Γιατί πρέπει να μιλήσεις στην κόρη σου για την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη τα τελευταία χρόνια σημειώνει σημαντική άνοδο μεταξύ των εφήβων και ειδικά ανάμεσα στα έφηβα κορίτσια. Ωστόσο, τα περισσότερα κορίτσια δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Υπάρχει ακόμα ένα στίγμα που συνδέεται με την ψυχική υγεία που την καθιστά θέμα ταμπού για ορισμένους γονείς, ενώ πολλοί είναι οι γονείς που στερούνται γνώσης για την κατάθλιψη ή απλώς αγωνίζονται να μάθουν πώς να αναφέρουν το θέμα.

Ποια τα ποσοστά της κατάθλιψης μεταξύ των εφήβων;

Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg αναφέρουν ότι τα ποσοστά κλινικής κατάθλιψης έχουν αυξηθεί κατά 37% από το 2004 έως το 2014 μεταξύ των εφήβων. Ενώ τα ποσοστά κατάθλιψης αυξάνονται και για ορισμένες ηλικιωμένες ομάδες του πληθυσμού, δεν είναι τόσο απότομη αύξηση σε σύγκριση με τους εφήβους.

Περίπου το 11% των εφήβων βιώνουν κατάθλιψη κάθε χρόνο. Στα κορίτσια, ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στο 17,3%. Η ανεπεξέργαστη κατάθλιψη μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες. Η αυτοκτονία κατατάσσεται ως η δεύτερη αιτία θανάτου για άτομα μεταξύ 10 και 24 ετών.

Γιατί τα έφηβα κορίτσια εμφανίζουν ευκολότερα κατάθλιψη;

Δεν υπάρχει σαφής λόγος για τον οποίο υπήρξε τόσο δραματική αύξηση της κατάθλιψης μεταξύ των έφηβων κοριτσιών αν και οι ειδικοί υποπτεύονται ότι μπορεί να οφείλεται σε μεγαλύτερο αριθμό παραγόντων κινδύνου κατάθλιψης. Τα κορίτσια μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στον διαδικτυακό εκφοβισμό, για παράδειγμα. Μελέτες δείχνουν ότι τα κορίτσια χρησιμοποιούν smartphone πιο συχνά και πιο έντονα από τα έφηβα αγόρια. Και η προβληματική χρήση κινητού τηλεφώνου έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη.

Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα έφηβα κορίτσια διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από τα αγόρια λόγω του τρόπου με τον οποίο κοινωνικοποιούνται. Μπορεί να αντιμετωπίζουν περισσότερες διαφωνίες με φίλους και μπορεί να υπάρχει εχθρότητα μεταξύ των συνομηλίκων τους.

Μπορεί επίσης να ενθαρρύνονται να μιλήσουν με τους φίλους τους για τα προβλήματά τους περισσότερο. Αλλά αντί να βρίσκουν λύσεις, οι συνεχείς συζητήσεις τους για τα προβλήματά τους μπορεί να τους κάνουν να μηρυκάζουν τα άσχημα πράγματα στη ζωή. Είναι φυσιολογικό για τα έφηβα κορίτσια να είναι λίγο ναρκισσιστικά μερικές φορές. Κατά συνέπεια, μπορεί να παίρνουν τα πράγματα προσωπικά ή να προσβάλλονται επιπλέον από τη συμπεριφορά των άλλων.

Πώς λοιπόν να μιλήσεις στην κόρη σου για την κατάθλιψη;

Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζεις και να αναγνωρίζεις τα σημάδια της κατάθλιψης σε κάθε έφηβο, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είσαι σε επιφυλακή με την κόρη σου και είναι επίσης σημαντικό να της μιλήσεις ανοιχτά για την κατάθλιψη. Τα έφηβα κορίτσια μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι έχουν κατάθλιψη. Την ίδια στιγμή, μπορεί να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχόπονους ή πονοκεφάλους, ακόμα και αυξημένη κούραση και ευερεθιστότητα.

Μπορεί επίσης να μην μπορεί να βρει τον τρόπο να πει ότι περνάει δύσκολα. Αν ξεκινήσεις πρώτα εσύ ως γονέας της συζητήσεις για την κατάθλιψη, μπορεί να αισθανθεί πιο άνετα να μιλήσει. Παρακάτω, θα βρεις μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να ξεκινήσεις την συζήτηση:

  1. Ενδιαφέρσου για τη διάθεσή της: Ανάφερε το θέμα της διάθεσης του έφηβου κοριτσιού μερικές φορές όταν είστε μαζί. Απλά φρόντισε να το κάνεις με ευγενικό και στοργικό τρόπο. Αντί να πεις, «Είσαι τόσο κυκλοθυμική», ρώτησε απλά, «Είσαι καλά;». Ξεκαθάρισε ότι μπορεί να σου μιλήσει για λύπη ή θυμό ή οποιαδήποτε άλλα συναισθήματα μπορεί να βιώνει χωρίς φόβο.
  2. Πες της ότι μπορείς να την πας σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας αν το χρειάζεται: Οι περισσότεροι έφηβοι δεν αισθάνονται άνετα να ζητούν από τους γονείς τους να μιλήσουν σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν θα αναγνώριζαν ότι είναι ανάγκη ή ακόμη και επιλογή να το κάνουν. Για αυτό να είστε ως γονείς πρόθυμοι να το αναφέρετε πρώτοι και να της πείτε ότι είστε πρόθυμοι να κλείσετε ένα ραντεβού αν ποτέ πιστεύει ότι αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο.
  3. Ενθάρρυνέ την να μιλήσει με τον γιατρό της: Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, δώσε στο κορίτσι χρόνο να μιλήσει μόνο του με τον γιατρό. Ακόμη καλύτερα ενθάρρυνέ την να μιλήσει για τυχόν ερωτήσεις ή ανησυχίες που μπορεί να έχει σωματικές ή σχετικές με την υγεία.
  4. Επισήμανε τις στιγμές που έχεις και εσύ δυσκολευτεί ψυχικά: Εάν έχεις παλέψει ποτέ με την κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, να το πεις ανοιχτά στην έφηβη κόρη σου. Απλώς βεβαιώσου ότι δεν το κάνεις με τρόπο που φαίνεται να συγκρίνεις την ζωή σου με τα προβλήματα της κόρης σου.
  5. Ρώτησέ την αν πιστεύει ότι κάποιος από τους συνομηλίκους της έχει κατάθλιψη: Ρώτησε την εάν πιστεύει ότι άλλα παιδιά στο σχολείο ή οποιοσδήποτε από τους φίλους του παλεύουν με την κατάθλιψη. Μπορεί να είναι πιο πρόθυμη να ανοιχτεί σε θέματα όταν μιλάει για άλλους ανθρώπους και όχι για τον εαυτό της.
  6. Ανάφερε ειδήσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία: Μίλησέ της για ιστορίες που βλέπεις στις ειδήσεις που μπορεί να αφορούν τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την κατάθλιψη ή την αυτοκτονία. Ζήτα την γνώμη της για αυτές τις ιστορίες και συζήτησε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα με υγιή τρόπο.
  7. Ρώτησέ την τι θα έκανε αν είχε κατάθλιψη: Βεβαιώσου ότι η έφηβη έχει ένα σχέδιο για το τι θα μπορούσε να κάνει εάν ένιωθε κατάθλιψη. Συζητήστε μαζί με ποιον θα μπορούσε να μιλήσει και πού μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια.

Σχετικά άρθρα