Γυναικοκτονία: Θύμα ενδοοικογενειακής βίας η γυναίκα που δολοφονήθηκε από τον άντρα της στην Νίκαια

Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. 17 είναι οι δολοφονημένες γυναίκες που καταγράφηκαν το 2022. Και ο κατάλογος συνεχίζει να μακραίνει, δεν έχει σταματημό. Άραγε λοιπόν μιλάμε ακόμα για ανθρωποκτονίες ή μιλάμε για στυγερές γυναικοκτονίες;

Πρώτη από όλους η  Diana Russell, φεμινίστρια και ακτιβίστρια, κατέθεσε για θανατηφόρα εγκλήματα μισογυνισμού στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα εναντίον των γυναικών στις Βρυξέλλες,  στο Βέλγιο το 1976 και εισήγαγε για πρώτη φορά τον όρο γυναικοκτονια. Ωστόσο πουθενά ο όρος αυτός δεν κατοχυρώνεται νομικά.

Όταν όμως η αποτρόπαιη αυτή πράξη προέρχεται από την υπερίσχυση του αντρικού έναντι του  γυναικείου φύλλου, δημιουργεί ένα μοτίβο που οδηγεί στο έγκλημα. Τότε μόνο γυναικοκτονία μπορούμε να την πούμε. Οι βαθιά ριζωμένες πατριαρχικές αντιλήψεις που δυστυχώς κυριαρχούν ακόμα, θεωρούν την γυναίκα υποχείριο του άντρα, κατώτερο ον, χωρίς βούληση και προσωπική άποψη, που πρέπει σιωπηλά να υπομένει την κακομεταχείριση. Ακόμα και τον θάνατο!

Όχι! Δεν πρέπει! Δεν πρέπει κανείς να μπορεί να στερεί μία ανθρώπινη ζωή, να αποφασίζει για την μοίρα κάποιου άλλου ή  να ορίζει την ελευθερία του.

Γυναικοκτονία στην Νίκαια

Κι όμως μόλις εχθές τα ξημερώματα άλλη μία γυναικοκτονία ήρθε να προστεθεί στον μακροσκελή κατάλογο με τις τόσες άλλες. Αυτή την φορά ένας άντρας ηλικίας 50 ετών δολοφόνησε μέσα στο σπίτι τους στην Νίκαια την 54 ετών σύζυγό του. Ο ίδιος μάλιστα φέρεται μετά την εν ψυχρώ δολοφονία να κάλεσε τις αρχές και να παραδέχτηκε πως σκότωσε την γυναίκα του, καλώντας τους αστυνομικούς να παρέμβουν.

Κατά την σύλληψη του καθ’ ομολογία δράστη, ο ίδιος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αττικής μετά από επιληπτική κρίση που υπέστη.

Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα λέγαμε σίγουρα πως πέσαμε από τα σύννεφα για την «τύχη» της άτυχης γυναίκας. Δεν θα λέγαμε πως ο κύριος τάδε δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα, πως δεν το περιμέναμε και πως ήταν ένας κατά τα άλλα αξιοπρεπέστατος οικογενειάρχης. Ένας πατέρας ενός ανήλικου κοριτσιού, το οποίο ευτυχώς έλειπε από το σπίτι την ώρα που ο πατέρας αφαιρούσε τη ζωή της μητέρας.

Με ψυχολογικά προβλήματα ο δράστης

Αντιθέτως ο 50 χρονος είχε νοσηλευτεί σε ίδρυμα λόγω της διαταραγμένης ψυχικής του υγείας. Μάρτυρες και πληροφορίες κάνουν λόγο για μία συνεχή κακοποιητική συμπεριφορά προς τη γυναίκα του επί σειρά ετών. Μεθούσε και την χτυπούσε κατ’ εξακολούθηση, εκείνη όμως δεν ζήτησε ποτέ την ποινική του δίωξη, παρότι η αστυνομία είχε επέμβει ουκ ολίγες φορές.

Όλοι γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα γυναικοκτονίας που έφερε στο φως και το άσχημο και καλά κρυμμένο σκηνικό της ενδοοικογενειακής βίας. Το σκηνικό εκείνο μέσα στο οποίο ζούσε η άτυχη γυναίκα με την ανήλικη κόρη της. το σκηνικό που έμελλε να γίνει η αιτία που θα χάσει την ζωή της. Γιατί κανείς δεν μίλησε ανοιχτά, παρότι όλοι ήξεραν, αλλά αποφάσιζαν να σιωπούν.

Γιατί να πρέπει να συζητάμε για μία ακόμη άτυχη γυναίκα, μία γυναίκα που ζούσε μία κόλαση στα χέρια του συζύγου της; Γιατί να είμαστε υποχρεωμένοι να μετράμε νεκρές γυναίκες!

Είναι ανάγκη επιτακτική να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα κατά των γυναικών. Στην ίδια την προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης και του ευτελισμού κάθε ηθικής αξίας.

Σχετικά άρθρα