Για τους λάτρεις των οσπρίων: Τα ρεβίθια δεν ήταν ποτέ πιο γευστικά, συνταγή για ρεβιθάδα στη γάστρα

 

Βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια; Μετά το φαγοπότι των εορτών χρειάζεστε λίγες μέρες
αποτοξίνωσης; Έχετε αποφασίσει να τρώτε πιο υγιεινά; Πολύ καλά κάνετε λοιπόν! Εμείς
είμαστε με το μέρος σας και για αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας πεντανόστιμες συνταγές για να
φτιάξετε τα αγαπημένα σας όσπρια γρήγορα, οικονομικά μα πάνω από όλα γευστικά!

Γιατί τα όσπρια;

Τα όσπρια πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας. Είναι άλλωστε
πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και φυτικέ ίνες, ενώ περιέχουν υδατάνθρακες, κάλιο , φολικό
οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, ενώ έχουν ελάχιστο αλάτι
και λιπαρά. Δεν είναι τυχαία η παλαιά ονομασία τους ως «το κρέας των φτωχών».
Τα ρεβίθια δε, είναι μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την
υγεία των οστών και του δέρματός μας. Φάτε τα άφοβα και χωρίς ενοχές, μία μερίδα έχει
μόλις 300 θερμίδες!

Ρεβίθια στη γάστρα

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ
500 γρ. ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
2 καρότα
1 μέτριο πράσο
1 μέτριο φρέσκο κρεμμύδι
4 φύλλα δάφνης
1 κ.σ θυμάρι
½ κ.γ κύμινο
1 κύβο λαχανικών
Χυμό από 2 λεμόνια

Το μυστικό για να πετύχουν τα ρεβίθια είναι το καλό μούλιασμα αποβραδίς. Τοποθετήστε τα ρεβίθια σε μεγάλο σκεύος και γεμίστε τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο νερό. Αν έχετε την δυνατότητα, αλλάξτε το νερό όσες περισσότερες φορές μπορείτε!

Ξεκινήστε με το βράσιμο των οσπρίων, προτιμήστε στην χύτρα για 25 λεπτά.

Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα λαχανικά σας. Έπειτα σοτάρετε τα κρεμμύδια αφού έχετε προσθέσει στο τηγάνι σας 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις τα κρεμμύδια καραμελώσουν, προσθέστε τα καρότα, το πράσο, το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι.

Στην συνέχεια προσθέστε τα ρεβίθια, αφού τα έχετε στραγγίξει καλά και σοτάρετε τα για 5 λεπτά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Το επόμενο βήμα είναι να τελειώσετε το φαγητό σας στο φούρνο. Χρησιμοποιήστε μία γάστρα και αφού βάλετε μέσα τα ρεβίθια, συμπληρώστε τα φύλλα δάφνης, αλάτι , πιπέρι, τον κύβο λαχανικών, το χυμό λεμονιού, το θυμάρι και το κύμινο.

Προσθέστε δύο ποτήρια νερό και σκεπάστε με το καπάκι. Αφήστε τα ρεβίθια στο φούρνο μέχρι να χυλώσουν στους 180
βαθμούς τουλάχιστον για μία ώρα. Εάν χρειαστεί προσθέστε επιπλέον νερό μέχρι τα ρεβίθια να έχουν μαγειρευτεί εντελώς.
Σερβίρετε προσθέτοντας ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι! Η γεύση θα σας δικαιώσει,
καλή σας απόλαυση!

Σχετικά άρθρα