Νεκρός μετά από συντριβή ελικοπτέρου ο υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας Denys Monastyrskiy

Ο πόλεμος στην Ουκρανία για άλλη μία φορά μας έδειξε το αβυσσαλέο πρόσωπό του. Σήμερα το πρωί όπως μετέδωσε το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων συνετρίβη ελικόπτερο της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης στην περιφέρεια Μπρόβαρι του Κιέβου. Το ελικόπτερο έπεσε σε κατοικημένη περιοχή κοντά μάλιστα σε νηπιαγωγείο.

The aftermath of the helicopter crash in Brovary.

📷: Reuters pic.twitter.com/ezx569XfzN

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) January 18, 2023


Ο τραγικός απολογισμός είναι 18 άνθρωποι νεκροί ανάμεσά τους 3 παιδιά και πολλοί τραυματίες. Στο ελικόπτερο επέβαινε ο υπουργός εσωτερικών της Ουκρανίας Denys Monastyrskiy, ο υφυπουργός εσωτερικών Yevhen Yenin, καθώς και ο γραμματέας του υπουργείου εσωτερικών της χώρας Yurii Lubkovych.

My friends, statesmen Denys Monastyrskyi, Yevhen Yenin, Yurii Lubkovych, everyone who was on board of that helicopter, were patriots who worked to make Ukraine stronger.

We will always remember you. Your families will be cared for.

Eternal memory to my friends. pic.twitter.com/SdHfujCUAI

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) January 18, 2023

Ποιος ήταν ο Denys Monastyrskiy

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fphoto.php%3Ffbid%3D1404281989619933%26set%3Da.128704363844375%26type%3D3&show_text=true&width=500

Ο 42 χρονος υπουργός εσωτερικών της Ρωσίας ήταν γεννημένος το 1980 στην περιοχή Khmelnytskyy, νοτιοδυτικά στην Ουκρανία. Για να ασχοληθεί με την πολιτική άφησε πίσω του την δικηγορία, την οποία ασκούσε από τo 2007. Ήταν μάλιστα κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην νομική.

Κατά την περίοδο 2014-2019 ήταν σύμβουλος του Anton Herashchenko, όσο εκείνος διετέλεσε γραμματέας της επιτροπής του ουκρανικού κοινοβουλίου για την νομοθετική υποστήριξη της επιβολής του νόμου.

Στις εκλογές του 2019 στην Ουκρανία ο Monastyrskiy μετά την νίκη του Ζελένσκι τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα επιβολής νόμου. Όταν ο υπουργός εσωτερικών παραιτήθηκε, ο Monastyrskiy πήρε την θέση του και ανέλαβε καθήκοντα στις 16 Ιουλίου του 2021.

Είχε τιμηθεί με το «τάγμα της αξίας» το 2022  παράσημο που απονέμεται σε άτομα για να τα τιμήσει για την διακεκριμένη προσφορά τους σε τομείς όπως η επιστήμη ή ο πολιτισμός.

Κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του περασμένου χρόνου, ήταν ως υπουργός εσωτερικών υπεύθυνος για την αστυνόμευση και την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας. Υπό τον έλεγχό του υπουργείου εσωτερικών είναι εππίσης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, οι οποίες αντιμετώπιζαν καθημερινές προκλήσεις. Ο ίδιος ο υπουργός είχε πει σε δήλωση του πως η πολεμική σύρραξη στην χώρα του αναμένεται να αποτελέσει μία «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο υπουργός αφήνει πίσω του την γυναίκα και τα δύο τους παιδιά.

Μέχρι στιγμής άγνωστες είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην πτώση του ελικοπτέρου, που στοίχισε την ζωή σε 18 ανθρώπους μέχρι τώρα.

Σχετικά άρθρα