Οι σχέσεις με τους εργοδότες μας αποτελούν πάντα μία μεγάλη πρόκληση. Είναι αβέβαιο αν θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να επικοινωνήσουμε σωστά, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην εργασία μας. Κανείς δεν θέλει σε ένα ήδη φορτωμένο εργασιακό πρόγραμμα να προστεθεί και μία τοξική σχέση με τον εργοδότη του.
Παρά το δυσάρεστο του πράγματος, είναι κάτι που απαντάται πολύ συχνά σε εργασιακά περιβάλλοντα δημιουργώντας δυσμενέις συνθήκες εργασίας, περιττό άγχος αλλά και μειωμένες επιδόσεις.
Τι γίνεται όμως όταν κάτι τέτοιο φαντάζει απροσπέραστο;
Τίποτα σε αυτήν την ζωή θεωρητικά δεν είναι μη αντιμετωπίσιμο! Όλα τα πράγματα είναι δυνατόν να τακτοποιηθούν και να μας επιτρέψουν αβίαστα να επιτύχουμε τους στόχους μας. Αναφορικά με τον χώρο εργασίας, το πρόβλημα είναι έντονο όταν δεν υπάρχει επικοινωνία. Όταν για παράδειγμα ο εργοδότης δεν καθιστά κατανοητά τα πράγματα εκείνα που επιθυμεί να γίνουν με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να κινείται σε ένα αβέβαιο και επισφαλές περιβάλλον.
Πότε η συμπεριφορά γίνεται τοξική;
Τι συμβαίνει όταν ο εργοδότης σας είναι σπάνια ικανοποιημένος με τις επιδόσεις σας ή αν συνεχώς σας απαξιώνει. Η εχθρική συμπεριφορά είναι κάτι σύνηθες σε εργασιακά περιβάλλοντα και συνοδεύεται με έντονες εκρήξεις θυμού που είναι δύσκολο να ελεγχθούν. Η εχθρική πολλές φορές απαξίωση, που έχει και επικριτικό χαρακτήρα μεταξύ άλλων δημιουργεί μία αποπνικτική ατμόσφαιρα για κάθε εργαζόμενο.
Ο εργοδότης σας υψώνοντας τον τόνο της φωνής του θα προσπαθήσει να επιβληθεί αλλά και να επιβάλει την γνώμη του. Φυσικά η γνώμη για τον ίδιο του τον εαυτό θα είναι η καλύτερη, μία προσωπικότητα αψεγάδιαστη, με κριτική οξύνοια και ευφάνταστες ιδέες. Είναι δεδομένο πως έναν τέτοιον άνθρωπο κανείς δεν μπορεί να τον φτάσει και φυσικά επ’ ουδενί να τον ξεπεράσει!
Αυτά τα στοιχεία παρακάτω επιβεβαιώνουν πως έχετε να κάνετε με έναν τοξικό άνθρωπο, που τυχαίνει να είναι ο εργοδότης σας.
- Αδυναμία ελέγχου συναισθημάτων του, όπως είναι ο θυμός και οι έντονες εξάρσεις. Ένα τοξικό άτομο δεν μπορεί να συνεργαστεί με άλλους γύρω του, ενώ χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης!
- Υπερβολική αγάπη και θαυμασμός για τον εαυτό του σε βαθμό που κάνει τους πάντες γύρω του να απορούν. Ένα τέτοιο άτομο θα θέσει σε προτεραιότητα τις προσωπικές του φιλοδοξίες παρά το κοινό καλό και την ευημερία της ίδιας του της επιχείρησης.
- Έντονη επικριτικότητα για τα πάντα. Ο τοξικός εργοδότης σας θα σας χρεώνει χωρίς αμφιβολία οποιαδήποτε αποτυχία της ομάδας σας.
- Δεν θα σας ζητήσει ποτέ συγγνώμη ούτε και θα παραδεχθεί πως σαν άνθρωπος και αυτός έκανα κάποιο λάθος.
- Φυσικά ένα τοξικό άτομο δεν θα ενδιαφερθεί ποτέ για τις δικές σας ανάγκες αλλά και για ό, τι είναι σημαντικό για εσάς.
Πως θα διαχειριστείτε ένα τοξικό εργοδότη;
Πολύ συχνά όπως προαναφέραμε κόσμος και κοσμάκης αναγκάζεται να έρχεται σε καθημερινή επαφή με έναν τοξικό εργοδότη. Για πολλούς και διάφορους λόγους αν δεν είναι σε θέση να αφήσει αυτή την δουλειά, θα πρέπει να μπορέσει να συνυπάρξει μαζί του. Μπορεί αυτό να συμβεί γιατί δεν έχει την οικονομική άνεση να μείνει χωρίς δουλειά ή για άλλους λόγους πιο προσωπικούς.
Τι μπορείτε να κάνετε για να εργάζεστε σε ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον;
Δώστε βάση στα άτομα που είναι κοντά σας ηλικιακά. Κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να χτίσετε όμορφες σχέσεις με συναδέλφους σας και να απεμπλακείτε από τις κακές σκέψεις που σας γεμίζει ο εργοδότης σας!
Πέρα από το κομμάτι που αφορά την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνήστε με τους συνομηλίκους σας και βρείτε από κοινού λύσεις σε διάφορα εργασιακά θέματα που απασχολούν την ομάδα σας.
