Πώς ο διαβήτης επιδρά στο δέρμα σου και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Ο διαβήτης είναι μία νόσος που χαρακτηρίζει την εποχή μας και αυξάνεται συνεχώς σε ενήλικες και παιδιά προκαλώντας πολλές μεταβολές στον οργανισμό του. Όταν το άτομο πάσχει από διαβήτη το σώμα του αδυνατεί να διασπάσει αποτελεσματικά τη γλυκόζη και να τη μετατρέψει σε ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, καταγράφονται υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή αλλιώς σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές και συμπτώματα μοναδικά για τους διαβητικούς.

Αν πάσχεις από διαβήτη μπορεί να έχεις εξοικειωθεί με τις επιπτώσεις του στον οργανισμό σου αλλά ενδέχεται να εκπλαγείς αν μάθεις πως εκείνες επεκτείνονται και επηρεάζουν σημαντικά και το δέρμα σου. Μάλιστα, εάν έχεις παρατηρήσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα στο δέρμα σου μπορεί να καταλάβεις επιτέλους για πιο λόγο το απέκτησες.

Πώς ο διαβήτης επηρεάζει το δέρμα;

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική πάθηση που επηρεάζει πολλά όργανα και το δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη οι δύο συνηθέστεροι τρόποι που επηρεάζεται το δέρμα σου από τον διαβήτη είναι η αυξημένη ξηρότητα και η μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς στο να έχουν εξαιρετικά ξηρό δέρμα και όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ως τον βασικό λόγο πρόκλησης της ξηρότητας.

Αν έχεις διαβήτη μπορεί να έχεις παρατηρήσει πως χρειάζεσαι να κάνεις περισσότερα ντους μέσα στην μέρα και αυτό καθώς το σώμα σου προσπαθεί να απαλλαγεί από την περίσσεια ζάχαρης και κατά την απώλεια υγρών αφυδατώνεται το σώμα στεγνώνοντας το δέρμα. Η ξηροδερμία προκαλεί πόνο για όλους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τους διαβητικούς.

Ανεξάρτητα από την αιτία, τα άτομα με ξηρό δέρμα παθαίνουν γρατζουνιές και κοψίματα πιο εύκολα και συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ξηρότητα είναι σημάδι ενός υποβαθμισμένου δερματικού φραγμού και έχει ως αποτέλεσμα την λέπτυνση και την αποδυνάμωση του δέρματος.

Επιπλέον, οι διαβητικοί έχουν συχνά προβλήματα με τα νεύρα στα πόδια τους, πιθανώς επειδή η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να παρεμποδίσει την ικανότητά τους να στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο. Η βλάβη των νεύρων μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να αισθανθείτε αρχικά κοψίματα ή φουσκάλες.

Λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη

Ο διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, δύο πρωτεϊνών που είναι βασικές για υγιές δέρμα. Το κολλαγόνο κρατά στις στοιβάδες του δέρματος γεμάτες και όχι ωχρό, ενώ η ελαστίνη βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματός σου. Ενώ η ελαστίνη και το κολλαγόνο μειώνονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου, οι διαβητικοί τα χάνουν πιο γρήγορα σύμφωνα με έρευνες.

Έχει να κάνει με τη γλυκοζυλίωση, μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει σε όλους αλλά επιταχύνεται σε άτομα με διαβήτη. Κατά τη διάρκεια της γλυκοζυλίωσης, η ζάχαρη συνδέεται με λίπη ή πρωτεΐνες (π.χ. κολλαγόνο ή ελαστίνη) στο δέρμα, γεγονός που το καθιστά άκαμπτο και άκαμπτο.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να επηρεάσει τη φυσική διαδικασία αναγέννησης του δέρματος, καθώς το κολλαγόνο και η ελαστίνη δεν επιδιορθώνονται τόσο εύκολα μόλις δημιουργηθεί ο δεσμός ζάχαρης-πρωτεΐνης, οδηγώντας σε πιο αισθητές λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

Όπως και με την ξηρότητα, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να την καταπολεμήσεις είναι να συνεργαστείς με το γιατρό σου. Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, καθώς αυξάνει τη ροή του αίματος, η οποία παρέχει καλύτερα θρεπτικά συστατικά στο δέρμα και μειώνει τη φλεγμονή.

Ποιες δερματικές παθήσεις σχετίζονται με τον διαβήτη;

1. Keratosis Pilaris

Μερικοί άνθρωποι με διαβήτη αναπτύσσουν μια κατάσταση που ονομάζεται keratosis pilaris η οποία προκαλείται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος και κερατίνης που μπλοκάρει τους θύλακες της τρίχας. Έχει σαν αποτέλεσμα ανώμαλα, τραχιά σημεία, συνήθως στο άνω μέρος των μπράτσων σας, τα οποία, ενώ είναι αβλαβή, μπορεί να είναι ενοχλητικά και να σας προκαλούν φαγούρα.

