Βγαίνω έξω μόνη μου και αισθάνομαι απαίσια που βλέπω όλες τις παρέες να μιλάνε και να κάνουν πράγματα

Θα ήθελα να μιλήσω για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω και αν γίνεται να μου δώσετε κάποια συμβουλή, όπως γιατί συμβαίνει και πως θα αλλάξω την κατάσταση.

 Το θέμα μου είναι ότι αισθάνομαι πως κανείς δεν με θέλει για παρέα. Κάτι το οποίο είναι εν μέρει λογικό μιας και μια ζωή ήμουν το “ξενέρωτο” παιδί (δηλαδή αυτή που δεν ξέρει να διασκεδάζει, που όλη την ώρα διαβάζει, είναι ανίκανη στα πάντα πέρα από το να είναι έξυπνη και να τα πάει καλά στο σχολείο κλπ.).

Φυσικά και δεν θεωρώ κάποιον που τα κάνει όλα αυτά ξενέρωτο, αλλά εμένα δεν μου άρεσαν και τα έκανα επειδή με είχαν πιέσει πολύ να είμαι άψογη στο σχολείο. Επίσης ήμουν και εντελώς ντροπαλή, άρα δεν έπιανα κουβέντα με κανέναν, και τα άλλα παιδιά (όπως έμαθα αργότερα) το εκλάμβαναν ως σνομπισμό (ότι δηλαδή εγώ ήμουν η άριστη μαθήτρια και η χαϊδεμένη των καθηγητών που απαξιούσα να κάνω παρέα τους υπόλοιπους).

Τέλος πάντων, αυτά έγιναν παλιά, τώρα προσπάθησα να αλλάξω (δηλαδή να μην πιέζομαι τόσο με τα μαθήματα, να μάθω να βγαίνω και να περνάω καλά, να μιλάω με τους άλλους, να γελάω, να κάνω αστεία…). Όχι μόνο για να μπορέσω να ενταχθώ σε μια παρέα που είχαμε κοινά ενδιαφέροντα, αλλά και γιατί κι εγώ το ήθελα αυτό. Τώρα αισθάνομαι πολύ πιο όμορφα με τον εαυτό μου. Αλλά μέχρι εκεί…

Σε μια παρέα δεν έχω καταφέρει μέχρι σήμερα να ενταχθώ. Οι μόνοι φίλοι που έχω είναι κάποιοι πολύ καλοί που δυστυχώς ζούμε σε άλλη πόλη και βρισκόμαστε 2 φορές τον χρόνο, και κάτι σκόρπια παιδιά που με κάνουν παρέα γιατί ούτε αυτοί κατάφεραν να είναι με την παρέα που ήθελαν και μόλις βρουν να χωθούν κάπου θα με παρατήσουν (όπως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται).

Βγαίνω έξω μόνη μου (συνήθως) και αισθάνομαι απαίσια που βλέπω όλες τις παρέες να μιλάνε και να κάνουν πράγματα, ενώ εγώ ούτε παρέα για να βγω δεν έχω… Αλλά αν δεν βγω πως θα έχω την ευκαιρία να γνωρίσω παιδιά. Θα μου πουν ένα “γεια” αλλά σχεδόν ποτέ δεν θα μου πουν να κάτσω μαζί τους.

Και το χειρότερο είναι πως βλέπω όλα τα παιδιά (κάποια που δεν μίλαγαν σε άνθρωπο, και άμα κάποιος τους μίλαγε τον έδιωχναν, άλλα παιδιά που διαφέρουν εντελώς από την μάζα, νταήδες, παιδιά που δέχονταν σκληρό bulling, άλλα που είχαν αλλάξει εκατό προσωπικότητες και είχαν πουλήσει και αγοράσει όλους τους τους φίλους, καλοί και κακοί μαθητές και γενικά ΟΛΟΥΣ) που κοίταζαν κάποιες παρέες με λαχτάρα να βρεθούν εκεί, ξαφνικά να τους δέχονται. Όλους τους δέχτηκαν! Εμένα όχι.

 Μια φορά ένα παιδί είπε σε έναν φίλο μου ότι θα πάει κάπου και αν θέλει να έρθει μαζί και να φέρει και καμιά κοπέλα αν θέλει αλλά (όπως είπε) όχι εμένα, κάποια άλλη. Επίσης είμαι σίγουρη πως λένε ότι δεν έχω ζωή (σχολιάζουν πολύ αυτούς που δεν έχουν ζωή- κατά την γνώμη τους πάντα). Επίσης ώρες ώρες με πλευρίζουν και μου φέρονται φιλικά μόνο και μόνο για να τους βοηθάω στα μαθήματα (κάτι το οποίο κάνω ειλικρινά με όλη μου την καρδιά, αλλά αυτοί νομίζουν πως με εκμεταλλεύονται).

