Σοκαριστικά στοιχεία: δύο άνθρωποι την ημέρα αυτοκτονούν στη χώρα μας

Νέα συγκλονιστικά στοιχεία έφερε στο φως η έρευνα του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών, το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του «Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ», που μεταξύ άλλων επισημαίνει τα δραματικά αυξητικά ποσοστά αυτοκτονιών στην χώρα μας μέσα σε δύο χρόνια που πλέον αγγίζουν το 25%.

Σε δύο αυτοκτονίες καθημερινά ανάγεται ο αριθμός των αυτοκτονιών στη χώρα μας τη δεδομένη στιγμή. Αριθμός που αντιστοιχεί σε 600 θανάτους ετησίως, όπως αναφέρει η έκθεση.

Ποια τα ποσοστά ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα

Τα πρωτεία στην αυτοχειρία έχουν οι άντρες με ποσοστό 78% έναντι 22% που έχουν οι γυναίκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι αυξητικές τάσεις των αυτοκτονιών καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες 60-64 ετών και γενικότερα αυξητικές είναι και οι τιμές που αφορούν ηλικιακές ομάδες άνω των 50. Σημείο για περαιτέρω συζήτηση προκαλεί εύλογα το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, αφού μας κάνει να διερωτόμαστε τι ακριβώς οδήγησε τα άτομα αυτά στην αυτοχειρία. Ίσως η δραματική οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια και η απελπισία στην οποία βρίσκονται τα άτομα αυτά; Φανταστείτε έναν μεσήλικα χωρίς δουλειά, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει τα προς το ζην, χωρίς επιτυχία ή κάποιον που βρίσκεται σε περίοδο εύρεσης εργασίας σε αυτήν την ηλικία. Είναι κοινό μυστικό πως οι εργαζόμενοι μετά τα 40 θεωρούνται μη λειτουργικοί από μεγάλο μέρος της κοινωνίας και απορρίπτονται ως ακατάλληλοι. Το κοινωνικό στίγμα που τους ακολουθεί είναι ανεξίτηλο.

Μέθοδοι που επιλέγουν οι αυτόχειρες

 

αυτοκτονια

Επιπροσθέτως έκπληξη προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο το κάθε άτομο ορίζει την αυτοκτονία. Το 43% των περιστατικών που αναφέρονται σε άτομα που έβαλαν τέλος στην ζωή του έχει άγνωστο τρόπο θανάτου, ενώ σύμφωνα με την έρευνα η αμέσως επόμενη επιλογή είναι θάνατος δια απαγχονισμού, με ποσοστό 22%. Ακολουθεί η πτώση με ποσοστό 16%.  Τα στοιχεία αυτά συνάδουν και με το επόμενο δεδομένο της έρευνας που αποκαλύπτει πως το 55% των αυτοκτονιών έλαβε χώρα στον προσωπικό χώρο διαμονής των αυτοχείρων.

Οι περιοχές που εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων διά της αυτοχειρίας είναι η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία, ενώ τρίτη σε σειρά ακολουθεί η Αττική. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα ποσοστά αυτοκτονιών είναι εμφανώς υψηλότερα.

Σοκαριστικό είναι επιπλέον πως πολλοί από εκείνους που τελικά έβαλαν τέλος στη ζωή τους είχαν προειδοποιήσει με κάποιο τρόπο πως θα το κάνουν. Εδώ ακριβώς είναι που εγείρεται το ερώτημα για το ποια είναι η θέση της πολιτείας και ποια η κατεύθυνση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Η θεσμική διαχείριση, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, οι παρεμβάσεις και η ενημέρωση είναι εξαιρετικά ελλιπείς. Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης και την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων από το κράτος.

Αυξητικές τάσεις των αυτοκτονιών στους νέους

Η έρευνα παρουσιάζει επίσης πως τα ποσοστά αυτοκτονιών στους νέους σημειώνουν αυξητικές τάσεις σε σχέση με εκείνα του 2021, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία και προβληματισμό σε γονείς, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Τα παιδιά και γενικότερα οι νέοι είναι αποτελούν ευπαθείς ομάδες σχετικά με προβλήματα ψυχικής υγείας και κατάθλιψης. Ας είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και δεκτικοί όταν τα παιδιά μας, οι φίλοι μας και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας προσπαθούν να μας μιλήσουν. Ας ανοίξουμε τα αυτιά μας και ας ακούσουμε τι έχουν να μας πουν. Ας κλείσουμε για λίγο την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού και ας αφουγκραστούμε τον πόνο και την θλίψη των αγαπημένων μας προσώπων.

Η ψυχική υγεία δεν είναι ταμπού

 

αυτοκτονια

Η ψυχική υγεία δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Πρέπει να μπορούμε να μιλάμε ανοικτά για όλα αυτά που μας απασχολούν σχετικά και να είμαστε ώριμοι ώστε να ζητήσουμε την βοήθεια των ειδικών και της επιστήμης. Όπως ακριβώς θα κάναμε και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας. Η ψυχή μας είναι εύθραυστη και οφείλουμε να την φροντίζουμε. Το ίδιο ακριβώς οφείλουμε να κάνουμε -αν θέλουμε να λεγόμαστε «άνθρωποι» με ενσυναίσθηση και ατομική ευθύνη- μπροστά σε τέτοιες λεπτές ως προς τον χειρισμό τους καταστάσεις. Τα σημάδια είναι εκεί και αν έχουμε τα μάτια μας ανοικτά θα τα δούμε.

«Όλοι όσοι επιθυμούν να γίνουν κοινωνοί αυτής της διαδικασίας και να συμβάλλουν στην πρόληψη της αυτοκτονίας στην χώρα μας πληροφορώντας μας για σχετικά περιστατικά μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ στα τηλέφωνα 2103417162-3».

Σχετικά άρθρα