Γαλοπούλα με φασκόμηλο και λαχανικά: Μάθε 5 συμβουλές για να φτιάξεις τέλεια το χαρακτηριστικότερο πιάτο των γιορτών!

Υλικά:

  • 1 γαλοπούλα, 6 έως 7 κιλά
  • 1 κ. σ. αλάτι
  • 1 κ. γλ. αλεσμένο φασκόμηλο
  • 1/2 κ. γλ. σκόνη σκόρδου
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 παϊδάκια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 3 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1-1/4 φλιτζάνι νερό, χωρισμένο
  • 3 κ. σ. λάδι
  • 1/2 κ. . φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3/4 φλ. λευκό κρασί
  • 3 κλωναράκια φρέσκο φασκόμηλο
  • 4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι

Για την σάλτσα:

  • 1 έως 1-1/2 φλ. ζωμό κοτόπουλου ή σπιτικό ζωμό κοτόπουλου
  • 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ. γλ. ψιλοκομμένο φρέσκο φασκόμηλο
  • 1/4 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Αφαιρέστε τα εντόσθια και το λαιμό από τη γαλοπούλα και τοποθετήστε σε ένα ταψί με το στήθος προς τα πάνω
  2. Στερεώστε το δέρμα στην κάτω πλευρά της κοιλότητας του λαιμού με οδοντογλυφίδες, ανακατέψτε το αλάτι, το φασκόμηλο και τη σκόνη σκόρδου
  3. Ασφαλίστε τα φτερά κάτω από τη γαλοπούλα και δέστε τα μεταξύ τους
  4. Στεγνώστε ταμποναριστά τη γαλοπούλα και τρίψτε την έξω από τη γαλοπούλα με μείγμα αλατιού, στην συνέχεια βάλτε τη γαλοπούλα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη, όλη τη νύχτα
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°
  6. Τοποθετήστε το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τον λαιμό στον πάτο ενός ταψιού και προσθέστε 1/2 φλιτζάνι νερό
  7. Τοποθετήστε τη σχάρα του τηγανιού από πάνω και μεταφέρετε τη γαλοπούλα στο ράφι
  8. Τρίψτε απ’ έξω τη γαλοπούλα με λάδι, πασπαλίστε με πιπέρι και ρίξτε το κρασί και το υπόλοιπο νερό στην κοιλότητα της γαλοπούλας, προσθέστε μετά και τα κλωνάρια φασκόμηλου και το θυμάρι
  9. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα στο φούρνο, με τα πόδια στραμμένα προς το πίσω μέρος του φούρνου και ψήστε, ξεσκέπαστη για 40 λεπτά
  10. Μειώστε τη ρύθμιση του φούρνου στους 170° και καλύψτε το στήθος σφιχτά με αλουμινόχαρτο διπλού πάχους
  11. Ψήνετε έως ότου ένα θερμόμετρο που έχει τοποθετηθεί στο παχύτερο μέρος του μηρού δείχνει 170°-175° (το θερμόμετρο δεν πρέπει να αγγίζει τα κόκαλα ή το λίπος) για 1-1/2 έως 2 ώρες περισσότερο
  12. Βγάζετε τη γαλοπούλα από το φούρνο και αφήστε ακάλυπτη να κρυώσει λίγο για 20 λεπτά πριν την χαράξετε
  13. Χρησιμοποιώντας ένα μπάστερ για να αφαιρέσετε το υγρό από την κοιλότητα της γαλοπούλας σε ένα μεγάλο κύπελλο μέτρησης
  14. Από πάνω βάζετε ένα σουρωτήρι και τοποθετήστε πάνω από τη μεζούρα
  15. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε τα λαχανικά από τον πάτο του τηγανιού, κρατώντας 1-1/4 φλιτζάνι
  16. Σουρώστε το μαγειρικό υγρό σε μεζούρα, αποβουτυρώστε το λίπος, κρατώντας 1/4 φλιτζάνι λίπος, προσθέστε αρκετό ζωμό στο υγρό μαγειρέματος για να μετρήσετε 2 φλιτζάνια.
  17. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ανακατέψτε το αλεύρι και το κρατημένο λίπος μέχρι να ομογενοποιηθούν, ανακατέψτε σταδιακά το μείγμα του ζωμού
  18. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει, 1-2 λεπτά
  19. Προσθέστε τα μισά από τα κρατημένα λαχανικά, πολτοποιήστε τη σάλτσα χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ή κρύο ζωμό ελαφρά και πολτοποιήστε στο μπλέντερ
  20. Προσθέστε το φασκόμηλο, το πιπέρι και τα υπόλοιπα λαχανικά και ζεστάνετε
  21. Σερβίρετε το φασκόμηλο και την σάλτσα λαχανικών με την γαλοπούλα

