Xριστουγεννιάτικα δενδράκια μαρέγκας για τις εορταστικές επισκέψεις σας: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε γλυκό κάθε μέρα;

Υλικά:

  • 3 μεγάλα ασπράδια αυγών
  • 1-1/2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/4 κ. γλ. κρέμα ταρτάρ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2/3 φλ. ζάχαρη
  • Πράσινο χρώμα τροφίμων
  • Τρούφα σε διάφορα σχήματα
  • Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

  1. Τοποθετήστε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ, αφήνετε να σταθούν σε θερμοκρασία δωματίου για μισή ώρα
  2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C
  3. Προσθέστε βανίλια, κρέμα ταρτάρ και αλάτι στα ασπράδια αυγών και χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν
  4. Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας τη φορά, χτυπώντας σε δυνατή ένταση μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
  5. Συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν σκληρές γυαλιστερές κορυφές, περίπου 7 λεπτά
  6. Βάψτε με πράσινο χρώμα τροφίμων και ανακατέψτε καλά
  7. Κόψτε μια μικρή τρύπα στην άκρη μιας σακούλας ζαχαροπλαστικής τοποθετήστε ένα μεγάλο #828 ανοιχτό άκρο σε σχήμα αστεριού
  8. Μεταφέρετε τη μαρέγκα στην σακούλα και δημιουργήστε σχήματα δέντρου επάνω σε φύλλα ψησίματος
  9. Μόλις τελειώσετε πασπαλίστε με την τρούφα και τοποθετήστε τις τρούφες αστεράκια στην κορυφή
  10. Ψήστε μέχρι να σφίξουν για περίπου 3 ώρες
  11. Σβήστε το φούρνο και ανοίξτε την πόρτα του μέχρι το τέρμα χωρίς να βγάλετε τις μαρέγκες μέχρι να κρυώσουν
  12. Μετά αφαιρέστε τις μαρέγκες από τα φύλλα ψησίματος και πασπαλίστε ελαφρά με ζάχαρη άχνη
  13. Φυλάσσετε σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου

Οφέλη

Η μαρέγκα είναι ένα αγαπημένο γλύκισμα για μικρούς και μεγάλους και ταιριάζει τέλεια στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα. Μιας και είναι ένα εύπλαστο γλυκό μπορούμε να του δώσουμε εύκολα το σχήμα χριστουγεννιάτικου δένδρου και να τις στολίσουμε με τρούφα για να τους δώσουμε ακόμα περισσότερη εορταστική διάθεση. Ένα χριστουγεννιάτικο δενδράκι μαρέγκας έχει 23 θερμίδες, 0 λιπαρά και 0 κορεσμένα, 5 γρ. υδατανθράκων, 5 γρ. σακχάρων, 0 γρ. φυτικών ινών, 0 πρωτεΐνης.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν τρώμε γλυκό κάθε μέρα;

Η κατανάλωση γλυκού μετά το δείπνο είναι μια κοινή συνήθεια και σχεδόν πάντα υπάρχει η λαχτάρα για κάτι γλυκό μετά από ένα αλμυρό γεύμα. Η ικανοποίησή σας με ένα συγκεκριμένο προφίλ γεύσης μειώνεται σχετικά γρήγορα και η αλλαγή των γεύσεων, της θερμοκρασίας και της υφής μπορεί να προάγει περισσότερη ευχαρίστηση και ικανοποίηση από το φαγητό. Αλλά το επιδόρπιο παίρνει γενικά μια κακή αίσθηση, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αισθάνονται ένοχοι αν το τρώνε τακτικά. Αν, όμως, σας λέγαμε πως η κατανάλωση επιδορπίου έχει οφέλη και για την σωματική και ψυχική σου υγεία;

1. Μπορεί να βελτιώσει τη σχέση σας με το φαγητό

Η άνευ όρων άδεια να τρώτε τα φαγητά που απολαμβάνετε μπορεί να προωθήσει μια καλύτερη σχέση με το φαγητό. Εάν απολαμβάνετε το επιδόρπιο, τότε ο περιορισμός του πιθανότατα θα σας κάνει να ασχοληθείτε με αυτό. Όλα τα τρόφιμα ταιριάζουν σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο στο οποίο συγκαταλέγονται και τα γλυκά.

Όταν επιτρέπετε στον εαυτό σας να φάει επιδόρπιο, μπορείτε να το απολαύσετε και να συνεχίσετε τη μέρα σας. Επιπλέον, μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Health Promotion δείχνει ότι το να επιτρέπετε στον εαυτό σας άνευ όρων να τρώτε μέσω της πρακτικής διαισθητικής διατροφής μπορεί να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση, να μειώσει την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διατροφή.

2. Μπορεί να σας δώσει κάποια θρεπτικά συστατικά

Διατίθεται μεγάλη ποικιλία επιλογών επιδορπίων με μεγάλη ποικιλία διατροφικών προφίλ. Το να έχετε φρούτα στο επιδόρπιό σας μπορεί να προσθέσει αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες για να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών και να προάγει την υγεία του εντέρου. Για παράδειγμα, η επιλογή επιδορπίων με ξηρούς καρπούς και σπόρους βοηθά στην προσθήκη υγιών λιπαρών και πρωτεΐνης, τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για την εύρυθμη και υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για λιπώδη ηπατική νόσο

Τα επιδόρπια όπως το παγωτό και τα αρτοσκευάσματα που περιέχουν μεγάλη ποσότητα τεχνικών σακχάρων και λιπαρών συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος. Αυτή η κατάσταση προκύπτει από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ και είναι συχνά ασυμπτωματική οδηγώντας σε μερικούς ανθρώπους σε επιπλοκές υγείας όπως η κίρρωση.

Η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μπορεί επίσης να σας βάλει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, πιο πρόσφατες ανασκοπήσεις έρευνας, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology, αμφισβητούν την εγκυρότητα αυτών των ισχυρισμών.

4. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρόσθετων σακχάρων σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη του 2019 στο European Journal of Preventive Cardiology. Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, τα επιδόρπια είναι μία από τις κύριες πηγές πρόσθετης ζάχαρης στις Η.Π.Α. Αυτές οι οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό της συνολικής πρόσληψης πρόσθετων σακχάρων στο 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Η American Heart Association έχει αυστηρότερες συστάσεις, με μέγιστο 6 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού για τους άνδρες. Επομένως, η επίγνωση των τύπων γλυκών που έχετε και πώς ταιριάζουν στο γενικό διατροφικό σας πρότυπο θα μπορούσε να είναι ευεργετική.

 

Σχετικά άρθρα