Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Συγκλονιστικός και βαθιά ανθρώπινος ο Αντίνοος Αλμπάνης, ένας από τους πολλούς επιζώντες καρκίνου

Συγκλονιστικός και βαθιά ανθρώπινος και αληθινός, ο Αντίνοος Αλμπάνης, που μοιράστηκε πριν κάποια χρόνια δημόσια την δική του περιπέτεια με τον καρκίνο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram μία φωτογραφία, αρκετά ιδιωτική, από τις μέρες που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

παγκοσμια ημερα κατα του καρκινου

Έτσι θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα σε όλους αυτούς τους συνανθρώπους μας που παλεύουν με το «θηρίο».

ο εγκέφαλος μας
έχει έναν μηχανισμό με τον οποίο
η μνήμη μειώνει σταδιακά
αλλοιώνει και ξεθωριάζει στο χρόνο
τις αναμνήσεις των άσχημων εμπειριών

μας βοηθάει έτσι να αμβλύνουμε
τη συναισθηματική επιρροή
που έχουν τα αρνητικά και άσχημα συμβάντα
και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο

αυτή όμως η μέρα
υπάρχει σήμερα για να μας θυμίζει
πως κάποια πράγματα
δεν πρέπει να τα ξεχνάμε

γιατί ο καρκίνος είναι εδώ

και μέχρι να γίνει για όλους μια χρόνια νόσος
και όχι μια καταδίκη
οφείλουμε να τον κοιτάζουμε στα μάτια

η σκέψη μου
η καρδιά μου
η ψυχή μου
είναι με κάθε μωρό
κάθε παιδί
κάθε ενήλικα
κάθε γιαγιά και παππού
που βρίσκονται στο θάλαμο

που νιώθουν τις φλέβες τους να παγώνουν
που κοιτάζουν την κουρτίνα στο διαχωριστικό
που φοβούνται
απελπίζονται
και πονάνε

μόνοι

ξέρω
ο πόνος αυτός
δε μοιράζεται

αλλά μακάρι να μπορούσα
να σηκώσω λίγο
από τον καθένα

όλα θα πάνε καλά
όλα θα πάνε καλά”

Δείτε την ανάρτησή του:

Συχνά ακούμε «έχασε την μάχη» ή «η αρρώστια τον νίκησε»! Όχι, ο καρκίνος δεν είναι ένας ίσος αντίπαλος για να μπορούμε εμείς να πούμε πως κάποιος έχασε την μάχη.

Άνθρωποι και άνθρωποι «αγωνίζονται» να παραμείνουν στην ζωή. Πολλοί από αυτούς δεν το καταφέρνουν όμως. Το σώμα τους και ο οργανισμός του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές μεταλλάξεις, τις φλεγμονές, την κούραση, τις επιπτώσεις σε άλλα όργανα, την εξουθένωση, την στεναχώρια, την απογοήτευση, τα φάρμακα, τις εξαντλητικές παρενέργειες, την απαισιοδοξία, το κλάμα, τις ατελείωτες νοσηλείες.

Ας μην ξαναπούμε για κανέναν πως έχασε την μάχη, γιατί αυτό θα σημαίνει πως δεν προσπάθησε αρκετά. Δεν είναι πάντα στο χέρι μας να βγούμε υγιείς και να κερδίσουμε την ζωή μας πίσω. Είναι θέμα του σώματος, των φαρμάκων, των γονιδίων.

Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου, ας λάβουμε υπόψη μας πως ο καρκίνος αποτελεί μία από τις πιο θανατηφόρες αιτίες παγκοσμίως, μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι συχνότερες θανατηφόρες μορφές:

  • Καρκίνος του πνεύμονα
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Καρκίνος του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος της ουροδόχου κύστεως

Η πρόληψη είναι το παν

Η πρόληψη είναι το παν και σώζει ζωές. Δυστυχώς η χώρα μας είναι αρκετά πίσω στα ζητήματα ενημέρωσης και πρόληψης των διαφόρων τύπου καρκίνου. Ελπίζουμε σύντομα αυτό να αλλάξει προς το καλύτερο, αφού είναι γνωστό πως η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σώζει στην κυριολεξία ζωές.

Φυσικά το να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Η χρήση αλκοόλ, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή αλλά και οι χρόνιες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Β και ορισμένων τύπων του ιού HPV αποτελούν παράγοντες εμφάνισης καρκίνου. Πολλοί θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευκτεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Το μέλλον είναι αισιόδοξο

Το μέλλον λοιπόν προβλέπεται αισιόδοξο, με νέες θεραπείες να έρχονται στο φως. Η επιστήμη και η ιατρική πλέον κάνουν μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Ανοσοθεραπείες, στοχευόμενες θεραπείες αλλά και εμβόλια mrna φαίνεται πως είναι το μέλλον στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ενημερωθείτε, εξεταστείτε προληπτικά και υιοθετήστε υγιεινές συνήθειες. Η υγεία είναι το ύψιστο όλων των αγαθών και πρέπει πάση θυσία να το διαφυλάξουμε!

Σχετικά άρθρα