Γιατί η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μας φτιάχνει την διάθεση;

Αργά το φθινόπωρο και ο χειμώνας μπορεί να είναι λίγο τραχύς και να φέρνουν κρύο και πιο σκοτεινές μέρες που επηρεάζουν τη διάθεσή σου. Και αν έχεις χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο ή έχεις βιώσει μία άλλου είδους αποτυχία η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι πολύ επώδυνη.

Όμως, η διακόσμηση για τις γιορτές ακόμη και αν δεν είσαι λάτρης των Χριστουγέννων μπορεί να είναι πολύ καλή για την ψυχολογική σου ευεξία. Τα φώτα που γεμίζουν το σπίτι και το στολισμένο δέντρο μπορεί και αποδεδειγμένα πλέον να μας πιο ευτυχισμένους, ενώ η διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την κοινωνική μας ζωή.

Επομένως, μην περιορίσεις στο ελάχιστο την διακόσμηση του σπιτιού σου και αν μέχρι τώρα δεν έχεις στολίσει ποτέ δεν είναι αργά. Φέρε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα στον χώρο σου ακόμη και τώρα για να αλλάξεις την διάθεσή σου. Επίσης, εάν έχεις στολίσει μπορείς να κάνεις που και που κάποιες μικρές αλλαγές για να ανανεώνεις τον χώρο και την όρεξή σου. Γιατί όμως η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μας φτιάχνει την διάθεση;

Προκαλεί νοσταλγικά συναισθήματα

Υπάρχει κάτι για την περίοδο των διακοπών που χρησιμεύει ως υπενθύμιση του παρελθόντος. Και για τους περισσότερους, οι διακοπές κρατούν χαρούμενες αναμνήσεις με την οικογένεια και τους φίλους, με εκδρομές και ταξίδια αλλά και με δώρα που δείχνουν το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο.

Οι διακοπές προκαλούν νοσταλγικά συναισθήματα όπως καμία άλλη εποχή του χρόνου. Όταν κοιτάζετε ένα στολίδι που μπορεί να το έχεις από την παιδική σου ηλικία, ίσως θυμηθείς τη μαγεία που ένιωθες ως παιδί. Ή, όταν βάζεις τα φωτάκια στο σπίτι σου, μπορεί στο φως τους να δεις πώς έδειχναν τα φώτα στο σπίτι που μεγάλωσες.

Αυτά τα νοσταλγικά συναισθήματα μπορεί να είναι λίγο γλυκόπικρα και ενδεχομένως να σου θυμίσουν και ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια στην ζωή σου. Αν και μπορεί να σου λείψουν τα αγαπημένα σου πρόσωπα που δεν είναι πια εδώ, υπάρχει και η πιθανότητα να νιώθεις πιο μεγάλη σύνδεση μαζί τους κατά τη διάρκεια των διακοπών, καθώς αναβιώνοντας τις παλιές σας συνήθειες θα αισθανθείς πως τους τιμάς.

Μελέτες έχουν βρει ότι η νοσταλγία μπορεί να έχει κάποια βαθιά οφέλη, όπως:

Η διακόσμηση ενισχύει την κοινωνικοποίηση

Η διακόσμηση του εξωτερικού του σπιτιού σου μπορεί να βοηθήσει ακόμη και την κοινωνική σου ζωή. Οι άνθρωποι που διακοσμούν τα σπίτια τους για τις γιορτές θεωρούνται πιο προσιτοί και φιλικοί, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology.

Στην πραγματικότητα, στην ψηφιακή εποχή, η διακόσμηση των διακοπών μπορεί να σηματοδοτεί την κοινωνικότητα περισσότερο από ποτέ, αφού μπορείς ανά πάσα στην στιγμή να δείξεις τον όμορφα διακοσμημένο χώρο σου. Επιπλέον, οι τα γιορτινά λαμπάκια φέρνουν πραγματικό φως σε μια σκοτεινή και θλιβερή εποχή του χρόνου όπως είναι ο χειμώνας και ενδεχομένως φωτίζουν λίγο και την μελαγχολία των γιορτών που πιάνει πολλούς ανθρώπους.

Στολίζεις χαρούμενος, αισθάνεσαι χαρούμενος

Ένας άλλος λόγος που η διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα είναι επειδή το να ενεργείς με γνώμονα την χαρά μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου. Αυτή η ιδέα έχει τις ρίζες της στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μια τεκμηριωμένη θεραπευτική πρακτική όπου οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τους θεραπευομένους τους να δρουν σαν να ένιωθαν διαφορετικά.

Η αλλαγή συμπεριφοράς πρώτα μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν βρει ότι το χαμόγελο μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χαρά. Και η ενασχόληση με διασκεδαστικές δραστηριότητες όταν αισθάνεσαι απογοήτευση μπορεί να τονώσει τη διάθεσή σου.

Τελικά μας φτιάχνει την διάθεση;

Η διαδικασία της προετοιμασίας του σπιτιού για τα Χριστούγεννα δημιουργεί μία νευρολογική αλλαγή που μπορεί να παράγει περισσότερη ευτυχία. Οτιδήποτε μας βγάζει από την κανονική μας συνήθεια και την ίδια καθημερινότητα σηματοδοτεί τις αισθήσεις μας και μετά οι αισθήσεις μας αλλάζουν για να προσαρμοστούν στην νέα κατάσταση.

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση αυξάνει τη ντοπαμίνη, μια ορμόνη για την καλή αίσθηση. Τα έντονα φώτα και τα χρώματα, η χρωματοθεραπεία, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ενισχύει την ευτυχία, μπορεί να παίζει ρόλο. Ή ίσως είναι απλώς η ατμόσφαιρα γενικά, αφού ποιος μπορεί να αντισταθεί στο να χαμογελάσει στη θέα ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου που ανάβει για πρώτη φορά; Τελικώς, τα Χριστούγεννα είναι μια μαγική περίοδος, είναι μια εποχή αθωότητας, μια εποχή χαράς.

Σχετικά άρθρα