσθετα, στο σημείο αναφοράς που κάνεις για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, θα ήταν ωφέλιμο για εσένα να παρατηρήσεις τον εαυτό σου σε σχέση με την συχνότητα και την ευκολία που επιδίδεσαι σε αυτά και τις χρονικές στιγμές πριν την λήψη και την χρήση τους.

Οι δυσκολίες που περιγράφεις ότι αντιμετωπίζεις στην ζωή σου, δημιουργούν σε εσένα την αίσθηση ότι είναι ανυπέρβλητες, όμως στην πραγματικότητα χρειάζεσαι φροντίδα και στήριξη και με την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας, σε συνδυασμό με την δική σου επιθυμία να ξεπεράσεις τα προβλήματα που βιώνεις, θα καταφέρεις να αισθανθείς όμορφα και να γίνεις λειτουργική και παραγωγική στην καθημερινότητα σου.

Με εκτίμηση,

Ναούμ Σταύρος

Ψυχολόγος BSc(Hons),

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

[email protected]

6942912988

Σχετικά άρθρα