Μπρόκολο: Ένα θαύμα της φύσης με αντικαρκινικές ιδιότητες και προστασία από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Εάν είστε από αυτούς που προσέχετε την διατροφή σας και επιλέγετε ελαφριά και υγιεινά γεύματα κυρίως το βράδυ, τότε αξίζει να διαβάσετε προσεκτικά αυτό το άρθρο. Αναρωτιέστε τι σαλάτα να φάτε για βράδυ; Μα φυσικά μπρόκολο βραστό! Γιατί όχι; Πέρα από το γεγονός ότι μπορείτε να το έχετε έτοιμο σε ελάχιστο χρόνο, το μπρόκολο είναι μια άριστη  τροφή, πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών.

Γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος- διατροφολόγος

Το μπρόκολο

Έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση λόγω της πληθώρας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει. Είναι πλούσιο σε ινδόλη 3 καρβινόλη, σουλφοραφάνη, καμφερόλη, καροτενοειδή, σίδηρο, κουερσετίνη και βιταμίνες c,11,K1 και Ε.

Όλες αυτές οι ουσίες παρέχουν στον οργανισμό τεράστια άμυνα και εμποδίζουν την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων για διαφόρους τύπους καρκίνου, μειώνουν τις φλεγμονές αλλά και βοηθούν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Επιπλέον το μπρόκολο περιέχει και άλλα θρεπτικά συστατικά και είναι πηγή φυλλικού οξέος, μαγνησίου, σελήνιου και φυτικών ινών.

Για πολλούς ωστόσο -κυρίως για τα παιδιά- το μπρόκολο είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να καταναλώσουν αλλά και να μυρίσουν, λόγω της έντονη μυρωδιάς του. Όμως μέσα του, μεταξύ άλλων, κρύβει ένα δραστικό συστατικό που πραγματικά, το αναγάγει σε ένα μικρό θαύμα της φύσης. Ο λόγος για την σουλφοραφάνη.

Τι ακριβώς είναι η σουλφοραφάνη

Ένα μικροσκοπικό θειούχο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά και προσδίδοντας έτσι ένα σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Την βρίσκουμε εκτός από το μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών και στο κουνουπίδι. Είναι ένα ισχυρό φυτοχημικό, με πολλές έρευνες να δείχνουν  ισχυρή προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου.

αντικαρκινικη δραση
Η δράση της

  •  Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Τα φυτοχημικά όπως η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτικά που ακυρώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Μειώνει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνου και την εξέλιξη πολλών παθήσεων.
  •  Προστατεύσει το DNA σας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη εμποδίζει τις μεταλλάξεις στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο.
  •  Επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων,  μειώνοντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται.
  • Προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες, το οποίο κατέχει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη πολλών βλαβερών για τον οργανισμό παθήσεων.

Το γονίδιο WWP1

Επίσης τα μέλη της ίδιας οικογένεια λαχανικών, περιέχουν ένα μόριο που αδρανοποιεί ένα γονίδιο που είναι γνωστό για τον εξέχοντα ρόλο του σε μια ποικιλία κοινών ανθρώπινων καρκίνων. Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι η στόχευση του γονιδίου, γνωστού ως WWP1, με τα συστατικά που βρίσκονται στο μπρόκολο κατέστειλε την ανάπτυξη όγκων σε πειραματόζωα που ήταν επιρρεπή στον καρκίνο.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αλλά πέρα από τα παραπάνω αυτό που δεν ξέρετε είναι, ίσως , ότι μία από τις φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στο μπρόκολο και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί καταστάσεις όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια!

Πώς να το απολαύσουμε

πωσ να μαγειρεψω το μπροκολο

Η κατανάλωση των λαχανικών πρέπει γίνεται με όσο το δυνατόν μικρότερη επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο τα φρέσκα λαχανικά διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά ανναλλοίωτα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε τα λαχανικά στον ατμό ή να τα φάτε ωμά. Ακόμα όμως και αν τα μαγειρέψετε διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Πώς να εξαλείψετε την μυρωδιά του μαγειρεμένου μπρόκολου

Αν βρίσκετε την μυρωδιά του μπρόκολου ανυπόφορη, αν απωθεί τα παιδιά σας από το να το δοκιμάσουν σας έχουμε την λύση. Για να μην παραπονεθείτε ξανά για την μυρωδιά που αφήνει το μπρόκολο όταν το μαγειρεύετε, ακολουθήστε τα δικά μας μυστικά παρακάτω.

Τι να κάνετε:

• Προσθέστε μερικά κομμάτια ψωμιού στο νερό όταν βράζει το μπρόκολο .
• Ρίξτε μερικές κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σε αυτό, όταν το μαγειρεύετε.

Η φύση είναι πάντα εδώ για εμάς. Εντάξτε τα φυσικά τρόφιμα στην διατροφή σας και απολαύστε πολλαπλά οφέλη για την υγεία σας. Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας, μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων και αποτοξινωθείτε!

Μανώλης Μανωλαράκης

Διατολόγος Διατροφολόγος

Τηλ: 2109966896, 6977203925

email: Μ[email protected]

Σχετικά άρθρα