Σήμερα βγήκα μια βόλτα και από όπου πέρναγα αισθάνθηκα ότι με κορόιδευαν (για κάποιες περιπτώσεις το ξέρω σίγουρα). Ε τι πρέπει να κάνω πια; Πώς να ενταχθώ; Οι άλλοι πώς το έκαναν; Σας παρακαλώ βοηθήστε με! 

Γράφει η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Η επικοινωνία και η σύνδεση με άλλους ανθρώπους, δυσκολεύει μερικά άτομα λόγω εσωστρέφειας και της εστίασης τους της προσοχής στο πώς σκέφτονται και πως φαίνονται στους άλλους.

  1. Βεβαιωθείτε ότι προτεραιότητα είναι ο εαυτός σας

Το πρώτο πράγμα είναι τα θέλω σας και οι επιθυμίες. Δεν υπάρχει σωστός τρόπος να διασκεδάσετε. Είναι εντάξει να επιλέγετε οτιδήποτε σας αρέσει και απολαμβάνετε, υποστηρίζοντας το χωρίς ενοχές. Δεν είστε υποχρεωμένοι να εκπληρώσετε τις προσδοκίες των άλλων ανθρώπων, και αυτό περιλαμβάνει και τον τρόπο που περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας.

  1. Ξεκινήστε μια συνομιλία

Έτσι, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε να ανοιχτείτε λίγο περισσότερο και να εκθέσετε τον εαυτό σας και να κάνετε νέους φίλους. Η ντροπή ή ο φόβος της κριτικής και τι θα πουν οι άλλοι, θέλει δράση, υπολογίζοντας μόνο τον εαυτό σας και όχι παρατηρώντας το πώς φαίνεστε στους άλλους.

  1. Να είστε καλός ακροατής

Σε όλους μας αρέσει να νιώθουμε ότι μας ακούν ενεργά. Ένας από τους καλύτερους και υποτιμημένους τρόπους σύνδεσης με τους άλλους είναι να ακούτε προσεκτικά τι έχουν να πουν. Μπορείτε να εξασκηθείτε στην ενεργητική ακρόαση με το να είστε περίεργοι και να ψάχνετε να καταλάβετε από πού προέρχεται το άλλο άτομο. Αποφύγετε να τους διακόπτετε στη μέση της ιστορίας ή να τους μιλάτε όταν απαντούν σε μια ερώτηση. Αντίθετα, προσφέρετε την αμέριστη προσοχή και το γνήσιο ενδιαφέρον σας.

  1. Κάντε κομπλιμέντα ελεύθερα

Σε περίπτωση αμφιβολίας, πείτε κάτι ευγενικό. Οι σωστές λέξεις την κατάλληλη στιγμή μπορούν να κάνουν τη μέρα κάποιου σημαντικά καλύτερη και επίσης να ανοίξουν την πόρτα σε μια συζήτηση. Μελέτες δείχνουν ότι με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουμε επίσης την ικανοποίηση από τη ζωή μας.

  1. Συμμετέχετε

Εάν είστε έτοιμοι να κάνετε ένα μεγαλύτερο βήμα για να εκθέσετε τον εαυτό σας, σκεφτείτε να βρείτε ένα χόμπι που είναι κοινωνικό, όπως ο εθελοντισμός. Αυτός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε και να νιώσετε ότι προσφέρετε. Η συμμετοχή σε δραστηριότητες που απολαμβάνετε μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων ανεπάρκειας όταν συναντάτε νέα άτομα.

  1. Δείξτε κατανόηση στον εαυτό σας

Η ανθρώπινη σύνδεση είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής σας ευημερίας, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Λάβετε υπόψη ότι η ανάπτυξη των κοινωνικών σας δεξιοτήτων είναι μια σταδιακή διαδικασία που δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Μην κρίνετε τον εαυτό σας εάν δεν κάνετε τόση πρόοδο όσο θα θέλατε. Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κάποια νευρικότητα ή απογοήτευση, αλλά είναι σημαντικό να σεβαστείτε το ρυθμό που αναπτύσσετε μια πλευρά σας και να δείξετε κατανόηση.

  1. Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • Αποφεύγετε μέρη όπου υπάρχουν άλλα άτομα;
  • Φοβάστε ότι θα νιώσετε αμήχανα ή ότι οι άλλοι σας κρίνουν;
  • Νιώθετε παγιδευμένοι ή αβοήθητοι;
  • Φοβάστε να φύγετε από το σπίτι σας για μεγάλα χρονικά διαστήματα;
  • Οι κοινωνικές καταστάσεις προκαλούν σωματικές αντιδράσεις, όπως ναυτία, ζάλη, εφίδρωση, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, δυσκολία στην αναπνοή ή τρόμο;

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο θεραπευτή. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τι ελπίζετε να αποκομίσετε από το να είστε πιο κοινωνικοί και να σας προσφέρει περισσότερες συμβουλές για το διεκδικήσετε αυτό που επιθυμείτε, βάζοντας σε προτεραιότητα τον εαυτό σας.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια

www.alexandrapavletsi.com

 

Σχετικά άρθρα