κοκα κολα και υγεια

Ποιες συνέπειες έχει η κατανάλωση της Coca-Cola στην υγεία μας;

Η πρώτη ερώτηση που θα ακούσουμε πηγαίνοντας σε ένα εστιατόριο πριν παραγγείλουμε το φαγητό μας είναι «Θα πιείτε κάτι»; Η απάντηση είναι σχεδόν πάντοτε θετική. Έχουμε μάθει ή μας έχουν μάθει, σημασία δεν έχει, να συνοδεύουμε το κάθε γεύμα μας με κάποιο αναψυκτικό ή ποτό. Ακόμα και στο σπίτι μας επιλέγουμε αναψυκτικά για να συντροφεύουν είτε τα σνακ μας είτε τα κυρίως γεύματά μας.

Η coca cola το πιο γνωστό από αυτά.  Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως όταν η coca cola ανακαλύφθηκε προοριζόταν για φάρμακο. Σχήμα οξύμωρο αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας! Υπάρχει από το 1866 και είναι δικαίως ένας από τους μεγαλύτερους εταιρικούς κολοσσούς παγκοσμίως. Ανά τα χρόνια έχει δεχτεί επικρίσεις για τα συστατικά που περιέχει αλλά και για τις επιπτώσεις αυτών στην υγεία.

Είναι εθιστική, μπορούμε να το αντιληφθούμε, γιατί έχουμε πιει λίτρα στη ζωή μας. Αναρωτιόμαστε όμως , εάν πραγματικά γνωρίζαμε τι ακριβώς περιέχει μέσα το αγαπημένο μας αναψυκτικό και τι ακριβώς προκαλεί στην υγεία μας, θα την ξαναβάζαμε στο στόμα μας; Η απάντηση είναι σίγουρα αρνητική. Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα μειονεκτήματα και τις πολύ κακές επιπτώσεις της κατανάλωσης τέτοιων αναψυκτικών για να το διαπιστώσετε και μόνοι σας.

Έχει αντίκυπο στην υγεία μας η κατανάλωση της coca cola;

 

Η coca cola αρχικά αποτελείται από καφεΐνη, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο, κάλιο, ζάχαρη, ασπαρτάμη, βαφές και γεύσεις. Όλα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν τον οργανισμό μας και μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Το χειρότερο όλων είναι πως η coca cola αποτελείται κατά κύριο λόγο από ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.

 • Με την πρόσληψη τέτοιων ποσοτήτων ζάχαρης αυξάνεται το βάρος, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων οδηγούμαστε στην παχυσαρκία. Τα υψηλά επίπεδα λίπους ενεργοποιούν καρκινικά κύτταρα, άρα αυτοί οι οργανισμοί έχουν πολλές πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρκίνου. Η φρουκτόζη συγκεκριμένα αυξάνει το σπλαχνικό λίπος, εκείνο δηλαδή που καλύπτει ζωτικά όργανα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι επί της ουσίας υπεύθυνη για να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας και να τα διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν λοιπόν η γλυκόζη μας είναι ανεβασμένη λόγω της υπερκατανάλωσης αναψυκτικών, η επιπλέον ινσουλίνη που παράγεται για την αντιμετώπισης της οδηγεί σε επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες και σε μεταβολικά σύνδρομα. Τα αναψυκτικά λοιπόν δεν ενισχύουν τον μεταβολισμό μας, αλλά αντίθετα τον καταστρέφουν.
 • Η ζάχαρη είναι υπεύθυνη και για την υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και το λίπος που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.
 • Δυστυχώς λόγω της αυξημένης πρόσληψης ζάχαρης και της αντίστασης στην ινσουλίνη, αυξάνεται και ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος.
 • Επιπλέον μπορεί να υποφέρουμε από κακή στοματική υγιεινή, τερηδόνα και ασθένειες των ούλων. Αυτό συμβαίνει διότι η coca cola έχει πολύ όξινο ph το οποίο διαλύει το σμάλτο αλλά και τα οστά.
 • Η φρουκτόζη που περιέχεται στα αναψυκτικά αυξάνει το ουρικό οξύ στο αίμα μας, το οποίο σε υψηλές συγκεντρώσεις δύναται να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα.
 • Ας μην παραλείψουμε να πούμε πως τα υψηλά επίπεδα σακχάρων στο αίμα έχουν συνδεθεί με την εκδήλωση άνοιας και άλλων σχετικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες διεξάγονται για να συσχετίσουν τα παραπάνω με την κατανάλωση αναψυκτικών. Το 2015 έρευνα που δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό έδειξε πως τουλάχιστον 184.000 θάνατοι οφείλονται στην κατανάλωση αναψυκτικών ποτών. Ο αριθμός είναι σοκαριστικός αν αναλογιστεί κανείς από τι τελικά πεθαίνουν οι άνθρωποι.

