Πώς θα ανανεώσεις την γκαρνταρόμπα σου για τις γιορτές χωρίς να αγοράσεις τίποτα καινούριο;

Πολλές βρισκόμαστε στην θέση να σταθούμε μπροστά από την ντουλάπα λέγοντας “δεν έχω τίποτα να φορέσω” ακόμη και αν έχουμε έναν τόνο ρούχα κρεμασμένα μπροστά στα μάτια μας. Ωστόσο, φαίνεται πως τελικά το πρόβλημα δεν είναι η απουσία ρούχων αλλά η λανθασμένη χρήση και αποθήκευση όσων έχουμε ήδη.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που καταλήγουμε σε μια γκαρνταρόμπα γεμάτη με τα “λανθασμένα” ρούχα, όπως οι συνεχείς διαφημίσεις στα social media που μας κάνουν να ψωνίζουμε, αλλά και η γρήγορη αλλαγή της μόδας που μας κάνουν να αγοράζουμε συνεχώς νέα ρούχα, ανεξάρτητα από το αν ταιριάζουν στο στυλ μας.

Σε αυτή την εποχή της πληροφορίας, είναι πολύ δύσκολο να αποκρυπτογραφήσουμε ποιες σκέψεις είναι πραγματικά δικές μας και προσαρμόζονται στο στυλ μας. Επομένως, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνουμε ένα ταξίδι στα θέλω και τις επιθυμίες μας για να βρούμε ποιο είναι τελικά το στυλ που ταιριάζει στον χαρακτήρα μας. Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να ανανεώσουμε την γκαρνταρόμπα μας χωρίς να αγοράσουμε τίποτα;

Τώρα τι κάνουμε;

1. Ο υπερκαταναλωτισμός είναι εχθρός σου

Οι βιώσιμοι στυλίστες προσφέρουν μια σειρά υπηρεσιών για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να ανακαλύψουν τις κρυφές δυνατότητες της γκαρνταρόμπας τους με ρούχα που ήδη διαθέτουν. Προσπαθούν, δηλαδή, να αποσυνθέσουν το προσωπικό στυλ του κάθε πελάτη για να βρουν τα σημεία που όντως η μόδα αποτελεί τρόπο έκφρασης.

Μπορεί να κάνεις μία αναζήτηση στο διαδίκτυο και στο YouTube και να βρεις υλικό που θα σε βοηθήσει να κάνεις και εσύ αυτή την διαδικασία ώστε να πάψεις να αγοράζεις και να επικεντρωθείς στη σωστή χρήση όσων έχεις. Το στυλ μας εξελίσσεται συνεχώς, αλλά χρειάζεται λίγη δουλειά, ενδοσκόπηση και να γνωρίζεις ποιος είσαι, υπάρχουν πολλά αντανακλαστικά κομμάτια σε αυτό, όπως ποιος θέλεις να είσαι;

2. Μην πετάς τα παλιά σου ρούχα

Σπάνια οι βιώσιμοι στυλίστες ενθαρρύνουν τους πελάτες να πετάξουν ρούχα, προσθέτοντας στα βουνά των απορριμμάτων υφασμάτων που ήδη μολύνουν τον κόσμο. Μπορείς ότι δεν σου αρέσει να το κάνεις δώρο ή να το πουλήσεις ακόμη και να το δωρίσεις σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Υπάρχουν τόσοι δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ρούχα πριν κάνουμε δωρεά.

Η πρόσληψη ενός βιώσιμου στυλίστα είναι μια επένδυση που δεν είναι πάντα προσβάσιμη, οπότε αν δεν είσαι έτοιμη να κάνεις το βήμα, γιατί να μην κατεβάσετε μια εφαρμογή οργάνωσης γκαρνταρόμπας που ψηφιοποιεί τα ρούχα σας και χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να διαμορφώσει ιδέες για ρούχα; Με όποιον τρόπο κι αν το κάνεις, ο απολογισμός του στυλ σου είναι μια συνεχής πρακτική που θα σε εξυπηρετήσει σε κάθε στάδιο της ζωής σου.

3. Φρόντισε να αγοράζεις καλές ποιότητες

Εδώ μιλάμε για το πως επενδύεις τα χρήματά σου πριν ανανεώσεις την ντουλάπα σου αλλά και για μετά αν τελικά χρειαστεί πράγματι να αγοράσεις κάτι καινούριο. Ξεκίνα με βάση μία λιτή αλλά ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα που θα περιέχει βασικά κομμάτια από όλα τα ρούχα. Για παράδειγμα, αντί να έχεις μια γκαρνταρόμπα γεμάτη με 20 ζευγάρια τζιν, τα περισσότερα από τα οποία δεν φοράς ποτέ, επένδυσε σε τρία έως πέντε ζευγάρια γυναικεία τζιν καλής ποιότητας που θα φαίνονται υπέροχα επάνω σου και θα σε κάνουν να νιώθεις κομψή.

4. Έχε ένα ακριβό ρούχο στην συλλογή σου

Δεν λέμε να ξεκινήσεις να αγοράζεις ότι ακριβό βρίσκεις και τραβάει την προσοχή σου αλλά ένα ακριβό ρούχο, όπως φερειπείν ένα σακάκι, που θα είναι καλοραμμένο και θα “κάθεται” αρμονικά επάνω σου είναι ικανό να αναβαθμίσει κάθε σου ντύσιμο και να σου δώσει αυτοπεποίθηση.

Μερικές φορές, το μόνο που χρειάζεσαι για να νιώσεις σαν μια νέα εκδοχή του εαυτού σου είναι ένα ολοκαίνουργιο παλτό σχεδιαστών που μπορείς να φορέσεις πάνω από όλα τα είδη των χαριτωμένων και άνετων ρούχων που διαθέτεις.

Σχετικά άρθρα