Vivienne Westwood: Η επίσκεψη χωρίς εσώρουχο στην βασίλισσα Ελισάβετ, η αντιπαράθεση με την Θάτσερ και η μόδα της πανκ

Η αντισυμβατική κυρία της μόδας που έκανε γνωστή τη μόδα της πανκ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Γεννημένη σε μία κομητεία της κεντρικής Αγγλίας, το Ντέρμπισαΐρ, μετακόμισε στο Λονδίνο με την οικογένειά της και  ακολούθησε το λειτούργημα της δασκάλας. Αυτό όμως δεν ήταν για πολύ.

Η αγάπη για την μόδα

Η αγάπη της για την μόδα την οδήγησε να ανοίξει το 1971 το κατάστημα «Let it rock», μαζί με τον δεύτερο σύζυγό της Μάλκομ Μακλάρεν,  που αμέσως συνδέθηκε με το κίνημα της πανκ και αποτέλεσε στέκι  μεταξύ άλλων, του γνωστού συγκροτήματος Sex Pistols . Όλα αυτά ήταν αρκετά για να καθορίσουν την πανκ ροκ σκηνή της δεκαετίας του ‘70 στο Λονδίνο.  Δεν σπούδασε ποτέ μόδα, αλλά ξεκίνησε φτιάχνοντας κοσμήματα και αργότερα ράβοντας τα ρούχα που σχεδίαζε ο Μακλάρεν.  Χωρίζοντας τον λίγο χρόνια αργότερα έγινε σχεδιάστρια μόδας, έχοντας ένα από τα ακριβότερα brand στον κόσμο.

Ανατρεπτική, ευρηματική και αυτοδημιούργητη, άφησε το δικό της αποτύπωμα, όχι μόνο στην μόδα, αλλά και στον κόσμο. Αγέραστη και επαναστάτρια, συγκλόνιζε με τις δημιουργίες της που πάντα πήγαιναν κόντρα στο κατεστημένο. Ηχηρή φωνή του ακτιβισμού αντιτάχθηκε στην πολυτέλεια που άρμοζε στη μόδα του Λονδίνου. Μέλημά της ήταν να περνά πολιτικά μηνύματα για την κλιματική αλλαγή ή για να υποστηρίξει όπως είχε κάνει τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ντυμένη με καναρινί κουστούμι και κλεισμένη σε κλουβί.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

Γουέστγουντ για Τερέζα Μέι: “Νομίζω ότι είναι απαίσια”

Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τι δήλωσε η Γουέστγουντ όταν η Τερέζα Μέι φόρεσε μία δική της δημιουργία προκαλώντας σειρά σχολίων στα social media, αφού όλοι έτειναν να ταυτίσουν την εμφάνισή της με εκείνη με του Τζόνι Ρότεν, τραγουδιστή του εμβληματικού συγκροτήματος την δεκαετία του 1970. Είχε πει χαρακτηριστικά «Αν με πειράζει που φοράει η Τερέζα Μέι ρούχα μου; Όχι. Αλλά σίγουρα δεν την θαυμάζω για τίποτα. Νομίζω ότι είναι απαίσια». Ωστόσο περίπου δύο μήνες μετά εμφανίστηκε σε πάρτι με μπλουζάκι που έγραφε «Theresa Talk Vivienne».

Η “ομοιότητα” με την Θάτσερ

Η Γουέστγουντ αντιτασσόμενη στη συντηρητική πολιτική της Θάτσερ, πόζαρε για το εξώφυλλο του περιοδικού Tatler το 1989 , διακωμωδώντας την Βρετανή πρωθυπουργό. Ντύθηκε και χτενίστηκε όπως η τότε σιδηρά κυρία , με την λεζάντα του εξωφύλλου να γράφει «this woman was once a punk», αγγίζοντας έτσι μία εκπληκτική και  παράξενη ομοιότητα με την Θάτσερ.

Άλλη μεγάλη στιγμή της Γουέστγουντ ήταν τότε που βρέθηκε να οδηγεί άρμα μάχης έξω από την εξοχική κατοικία του Ντέιβιντ Κάμερον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μία αμφιλεγόμενη μέθοδο εξόρυξης υδρογοναθράκων.

Η επίσκεψη χωρίς εσώρουχο στην Ελισάβετ

Όταν έλαβε από την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄το παράσημο του τάγματος της Βρετανικής αυτοκρατορίας, εκμεταλλεύτηκε τον φωτογραφικό φακό δηλώνοντας πως κατά την διάρκεια δεν φορούσε εσώρουχα. «Ο μόνος λόγος που ασχολούμαι με τη μόδα είναι για να καταστρέφω τη λέξη «υπακοή», είχε δηλώσει η σχεδιάστρια με το επαναστατικό πνεύμα σε βιογραφία της το 2014. «Τίποτα δεν μου φαίνεται ενδιαφέρον, αν δεν έχει αυτό το στοιχείο», συμπλήρωσε.