Ενώ η εν λόγω πάθηση φαίνεται να είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στους διαβητικούς, πιθανώς ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ξηρότητας. Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, συχνά υποχωρεί από μόνη της και μπορεί να φαίνεται λιγότερο σοβαρή όταν συνδυάζεται με τακτική ενυδάτωση και ήπια απολέπιση.

2. Μέλαινα Ακάνθωση

Το Acanthosis nigricans ή αλλιώς Μέλαινα Ακάνθωση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει κυρίως ορισμένες περιοχές των σκουρόχρωμων επιδερμίδων. Μπορεί να εμφανιστεί στο πίσω μέρος του λαιμού, στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στα γόνατα, στους αγκώνες και στα χέρια και εμφανίζεται σχεδόν σαν βελούδινη υφή.

Η συσσώρευση ινσουλίνης μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 αποτυγχάνουν να παράγουν αρκετή ινσουλίνη, ενώ τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη που σημαίνει ότι το σώμα τους δεν ανταποκρίνεται κανονικά στην ινσουλίνη.

Αυτό σημαίνει ότι η περίσσεια σακχάρου στο αίμα ενεργοποιεί το πάγκρεας να απελευθερώσει περισσότερη ινσουλίνη στην κυκλοφορία του αίματος. Μια θεωρία για τη μέλαινα ακάνθωση είναι ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα πυροδοτούν αύξηση της παραγωγής δερματικών κυττάρων, η οποία πυκνώνει σημαντικά το δέρμα και έχει ως αποτέλεσμα μια σκουρόχρωμη εμφάνιση.

3. Διαβητική Δερματοπάθεια

Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η διαβητική δερματοπάθεια εμφανίζεται μόνο στους διαβητικούς και είναι λιγότερο συχνή από τις δύο δερματικές παθήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω. Χαρακτηρίζεται από αυξημένη σκληρότητα τους δέρματος στις κνήμες ή τις γάμπες. Η διαβητική δερμοπάθεια μπορεί να προκληθεί από βλάβη των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων που είναι συχνή σε άτομα με διαβήτη και είναι πιθανό να οφείλεται σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Αν και μπορεί να μην είναι ευχάριστο στην αφή, είναι ανώδυνο και δεν οδηγεί σε περαιτέρω επιπλοκές.

Πώς να προστατέψεις το δέρμα σου;

Τώρα που ενημερώθηκες για τις επιπτώσεις του διαβήτη στο δέρμα σου ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις μερικές λύσεις για να καταπραΰνεις την επιδερμίδα σου. Το πρώτο βήμα πάντα θα πρέπει να είναι να συμβουλευτείς το γιατρό σου για να τεθούν αρχικά υπό έλεγχο και στην συνέχεια να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σου. Αφού ολοκληρωθούν τα δύο αυτά βήματα θα έχεις ήδη δει διαφορά στο δέρμα σου.

Συμπληρωματικά μπορείς να χρησιμοποιείς ήπια καθαριστικά δέρματος και μη ερεθιστικές ενυδατικές κρέμες που είναι πλούσιες σε μαλακτικά στοιχεία για να συγκρατούν την υγρασία εντός του δέρματος. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της ξηρότητας ή του κνησμού του δέρματος. Ιδανικά απόφυγε τα λειαντικά πήλινγκ και τα απολεπιστικά.

Μια άλλη σημαντική συνήθεια είναι να παρατηρείς προσεκτικά τα πόδια σου σε καθημερινή βάση. Αυτό μπορεί να προστατεύσει από σπάσιμο του δέρματος που μπορεί να καταλήξει σε σοβαρή πληγή. Το απαλό πλύσιμο και στέγνωμα των ποδιών είναι μια από τις καλύτερες ρουτίνες που θα μπορούσες να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου. Εάν εντοπίσεις κάποιο τραυματισμό στη διαδικασία απευθύνσου κατευθείαν στο γιατρό.

Εάν παρατηρήσετε τραυματισμούς σε άλλα μέρη του σώματος καθάρισε προσεκτικά την τραυματισμένη περιοχή με καλό σαπουνόνερο, εφάρμοσε μια αντιβιοτική αλοιφή και να βάλε έναν επίδεσμο ή τσιρότο για να την προστατέψεις από μολύνσεις και περαιτέρω βλάβη.

Σχετικά άρθρα