Πώς το περπάτημα στην φύση ωφελεί την ψυχολογία σου;

Μια μελέτη του 2019 από την ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πέρασαν 1- 119 λεπτά στη φύση είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καλή υγεία και υψηλή, ψυχική ευεξία σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν επαφή με την φύση.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που ξόδεψαν 120 λεπτά ή περισσότερα είχαν σταθερά υψηλότερα επίπεδα υγείας και ευεξίας από εκείνους που δεν είχαν επαφή με την φύση. Οι θετικές συσχετίσεις κορυφώθηκαν μεταξύ 200 και 300 λεπτών την εβδομάδα χωρίς ιδιαίτερο περαιτέρω κέρδος. Πώς, λοιπόν, το περπάτημα στην φύση μπορεί να ωφελήσει και την δική σου ψυχολογία;

Ποια είναι τα οφέλη της φύσης στην ψυχολογία σου;

Το βρίσκεσαι τακτικά σε χώρους πρασίνου ή να φέρνεις τη φύση στην καθημερινότητά σου μπορεί να ωφελήσει τόσο την ψυχική όσο και τη σωματική ευεξία. Όταν δεν βρίσκεσαι στην φύση πράγματα όπως η καλλιέργεια τροφής ή λουλουδιών, η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους ή η παρουσία ζώων μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

  • βελτιώνει τη διάθεσή σου
  • μειώνει τα συναισθήματα άγχους ή θυμού
  • βοηθά να αφιερώσεις χρόνο και να νιώσεις ηρεμία
  • βελτιώνει τη σωματική υγεία
  • βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου
  • βοηθά να έχεις ενέργεια
  • βοηθά να γνωρίσεις νέα άτομα
  • μειώνει τη μοναξιά
  • βοηθά να νιώσεις περισσότερη σύνδεση με τη φύση

Τι λένε οι έρευνες;

Έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί που μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα ως απόκριση από την έκθεση στη φύση ανεξάρτητα από την αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Αυτοί οι μηχανισμοί περιλαμβάνουν τη μείωση του ψυχολογικού στρες, την αποκατάσταση της προσοχής, την έκθεση σε καθαρότερο αέρα και τα βελτιωμένα κοινωνικά δίκτυα.

Μια μελέτη του 2020 από το Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας συνέκρινε τρεις συνθήκες:

  1. περπάτημα στη φύση
  2. παρακολούθηση βίντεο με σκηνές από την φύση
  3. περπάτημα σε διάδρομο στο γυμναστήριο

Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ολοκλήρωσαν την διαδικασία που τους είχε ανατεθεί δύο φορές — μία κατά τη διάρκεια της περιόδου χωρίς άγχος και στη συνέχεια σε μια περίοδο εξέτασης που περιελάμβανε αυξημένα επίπεδα άγχους. Κάθε συνθήκη αντιστοιχίστηκε για το χρόνο. Η κορτιζόλη και το θετικό και αρνητικό συναίσθημα αξιολογήθηκαν πριν και μετά την παρέμβαση.

Έτσι, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της αγχωτικής περιόδου εξέτασης, η ομάδα που περπατούσε στη φύση είχε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από εκείνες που απλώς παρακολουθούσαν βίντεο με τη φύση. Επίσης, σημείωσαν σημαντικά υψηλότερη βαθμολογία στο θετικό συναίσθημα σε σύγκριση με τις δύο ομάδες. Λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Σε περιόδους αγχωτικής ζωής, το περπάτημα στη φύση μπορεί να είναι καλύτερο από το περπάτημα σε άλλα περιβάλλοντα (π.χ. στο γυμναστήριο).

Γιατί είναι σημαντικά τα ευρήματα;

Το 2017, υπολογίζεται ότι 792 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν από προβλήματα ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Με το ξέσπασμα της πανδημίας αυτά αυξήθηκαν αφού οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με νέες συνθήκες φόβου. Το παγκόσμιο οικονομικό βάρος των ψυχικών διαταραχών προβλέπεται να είναι 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030.

Γνωρίζουμε ότι η άσκηση έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία. Η αναζήτηση ευκαιριών για σωματική δραστηριότητα στη φύση ή σε χώρους πρασίνου μπορεί να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα.

Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν;

Σίγουρα δεν έχουν όλοι πρόσβαση στην φύση καθώς είναι πολλοί οι άνθρωποι που μένουν σε πόλεις και εκτός αυτού έχουν καθημερινότητες με πολλές υποχρεώσεις. Ωστόσο, ακόμη και η ζωή σε πιο πράσινες αστικές περιοχές σχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου, παχυσαρκίας, διαβήτη, ψυχικής δυσφορίας και τελικά θνησιμότητας. Αν θέλεις και εσύ να έχεις και εσύ όλα αυτά τα θετικά οφέλη για την ζωή σου αναζήτησε τον πιο κοντινό “πνεύμονα” πρασίνου στο σπίτι σου.

Αφού έχεις βρει ευκαιρίες για να βρίσκεσαι στη φύση:

  • Πρόσθεσε τουλάχιστον τρεις προγραμματισμένες βόλτες σε χώρους πρασίνου, ιδιαίτερα σε στρεσογόνες περιόδους, αν σου φαίνεται υπερβολικό, βάλε τουλάχιστον μία βόλτα την εβδομάδα στο πρόγραμμά σου
  • Προγραμμάτισε τουλάχιστον μία ημέρα Σαββατοκύριακου το μήνα για να περάσεις πολύ χρόνο σε ένα πάρκο ή σε ένα μέρος όπου μπορείς να κάνεις πεζοπορία.
  • Προγραμμάτισε ένα μεγαλύτερο ταξίδι στη φύση τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

 

 

Σχετικά άρθρα