Εμβληματική η παρουσία της και στην περίφημη σειρά Sex and the city, όπου η Κάρι Μπράτσο  φόρεσε το νυφικό της Γουέστγουντ, για τον γάμο με τον Μεγάλο  που τελικά δεν έγινε.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by therapy ig. (@tdetherapy)


Έκανε συνολικά τρεις γάμους. Ο πρώτος ήταν με τον Ντέρεκ Γουέστγουντ, με τον οποίο το 1963 απέκτησε ένα γιο, τον Μπέντζαμιν Γουέστγουντ. Λίγο αργότερα γνώρισε τον δεύτερο σύντροφό της  με τον οποίο απέκτησε άλλον ένα γιο, τον Τζον Κόρε. Στην Βιέννη γνώρισε τον τελευταίο της σύζυγο, Αντρέα Κροντάλερ, με τον οποίο συμπορεύτηκε μέχρι το τέλος της ζωής της.

Το αποχαιρετηστήριο μήνυμα του οίκου Γουέστγουντ

Ο οίκος Γουέστγουντ αποχαιρέτησε την εμβληματική αυτή προσωπικότητα γράφοντας πως η Βίβιεν μέχρι και το τέλος της ζωής της συνέχισε να κάνει πράγματα που αγαπούσε και να αλλάζει τον κόσμο προς το καλύτερο. Όπως η ίδια είχε δηλώσει ο καπιταλισμός είναι η αιτία των πολέμων, της κλιματικής αλλαγής και της διαφθοράς. Σε ένδειξη τιμής ο οίκος που ιδρύθηκε από την ίδια, τους γιούς της και την εγγονή της το 2022 , από τον επόμενο χρόνο θα συνεχίσει την κληρονομιά της ζωής, του σχεδιασμού και του ακτιβισμού, που άφησε η «νονά της πανκ». Αναλυτικά η δημοσίευση του οίκου:

 

«Η Vivienne συνέχισε να κάνει τα πράγματα που αγαπούσε, μέχρι την τελευταία στιγμή, σχεδιάζοντας, δουλεύοντας πάνω στην τέχνη της, γράφοντας το βιβλίο της και αλλάζοντας τον κόσμο προς το καλύτερο. Έζησε μια καταπληκτική ζωή. Η καινοτομία και ο αντίκτυπός της τα τελευταία 60 χρόνια ήταν τεράστια και αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ο Andreas Kronthaler, σύζυγος και δημιουργικός συνεργάτης της Vivienne είπε “Θα συνεχίσω με τη Vivienne στην καρδιά μου. Δουλεύαμε μέχρι το τέλος και μου έδωσε πολλά πράγματα για να συνεχίσω. Ευχαριστώ αγάπη μου.”

Ο κόσμος χρειάζεται ανθρώπους σαν τη Βιβιέν για να κάνουν μια αλλαγή προς το καλύτερο.

Η Βιβιέν θεωρούσε τον εαυτό της Ταοϊστή. Έγραψε, “Πνευματικό σύστημα Τάο. Δεν υπήρχε ποτέ πια ανάγκη για το Τάο σήμερα. Το Τάο σου δίνει την αίσθηση ότι ανήκεις στον κόσμο και δίνει σκοπό στη ζωή σου, σου δίνει μια τέτοια αίσθηση ταυτότητας και δύναμης για να σε γνωρίσεις”.  Ξαναζήστε τη ζωή που μπορείτε να ζήσετε και ως εκ τούτου πρέπει να ζήσετε: αξιοποιήστε πλήρως τον χαρακτήρα σας και χρησιμοποιήστε πλήρως τη ζωή σας στη γη».

Η Vivienne πάντα υποστήριζε τη δικαιοσύνη και την αμεροληψία και επεξεργαζόταν ένα σχέδιο για να σώσει τον κόσμο. Λίγο πριν πεθάνει, είπε· «Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ήρωας και αντιμετωπίστηκε  βάναυσα από την  κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

“Ο καπιταλισμός είναι έγκλημα. Είναι η βασική αιτία του πολέμου, της κλιματικής αλλαγής και της διαφθοράς.”

Το ίδρυμα Vivienne, μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε από τη Vivienne, τους γιους και την εγγονή της στα τέλη του 2022, θα ξεκινήσει επίσημα το επόμενο έτος για να τιμήσει, να προστατεύσει και να συνεχίσει την κληρονομιά της ζωής, του σχεδιασμού και του ακτιβισμού της Vivienne.

Στόχος του Ιδρύματος είναι να ευαισθητοποιήσει και να δημιουργήσει απτές αλλαγές σε συνεργασία με ΜΚΟ. Χτισμένο πάνω σε τέσσερις πυλώνες: Κλιματική Αλλαγή, Σταματήστε τον Πόλεμο, Υπερασπιστείτε τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαμαρτυρηθείτε για τον Καπιταλισμό. Το Ίδρυμα Vivienne υπάρχει για να δημιουργήσει έναν καλύτερο κόσμο και να εφαρμόσει τα σχέδια της Vivienne.

“ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ την Κλιματική Αλλαγή. Αυτός είναι ένας πόλεμος για την ίδια την ύπαρξη της ανθρώπινης φυλής. Και αυτού του πλανήτη. Το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε είναι η κοινή γνώμη, γίνετε μαχητής της ελευθερίας”

Vivienne, σε αγαπάμε.»

 Από μετάφραση.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwood)

 

Σχετικά άρθρα