Πότε έρχεται η περίοδος μετά από γέννα; 

Από το λαμπερό δέρμα μέχρι τη ανανεωμένη εκτίμηση για το σώμα σου, υπάρχουν πολλά πράγματα που αξίζει να αγαπήσεις στην εγκυμοσύνη σου. Επιπλέον, θα έχεις τουλάχιστον εννέα μήνες ελευθερίας από την περίοδό σου. Ωστόσο, μετά τον τοκετό, μπορεί να αρχίσεις να αναρωτιέσαι πότε θα έρθει η περίοδος σου μετά από την γέννα.

Το πότε θα επιστρέψει η περίοδός σου εξαρτάται συχνά από το αν θηλάζεις ή όχι. Και ακριβώς όπως η ζωή σου μετά το μωρό, μπορεί να διαπιστώσεις ότι οι περίοδοι μετά την εγκυμοσύνη είναι κάπως διαφορετικές. Όμως, είναι δύσκολο να είσαι ακριβής για το πότε θα ξαναρχίσει η περίοδος σου.

Πότε θα επιστρέψει η περίοδος μου; 

Η περίοδος θα επιστρέψει συνήθως περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τον τοκετό, εάν δεν θηλάζεις. Εάν θηλάζεις, ο χρόνος επιστροφής μιας περιόδου μπορεί να ποικίλλει. Όσοι κάνουν αποκλειστικό θηλασμό μπορεί να μην έχουν περίοδο όλη την ώρα που θηλάζουν. «Αποκλειστικός θηλασμός» σημαίνει ότι το μωρό σου λαμβάνει μόνο το μητρικό σου γάλα. Αλλά σε άλλες μαμάδες, μπορεί να επιστρέψει μετά από μερικούς μήνες, είτε θηλάζουν είτε όχι.

Εάν η περίοδός σου επανέλθει γρήγορα μετά τον τοκετό και είχες κολπικό τοκετό, ο γιατρός σου ενδέχεται να σου συστήσει να αποφύγεις τη χρήση ταμπόν κατά την πρώτη έμμηνο ρύση μετά το μωρό. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα εξακολουθεί να θεραπεύεται και τα ταμπόν θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν τραύμα. Για αυτό συμβουλεύσου τον γιατρό σου για τα προϊόντα υγιεινής που θα χρησιμοποιείς.

Πώς θα είναι η πρώτη μου περίοδος μετά τον τοκετό;

Η πρώτη περίοδος όπως ήδη είπαμε μπορεί να είναι διαφορετική από αυτές που είχες πριν την εγκυμοσύνη. Ίσως έχεις:

  • ακανόνιστες περιόδους, ειδικά αν επανέρχεται ενώ θηλάζεις
  • κράμπες, χειρότερες ή καλύτερες από πριν μείνεις έγκυος
  • βαρύτερες περιόδους
  • μικρούς θρόμβους αίματος 

Εάν παρατηρήσεις θρόμβους αίματος ή πολύ μεγαλύτερη απώλεια αίματος από πριν, θα πρέπει να μιλήσεις με τη μαία ή τον γιατρό σου.

Επηρεάζει η περίοδος το μητρικό γάλα; 

Όταν επιστρέψει η περίοδός σου, μπορεί να παρατηρήσεις κάποιες αλλαγές στην παροχή γάλακτος ή την αντίδραση του μωρού σου στο μητρικό γάλα. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούν το σώμα σου την περίοδο μπορεί να επηρεάσουν το μητρικό γάλα. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσεις μείωση στην παροχή γάλακτος ή αλλαγή στο πόσο συχνά το μωρό σου θέλει να θηλάσει.

Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος και τη γεύση του στο μωρό. Αυτές οι αλλαγές είναι συνήθως πολύ μικρές, ωστόσο, και δεν πρέπει να επηρεάζουν την ικανότητα και την επιθυμία σου να θηλάζεις το μωρό σου.

Τι γίνεται με την αντισύλληψη;

Μερικές γυναίκες χρησιμοποιούν το θηλασμό ως φυσική μέθοδο αντισύλληψης καθώς δεν θέλουν σύντομα να μείνουν και πάλι έγκυες. Σύμφωνα με την Ένωση Επαγγελματιών Αναπαραγωγικής Υγείας, λιγότερες από 1 στις 100 γυναίκες θα μείνουν έγκυες ετησίως εάν επέλεξαν τον αποκλειστικό θηλασμό. Παρ’ όλο που ο θηλασμός μειώνει τη γονιμότητα, δεν αποτελεί απόλυτη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει και πάλι εγκυμοσύνη. 

Το κλειδί εδώ είναι ο αποκλειστικός θηλασμός. Εκτός από το μητρικό γάλα, δεν χορηγούνται υγρά ή στερεά στο μωρό με αποκλειστικό θηλασμό, ακόμα και νερό. Τα συμπληρώματα ή οι βιταμίνες δεν παρεμβαίνουν και μπορούν να δοθούν στο μωρό. Ο θηλασμός που δεν ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή ενδέχεται να μην προστατεύει από άλλη εγκυμοσύνη.

Εάν θηλάζεις και η περίοδός σου επιστρέψει, υπάρχουν πιθανότητες να μείνεις και πάλι έγκυος. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί η επιστροφή της γονιμότητας. Θα έχεις ωορρηξία πριν ξεκινήσει η περίοδος, επομένως είναι απολύτως δυνατό να μείνεις ξανά έγκυος ακόμα και πριν επιστρέψει η περίοδος.

Ασφαλείς και αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου των γεννήσεων είναι διαθέσιμες για όσους θηλάζουν. Οι μη ορμονικές επιλογές όπως η χάλκινη ενδομήτρια συσκευή, τα προφυλακτικά και τα διαφράγματα είναι πάντα ασφαλή για το θηλασμό. Υπάρχουν όμως και άλλες επιλογές ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων που θεωρούνται ασφαλείς κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Ο γιατρός σου μπορεί να παρέχει τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις σχετικά με συγκεκριμένους τύπους ελέγχου των γεννήσεων. Γενικά, τα χάπια συνδυασμού χαμηλής δόσης που περιέχουν οιστρογόνα και προγεστίνη θεωρούνται ασφαλή αφού το σώμα επανέλθει πλήρως από τη γέννα. Τα χάπια μόνο με προγεστερόνη είναι επίσης ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Σχετικά άρθρα