Οφέλη

Η γαλοπούλα είναι το χαρακτηριστικότερο πιάτο του εορταστικού τραπεζιού σε ολόκληρο τον κόσμο για αυτό και μπορούμε να βρούμε πλήθος διαφορετικών συνταγών για να φτιάχνουμε κάθε χρόνο. Στην δική μας πρόταση με φασκόμηλο και σάλτσα λαχανικών, συνδυάζετε την έντονη γεύση του βοτάνου με την ποικιλία των λαχανικών που έρχονται να συνοδέψουν την γαλοπούλα. Μία μερίδα με γαλοπούλα, φασκόμηλο και σάλτσα λαχανικών έχει 514 θερμίδες, 24 γρ. λιπαρών -6 γρ. κορεσμένα- 4 γρ. υδατανθράκων, 1 γρ. σακχάρων, 1 γρ. φυτικών ινών, 64 γρ. πρωτεϊνών.

Η γαλοπούλα είναι ένα κρέας με υψηλά οφέλη για τον οργανισμό μας, ενώ ως λευκό κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης και να προσθέτει περιττές θερμίδες. Περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, κάλιο κ.ά.

5 Tips για την τέλεια γαλοπούλα

1. Μετακινήστε τη σχάρα του φούρνου

Στην ιδανική περίπτωση, κάθε φαγητό που ψήνετε θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του φούρνου για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα σε όλη τη διάρκεια. Για αυτό, τοποθετήστε τη σχάρα του φούρνου σας έτσι ώστε το κέντρο της γαλοπούλας να βρίσκεται στο κέντρο του φούρνου. Όταν πρόκειται και για περισσότερα κιλά, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να μετακινείς τη σχάρα του φούρνου κάτω από μια εγκοπή.

2. Ψήστε τη γαλοπούλα επάνω σε λαχανικά

Εδώ μιλάμε για μία νόστιμη και πρακτική συμβουλή για το ψήσιμο της γαλοπούλας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχάρα ψησίματος από καρότα, σέλινο και κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Τοποθετήστε τα στον πάτο του ταψιού και μετά τοποθετήστε τη γαλοπούλα σας από πάνω. Τα λαχανικά θα επιτρέψουν τη θερμότητα να ρέει κάτω από τη γαλοπούλα για ομοιόμορφο μαγείρεμα και θα αρωματίσουν και με τις σταγόνες την σάλτσα σας.

3. Μαγειρέψτε τη γέμιση ξεχωριστά από τη γαλοπούλα

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις για το αν η γέμιση πρέπει να μαγειρεύεται μέσα ή έξω από την γαλοπούλα. Το γεγονός είναι ότι η γέμιση μέσα στη γαλοπούλα σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα και αυξάνει την πιθανότητα η γαλοπούλα να παραψηθεί και η γέμιση να μην ψηθεί καλά. Επίσης, συνίσταται να μαγειρέψετε τη γέμιση ξεχωριστά για λόγους ασφαλείας.

4. Στεγνώστε την γαλοπούλα

Αυτό είναι ένα στάδιο που συχνά παραβλέπεται, αλλά είναι πολύ σημαντικό αν θέλετε πραγματικά τραγανό δέρμα. Η υπερβολική υγρασία στην επιφάνεια της γαλοπούλας δημιουργεί ατμό στο φούρνο και οδηγεί σε υγρό και μαλακό δέρμα. Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να στεγνώσετε ολόκληρο το εξωτερικό μέρος της γαλοπούλας πριν την αλατοπιπερώσετε και τη ψήσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών για αυτό το κόλπο γαλοπούλας.

5. Καρφώστε το δέρμα

Το να καρφώσεις οδοντογλυφίδες στη γαλοπούλα θα εμποδίσει το δέρμα να συρρικνωθεί κατά το μαγείρεμα, να εκτεθεί και να στεγνώσει το κρέας. Χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδες για να καρφιτσώσετε το δέρμα στο κρέας από κάτω ή για να καρφιτσώσετε το δέρμα ακριβώς πάνω από την κοιλότητα.

Σχετικά άρθρα