Μην επιτρέψετε σε κανέναν να αποφασίζει και να διατάζει. Στο κάτω κάτω της γραφής σας έχουν προσλάβει ως εξειδικευμένο συνεργάτη, αν μη τι άλλο ξέρετε την δουλειά σας!
Εκεί πρέπει να ποντάρετε! Με δυναμισμό και ευγένεια υπενθυμίστε στον εργοδότη σας πως έχετε συγκεκριμένα ταλέντα και δεξιότητες, οπότε και μπορείτε να επιλύσετε τα όποια ζητήματα προκύψουν
Για πόσο ακόμα θα μένετε στάσιμοι;
Φυσικά μπορεί να είναι απαγορευτική η απομάκρυνση από την παρούσα εργασίας σας τη δεδομένη χρονική στιγμή, ωστόσο οφείλετε να την σκεφτείτε μελλοντικά. Άλλωστε ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, και αυτό ισχύει και στη δική σας περίπτωση!
Αναρωτηθήκατε ποτέ μήπως το πρόβλημα είστε εσείς;
Κανείς δεν αμφισβητεί την αγανάκτησή σας για την άδικη και προσβλητική συμπεριφορά του εργοδότη σας. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, αν έχετε και εσείς μερίδιο ευθύνης;
Αν επικοινωνείτε με τον εργοδότη σας μόνο σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, τότε είναι και δικό σας λάθος. Μιλήστε και κάντε ξεκάθαρο το τι είναι αυτό που ο εργοδότης προσμένει από εσάς αλλά και τι εσείς μπορείτε να προσφέρετε. Σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον είναι απαραίτητη η επικοινωνία και ο εξ αρχής καθορισμός των καθηκόντων σας. Μην αφήσετε ποτέ κάτι να πλανάται στον αέρα.
Αφού σας έχει καταστεί σαφές το τι επιζητά ακριβώς ο εργοδότης σας από εσάς, κάντε ξεκάθαρο εάν μπορείτε να ανταποκριθείτε σε αυτές τις προσδοκίες. Δεν είναι κακό να μην μπορείτε, αρκεί να το εκφράσετε. Επειδή είστε όμως επαγγελματίας μην αφήσετε άσχετους παράγοντες να καθορίσουν τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες!
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη καθώς παίρνετε την απόφαση να αλλάξετε εργασία;
Αν είστε πλέον σίγουροι πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, τότε ήρθε η ώρα για μεγάλες αποφάσεις!
Αναλογιστείτε τι είναι αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Έτσι θα είστε και περισσότερο παραγωγικοί. Επιπλέον μην διστάσετε να αναφέρετε σε μία επόμενη συνέντευξη για δουλειά την εμπειρία σας αλλά και τις δεξιότητες που σας καθιστούν κατάλληλη επιλογή για την θέση.
Σίγουρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη το άγχος που θα σας κατακλύσει, όπως συμβαίνει σε κάθε αλλαγή που συντελείται στην ζωή μας. Πόσο μάλλον στην αλλαγή εργοδότη που καθιστά την οικονομική σας σιγουριά, μετέωρη.
Πιστεύοντας στον εαυτό σας αλλά και στις δυνάμεις σας αφήστε τον ενθουσιασμό να υπερκαλύψει το περιττό δε, αλλά δικαιολογημένο μεν άγχος σας. Η αλλαγή που επιλέγετε να κάνετε είναι μόνο προς όφελός σας.
Σχεδιάστε προσεκτικά τα επόμενα βήματά σας. Όσο απογοητευμένοι και αν είστε με την εργοδοσία σας, δώστε τους χρόνο να βρουν τον αντικαταστάτη σας. Είναι σημαντικό και για την εικόνα σας στην επαγγελματική σας πορεία γενικότερα.
Μην ρισκάρετε να ανταλλάξετε τον τοξικό σας εργοδότη με κάποιον άλλον!
Στα πλαίσια της γνωριμίας – συνέντευξης με την καινούρια εργοδοσία μην είστε μόνο ακροατής. Αντιθέτως να είστε παρόν και ενεργός στην συζήτηση.
Από ταμπού θεωρούμε πως σε μία συνέντευξη πρέπει απλά να ακούμε και να δεχόμαστε αβίαστα ό, τι μας προσφέρεται, με σκοπό να επιλεγούμε για την θέση αυτή πάση θυσία. Μέγα λάθος! Τολμήστε να ρωτήσετε και εσείς τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας με ποιον τρόπο αξιοποιεί τις δεξιότητες του προσωπικού του αλλά και με βασισμένος σε ποια κριτήρια παίρνει αποφάσεις.
Μία τέτοια συζήτηση σίγουρα θα σας δώσει δείγματα –αν όχι βέβαιες απαντήσεις- για το ποιον έχετε απέναντί σας. Έτσι θα γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο από το να αναλωθείτε σε μία δουλειά που δεν σας ταιριάζει.
Μία τοξική εργοδοσία σίγουρα επηρεάζει και την δική σας ψυχική υγεία αλλά και τις επιδόσεις στην δουλειά, για αυτό ακριβώς μέχρι να μπορέσετε να απαλλαγείτε, θεμιτό θα ήταν να ακολουθήσετε τις παραπάνω συμβουλές.