Πώς να σχεδιάσεις έναν νέο τρόπο ζωής με 3 εύκολα βήματα!

Έρχεται μια στιγμή που όλοι μας αισθανόμαστε κολλημένοι σε έναν κουραστικό τρόπο ζωής τις ίδιες παλιές κουραστικές ρουτίνες, που θολώνουν την διάθεσή μας. Βλέπουμε κάθε ανατολή του ηλίου χωρίς ενδιαφέρον, ψάχνοντας ενθουσιασμό ή κίνητρο. Είτε πρόκειται για κόπωση από τον τρόπο ζωής είτε για κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας, η ατονία είναι παρόμοια. Το πρόβλημα είναι εμφανές και συχνό αλλά η λύση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Με αυτά όμως τα 3 βήματα θα καταφέρεις να σχεδιάσεις την ζωή σου ξανά!

Μήπως ήρθε η ώρα επανεκκίνησης;

Πολλές φορές φτάνουμε να αναρωτιώμαστε με πιο τρόπο βρισκόμαστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην ζωή μας, ενώ θέλαμε άλλα πράγματα. Η απάντηση είναι απλή: χωρίς προγραμματισμό ή σκέψη των όσων κάναμε. Ως παιδί, σπάνια έπρεπε να ανησυχείς για τις επιλογές σου, συνήθως φτιάχνονταν για σένα. Επιπλέον, η καινούρια ζωή που ανοίχτηκε άστραφτε από ενθουσιασμό μόνο και μόνο γιατί ήταν κάτι καινούριο αν και δεν ήταν το καινούριο που θα ήθελες.

Ακόμη και ως νεαρός ενήλικας, είχες λόγους να νιώθεις ενθουσιασμό. Ίσως ξεκίνησες μια νέα δουλειά ή μπήκες στο πανεπιστήμιο, μετακόμισες σε μια νέα πόλη ή ξεκίνησες μία καινούρια σχέση. Σε κάθε περίπτωση, η συνέπεια έμοιαζε σαν αλλοίωση του αυθορμητισμού που σε γέμιζε με έξαψη και αδρεναλίνη.

Η πλήξη ως έναυσμα

Η εξοικείωση είναι παρηγορητική, αλλά γεννά και στασιμότητα και ο αυθορμητισμός τις περισσότερες φορές δεν δημιουργεί σταθερότητα. Η πλήξη είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα σου χτυπήσει την πόρτα. Θεώρησέ την ως έναυσμα για αυτοστοχασμό. Εάν αισθάνεσαι βαρεμάρα, το πιθανότερο είναι ότι ακολουθείς μια παθητική προσέγγιση στην απογοήτευση.

Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να βγει γρήγορα από την ανία και να εξερευνήσει δημιουργικές λύσεις, παίρνεις το κινητό σου και αναλώνεσαι στο διαδίκτυο. Εκπαιδεύεις έτσι, τον εγκέφαλό σου να βυθίζεται στην ανία αποσυντονίζοντάς σε, αντί να σου επιτρέπει να αναλύσεις και να δεις πως θα την ξεπεράσεις δημιουργικά. Η άλυτη απογοήτευση τελικά μεταμορφώνεται σε καταστολή που εξαντλεί την ενέργειά σου και αποβάλλει τη ζωτικότητα από τη ζωή σου. Χάνεται, λοιπόν, η χαρά από την ζωή.

Πώς θα ξεκινήσεις ξανά;

Ο δρόμος για την επανεκκίνηση του τρόπου ζωής σου δεν ξεκινά με το να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου, να μετακομίσεις σε μια νέα γειτονιά ή να τερματίσεις τις σχέσεις σου. Τέτοιες αλλαγές είναι συχνά αισθητικές επειδή συχνά αποτυγχάνουν να επιλύσουν υποκείμενα συναισθηματικά ζητήματα.

Μια αλλαγή στο περιβάλλον μπορεί να αισθάνεται αναζωογονητική, αλλά είναι πιθανό να ακολουθήσεις το ίδιο συναισθηματικό σενάριο. Στο τέλος, ο προβληματικός τρόπος ζωής σου σε ακολουθεί όπου κι αν πας, σε όποιο περιβάλλον και αν βρεθείς.

Πώς θα φτιάξεις έναν νέο τρόπο ζωής;

Στην παιδική σου ηλικία βασιζόσουν εξ ολοκλήρου στους γονείς σου για να καθορίσουν τον τρόπο ζωής σου. Στην ενηλικίωση, όλα εξαρτώνται από εσένα. Η αναμονή και η ελπίδα δεν λειτουργούν πλέον απλά ως έννοιες αρχίζουν αν απαιτούν προσπάθεια. Δεν μπορείς παθητικά να περνάς την ζωή σου, μέσα σε μία ζώνη ασφαλείας, θα πρέπει να ξεφύγεις από το δρόμο σου.

Για να ξεκινήσεις, μπορείς να ακολουθήσεις αυτά τα τρία απλά βήματα:

  1. Διατάραξε τη ρουτίνα σου: Η αλλαγή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, όσο μικρή κι αν είναι. Μια απλή αλλαγή στα καθημερινά μοτίβα είναι μια κλήση αφύπνισης στις αισθήσεις σου. Για παράδειγμα, ακολούθησε μια διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά, άκου άλλη μουσική και προκάλεσε τον εαυτό σου να κάνει κάτι νέο κάθε μέρα ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτές οι μικρές αλλαγές θα τονώσουν νέες συναισθήματα μέσα σου και θα κάνουν τα πράγματα να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.
  2. Εξερεύνησε νέα πάθη: Η παιδική ηλικία είναι γεμάτη θαύματα, ενηλικίωση όχι τόσο. Αυτό συμβαίνει επειδή το βάρος είναι πια στους δικούς σου ώμους για να βρεις νέα πάθη και ενδιαφέροντα. Κάνε ένα μάθημα χορού, ξεκίνα μια νέα ρουτίνα άσκησης, συμμετέχοντας σε μια ομάδα συγγραφέων. Ό,τι κι αν κάνεις, επίλεξε κάτι μοναδικό. Συνέχισε να εξερευνείς, να συναντάς νέα άτομα ή να ταξιδεύεις και κάπως έτσι θα αρχίσεις να βαριέσαι σπάνια.
  3. Ανάπτυξε μια πρακτική ενσυνειδητότητας: Η κύρια λειτουργία μιας πρακτικής επίγνωσης είναι να ρίξει φως σε μέρη του εαυτού σου που δηλητηριάζουν την οπτική σου. Για παράδειγμα, αν παραπονιέσαι πάντα, ό,τι κάνεις θα μοιάζει άσκοπο. Αφιερώνοντας χρόνο για να αναλογιστείς τις ασυνείδητες επιλογές που διαμορφώνουν την προοπτική σου, κερδίζεις τη δυνατότητα να κάνεις νέες επιλογές. Υπάρχουν όλα τα είδη πρακτικών ενσυνειδητότητας για αυτό αφιέρωσε χρόνο και βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Σχετικά άρθρα