Τι γίνεται όμως με την coca cola light;

Αυτού του είδους τα αναψυκτικά περιέχουν λιγότερη ζάχαρη χωρίς να αλλοιώνουν κατά πολύ την γεύση. Την ώρα που οι εταιρίες παραγωγής τέτοιων αναψυκτικών διατείνονται πως τα αναψυκτικά διαίτης είναι ακόμα και βοηθητικά για την απώλεια βάρους, οι ειδικοί μας μιλούν για σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από την κατανάλωσή τους. Αυτά είναι καρδιακές παθήσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, σύνδρομα μεταβολισμού, προβλήματα με το συκώτι αλλά και κίνδυνο για παθήσεις του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί προβληματίζονται για άλλα δεδομένα που δεν σχετίζονται με τις έρευνες αυτές, ενώ θα έπρεπε. Για παράδειγμα θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο αυτά τα άτομα που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης είχαν από πριν αναπτύξει αυτές παθήσεις.

Εδώ αξίζει να επισημανθεί πως τα αναψυκτικά διαίτης επηρεάζουν την ντοπαμίνη που ρυθμίζει την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή στα κέντρα του εγκεφάλου. Συμπερασματικά η συχνή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών αλλά και αναψυκτικών διαίτης, αναφέρει σχετικά έρευνα του 2012 (Green, Murphy).

Άλλη έρευνα έδειξε πως αν ένα άτομο πίνει μία coca cola light ή άλλο αναψυκτικό διαίτης την ημέρα τριπλασιάζει τις πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό αλλά και να αναπτύξει την νόσο Αλτσχάιμερ (2017, Pase et al).

Coca cola zero η καλύτερη επιλογή

Ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση της coca cola zero τα πράγματα δεν είναι όπως θα τα περιμέναμε. Ναι μεν η ζάχαρη αντικαθίσταται σε αυτό το προϊόν, την θέση της όμως παίρνουν άλλα γλυκαντικά τα οποία σχετίζονται με την αύξηση του βάρους, όγκους εγκεφάλου και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Η coca cola zero περιέχει ασπαρτάμη και ασουλφάμη, παρότι είναι εγκεκριμένες ουσίες από τον παγκόσμιο οργανισμό τροφίμων, η υπερκατανάλωσή τους δημιουργεί εξίσου προβλήματα στην υγεία.

Καταληκτικά θα λέγαμε πως η coca cola zero φαίνεται ως η ασφαλέστερη επιλογή για τους λάτρεις της coca cola, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να συστήνεται η αποκλειστική και καθημερινή της κατανάλωση.

Για τους λάτρεις της coca cola

Για εσάς που αγαπάτε την coca cola και δεν φαντάζεστε την ζωή σας χωρίς αυτήν σας προτείνουμε να την αντικαταστήσετε σύντομα με πιο υγιεινά ποτά. Η coca cola είναι επαναλαμβάνουμε εξίσου εθιστική με την ηρωίνη και η μακροχρόνια κατανάλωσή της επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας!

Προσπαθήστε να πιείτε ένα ανθρακούχο νερό που αν μη τι άλλο δεν περιέχει ζάχαρη ή κάποιο χυμό ή ένα κρύο τσάι. Εάν πάλι δεν μπορείτε να την αποχωριστείτε, προσπαθήστε τουλάχιστον να μειώσετε την κατανάλωση της. το έχουμε πει και σε άλλα άρθρα μας και θα συνεχίζουμε να λέμε πως για όλα πρέπει να υπάρχει μέτρο!

Εάν πάλι είστε ολίγον τι δύσπιστοι οι έξτρα χρήσεις της coca cola που θα σας παρουσιάσουμε θα σας πείσουν!

Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε φωσφορικό οξύ και άλλες χημικές ουσίες χρησιμοποιείστε την coca cola για να:

 

καθαριζω με κοκα κολα

 • Καθαρίσετε την λεκάνη της τουαλέτας σας από τους λεκέδες που εμφανίζονται τριγύρω. Αδειάστε ένα κουτάκι μέσα στη λεκάνη, περιμένετε αρκετή ώρα (και 1 ώρα αν μπορείτε) και έπειτα τρίψτε με το βουρτσάκι της λεκάνης. Τα αποτελέσματα θα σας πείσουν!
 • Έχετε παλιά κέρματα τα οποία σκουριάσανε ή δεν είναι τόσο λαμπερά; Κανένα πρόβλημα! Τρίψτε τα με coca cola και θα ανακτήσουν την χαμένη τους λάμψη!
 • Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να καθαρίσετε τις σκουριές από οποιοδήποτε μέρος σκεφτείτε. Περιχύστε με coca cola και τρίψτε καλά! Επαναλάβετε για σίγουρο αποτέλεσμα!
 • Η coca cola επίσης αφαιρεί και τους λεκέδες από μπογιά. Με ένα πανάκι εφαρμόστε εκεί που θέλετε να καθαρίστε και η δουλειά θα γίνει.

Η λίστα είναι μεγάλη. Φανταστείτε εάν ένα αναψυκτικό δύναται να καθαρίσει σκουριές τι μπορεί να κάνει στον οργανισμό μας και στην υγεία μας!

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X