Γαλαζοαίματες παρουσίες στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

 

Από νωρίς τα ξημερώματα κόσμος παρευρέθηκε στην Μητρόπολη Αθηνών και στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου για να αποχαιρετήσει τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας γίνονται ανάλογα με τις ανάγκες. Μέχρι στιγμής έγιναν στην οδό Ερμού, Αιόλου και Μητροπόλεως.

Όπως σημείωσαν τα τηλεοπτικά μέσα που βρέθηκαν στην Μητρόπολη Αθηνών η πρόσβαση του κόσμου στην σορό του τέως παρατάθηκε περίπου για σαράντα λεπτά, από τον εξαρχής προκαθορισμένο χρόνο. Στις 11 έκλεισαν οι πόρτες του παρεκκλησιού του Αγίου Ελευθερίου και άρχισε η εξόδιος ακολουθία χοροστατούντος  του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών Ιερώνυμου. Ο μεγαλύτερος γιος του Κωνσταντίνου, Παύλος εκφώνησε τον επικήδειο του πατέρα του, εμφανώς συγκινημένος κατά την διάρκεια.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Greece (@royal_greece)

Είπε χαρακτηριστικά:

«Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου, παππού, ολυμπιονίκη, την οδυνηρή αυτή ημέρα του χωρισμού»,

“Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα θα ζεις πάντα στη σκέψη και την καρδιά μας”, “Ο Θεός σάς αξίωσε, πατέρα, να αφήσεις την τελευταία σου πνοή στην πατρίδα μας. Που αγάπησες όσο τίποτε άλλο σε όλη σου τη ζωή”.

“Όπως μας δίδαξες, όλα αυτά τα χρόνια, εμείς τα παιδιά σου τα εγγόνια σου που είναι το μέλλον της οικογένειας, εδώ και στη διασπορά, θα προσφέρουμε για πάντα στην πατρίδα και στην Ελλάδα”.

“Η ισχύς μου, η αγάπη του λαού, ήταν και πάντα θα είναι ο κανόνας της οικογενείας μας. Για εμάς, όμως, και για κάθε Έλληνα, η ισχύς της πατρίδας είναι η αγάπη του Έλληνα για αυτήν. Καλό ταξίδι”.

Τα πολιτικά πρόσωπα που έδωσαν το παρών στην κηδεία

Είδαμε πρόσωπα της κυβέρνησης -και όχι μόνο- να βρίσκονται μέσα στην Μητρόπολη για να τιμήσουν τον τέως βασιλιά. Μεταξύ αυτών ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ευρωβουλευτής της ΝΔ και βαφτισιμιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Το παρών έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την σύζυγό του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Κωνσταντίνος Μπογγδάνος, οι πρώην βουλευτές Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ), Γιώργος Καλατζής (ΝΔ) και ο Πάνος Νικολόπουλος (πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος).   Επίσης είδαμε  και τον πρόεδρο της ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλο και την Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Πλήθος γαλαζοαίματων έχουν φτάσει στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες για να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Β, μεταξύ τους και πέντε εν ενεργεία βασιλιάδες και δύο διάδοχοι. Σημειώνεται πως από τους 180 καλεσμένους της οικογένειας, οι 130 έφτασαν από το εξωτερικό και  με ιδιωτικές πτήσεις.

Ποιοι είναι οι γαλαζοαίματοι που παρευρέθηκαν στην κηδεία

Από την Ισπανία παρευρέθη ο βασιλιάς της Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίθια, συνοδευόμενος επίσης από τις αδελφές του, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κριστίνα. Ο Φελίπε είναι γιος της αδελφής του Κωνσταντίνου Σοφίας και άρα ανιψιός του τέως. Ακόμη βρέθηκε στην Αθήνα ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος , κουνιάδος του τέως βασιλιά με τις αδερφές του Κωνσταντίνου, Σοφία και Ειρήνη.

 

 

Από την Σουηδία έδωσε το παρόν ο βασιλιάς Κάρολος- Γουστάβος και η βασίλισσα Σίλβια. Ο Γουστάβος είναι βαφτισιμιός της Ίνγκριτ της Σουηδίας, της μητέρας δηλαδή της Άννας Μαρίας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @sweden_royal_family

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Greece (@royal_greece)


Από την Ολλανδία έφτασε στην Αθήνα για την κηδεία ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ με την σύζυγό του Μαξίμα και την πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Παρούσα ήταν και η Μαρία Βλαδιμίροβνα, η οποία είναι κόρη του δούκα Βλαδίμηρου Κυρίλλοβιτς της Ρωσίας.

βλαντιμιροβα ρωσια

Αισθητή ήταν η απουσία του πρίγκιπα Ουίλιαμ, διαδόχου του βρετανικού θρόνου, τον οποίο μάλιστα είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς. Ωστόσο την βασιλική βρετανική οικογένεια εκπροσώπησε η πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της. Επίσης στην κηδεία ήταν και η κόρη του Δούκα του Κεντ, της οποίας γιαγιά ήταν η κόρη του πρίγκιπα Νικόλαου, πριγκίπισσα Μαρία.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Οι αδελφές της Άννας Μαρίας, βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη βρέθηκαν επίσης στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου.

Επιπλέον παρευρέθηκαν  ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό μετά της αδελφής του Καρολίνας.

To παρών έδωσε και  ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος.

Η βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας εκπροσωπήθηκε από τον πρίγκιπα Ράντου, συζύγου της κόρης του βασιλιά Μιχαήλ, Μαργαρίτας.

Επίσης, στην πρωτεύουσα βρέθηκαν η Αικατερίνη και ο Αλέξανδρος της Σερβίας και εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας της Ιορδανίας.

Καταληκτικά το παρόν έδωσε ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, Χαακόν Μάγκνους, βαφτιστήρι της αδελφής της Άννας Μαρίας, βασίλισσας Μαργαρίτας.

 

Φυσικά παρόντα ήταν  όλα τα μέλη της οικογένειας του Κωνσταντίνου. Η γυναίκα του Άννα Μαρία, ο μεγαλύτερος  γιος του Παύλος με την σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και τα παιδιά τους, οι κόρες του Αλεξία και Θεοδώρα, καθώς και οι μικρότεροι γιοι του, Νικόλαος και Φίλιππος, μετά των συζύγων τους, Τατιάνα Μπλάτνικ και Νίνα Φλορ αντίστοιχα. Τον παππού τους με τη σειρά του τίμησαν όλα τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Greek Royal (@greek_royal)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Royal Greece (@royal_greece)


 

Σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία στην Μητρόπολη Αθηνών και έπειτα η ταφή στο Τατόι, ενώ αστυνομικές δυνάμεις της ΕΛΑΣ ήταν καθ’ όλη την διάρκεια στους δρόμους. Όπως έχει γίνει γνωστό η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια σε όλους της τους προσκεκλημένους.

 

 

 

Σχετικά άρθρα