Έρχεται αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων και σε Android συσκευές το 2014

Ευχάριστα νέα διαμηνύει ο Michael Barrett, πρόεδρος της FIDO – μια ομάδα αποτελούμενη από 48 εταιρείες με σκοπό την προώθηση και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε προϊόντα – αφού μέσα στους επόμενους έξι μήνες οι κατασκευαστές Android θα καινοτομήσουν για μια ακόμη φορά παρουσιάζοντας τεχνολογία αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων στις συσκευές τους.

Οι πρώτες FIDO Android συσκευές αναμένονται μέσα στο 2014 και αν όλα πάνε καλά το FIDO ευελπιστεί να αποτελέσει για την πιστοποίηση ότι είναι το Wi-Fi για το Internet. Η οργάνωση εργάζεται πάνω σε ένα ανοικτό πρότυπο που θα μπορεί να υιοθετήσει οποιαδήποτε εταιρεία. Έτσι, μια μουσική υπηρεσία ή τραπεζική ιστοσελίδα θα μπορεί να αναγνωρίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά που αποθηκεύονται στο τσιπ ασφαλείας ενός υπολογιστή ή στον βιομετρικό αισθητήρα ενός smartphone.

Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι κάτι καινούργιο βέβαια. Κάτι παρόμοιο είχαμε δει πριν αρκετά χρόνια σε φορητούς υπολογιστές και πρόσφατα στο Atrix της Motorola. H υλοποίηση ήταν αποτυχημένη, βέβαια, με αρκετά προβλήματα, ασυμβατότητες και παράπονα. Τον Σεπτέμβριο του 2013 η Apple παρουσίασε το iPhone 5S με το Touch ID, τον νέο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων εν μέσω θετικών κριτικών για την αξιοπιστία και την ασφάλειά του. Παρά τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν σε πολλές ιστοσελίδες η Apple δεν μοιράζει με κανέναν το δακτυλικό σας αποτύπωμα:

Η πραγματική δοκιμασία για το Touch ID θα είναι να δούμε εάν μπορεί να παραβιαστεί το Secure enclave του Α7 στο οποίο αποθηκεύεται μια μαθηματική απεικόνιση του αποτυπώματός σας και όχι φωτογραφία του. Δεν είναι δυνατό να αποκτηθεί η φωτογραφία με reverse-engineering των δεδομένων αυτών, τα οποία βρίσκονται κρυπτογραφημένα και ασφαλή στον Α7 σε ένα ειδικό μέρος που ονομάζεται Secure enclave. Το Secure enclave  είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπο Α7 και το iOS. Ως εκ τούτου τα δεδομένα των αποτυπωμάτων σας δεν διαβάζονται από το σύστημα ούτε από εφαρμογές, δεν αποθηκεύονται στους servers της Apple αλλά ούτε και στο iCloud.

Μετά την παρουσίαση του iPhone 5S όλοι έσπευσαν να κατακρίνουν το Touch ID ως μια «παλιά» τεχνολογία, ως κάτι που δεν ήταν καινοτόμο. Η ίδια η Motorola, μάλιστα, ξεχνώντας ότι πριν δύο χρόνια η ίδια είχε ενσωματώσει αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων στο Atrix έκανε ένα μάλλον άκομψο σχόλιο στο Twitter:

Το σίγουρο είναι ότι μετά το iPhone 5S η καινοτομία θα λάμψει εκ νέου το 2014 με νέες Android συσκευές που θα περιλαμβάνουν και αυτές αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Το μόνο που μένει να δούμε είναι πως θα καινοτομήσουν στον τομέα της ασφάλειας.

[via USAToday]

Σχετικά άρθρα