Επείγουσα έκκληση κάνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Τουρκία και Συρία

Μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και στην Συρία που στοίχισε την ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, οργανώσεις και πρωτοβουλίες από όλη την Ελλάδα στηρίζουν την προσπάθεια για την συλλογή και την μετέπειτα αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές. Στο ίδιο πλαίσιο επείγουσα έκκληση απευθύνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για την ενίσχυση και υποστήριξη των ομάδων τους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δίπλα στους πληγέντες από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Υποστηρίζοντας ήδη εδώ και αρκετά χρόνια τον πληθυσμό της βορειοδυτικής Συρίας εξαιτίας των πολυετών συγκρούσεων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν κινητοποιήσει από την πρώτη στιγμή τις ομάδες τους μαζί με τοπικούς εταίρους για να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες στην περιοχή.

«Η βορειοδυτική Συρία βρίσκεται ήδη σε μια δεινή ανθρωπιστική κατάσταση λόγω του πολυετούς πολέμου, της οικονομικής κατάστασης, της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, της επιδημίας χολέρας. Αυτός ο σεισμός κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, ενώ το ιατρικό και υγειονομικό σύστημα συνεχίζει να είναι εύθραυστο. Το σίγουρο είναι ότι μετά από τη νέα αυτή καταστροφή θα υπάρξουν ακόμη περισσότεροι εκτοπισμένοι σε μια περιοχή όπου 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό 4 εκατομμυρίων, ήταν ήδη εκτοπισμένοι» τονίζει η γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Χριστίνα Ψαρρά.

Μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς πολλά κτίρια στη βορειοδυτική Συρία κατέρρευσαν αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ ο κόσμος παραμένει έξω, υπό το φόβο νέων μετασεισμών.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται και τα νοσοκομεία που παραμένουν λειτουργικά περιθάλπουν συνεχώς τραυματίες. Η περιοχή South Afrin (Jandaris), στο Κυβερνείο του Aleppo φαίνεται να είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή Idlib της βορειοδυτικής Συρίας:

βορειοδυτικη Συρια
βορειοδυτικη συρια σεισμος

Πολλές δομές υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με ορισμένες, όπως το νοσοκομείο στην περιοχή Jandaris, να μην μπορούν να συνεχίσουν την παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Δύο μαιευτικές κλινικές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα εκκενώθηκαν, λόγω του κινδύνου κατάρρευσης των κτιρίων.

Το ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αλλά και το προσωπικό όλων των δομών υγείας εργάζονται σκληρά από την πρώτη στιγμή για τη φροντίδα των τραυματιών. Οι εγκαταστάσεις υγείας που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις επαρχίες του Aleppo και του Idlib έχουν δεχτεί μέχρι στιγμής 3.465 τραυματίες και 551 νεκρούς.

Οι ανάγκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο ιατρικές. Οι άνθρωποι χρειάζονται στέγη, τροφή, κουβέρτες, ρούχα, θερμαντικά υλικά, κιτ υγιεινής. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στο πεδίο, μιλούν για ελλείψεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό, σε επαρκές νερό και σε σωστές συνθήκες υγιεινής. Πρόκληση, επίσης, αποτελεί και η πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων από τον σεισμό.

Οι παρεμβάσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

γιατροι χωρις συνορα βορειοδυτικη συρια

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό δέχονται τραυματίες στα νοσοκομεία που λειτουργούν και στις δομές που υποστηρίζουν στη βορειοδυτική Συρία. Έχουν ξεκινήσει, επίσης, τη λειτουργία μίας κινητής κλινικής στο κέντρο υποδοχής Kelly, στην επαρχία Idlib. Επιπλέον, προσφέρουν ασθενοφόρα για να διευκολύνουν τη μεταφορά ασθενών που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν 23 δομές υγείας στο Idlib και το Aleppo με ιατρικό προσωπικό και ιατρικά κιτ έκτακτης ανάγκης. ‘Έχουν αυξήσει επίσης τη δυναμικότητα των δομών τους προσθέτοντας σκηνές όπου χρειάζεται. Παράλληλα, ξεκίνησαν την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης στις δομές που υποστηρίζουν και σε όλες τις κινητές κλινικές τους.

Εκτός από την ανταπόκριση έκτακτης ανάγκης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν τις δράσεις τους σε νοσοκομεία που δεν έχουν πληγεί, προκειμένου να υποστηρίξουν τον πληθυσμό και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της περίθαλψης για τους πιο ευάλωτους, όπως έγκυες γυναίκες, άτομα με χρόνιες παθήσεις κ.λπ.

Βρίσκονται επίσης σε συζητήσεις με τις αρχές και τους τοπικούς εταίρους, αξιολογούν τις ανάγκες στις περιοχές της νότιας Τουρκίας που έχουν πληγεί περισσότερο και είναι έτοιμοι να παράσχουν βοήθεια και στην Τουρκία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημιουργήσει το Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα σε επείγουσες κρίσεις, περιθάλποντας θύματα ενόπλων συγκρούσεων, επιδημιών, ή φυσικών καταστροφών – όπως ο σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία.

Με την οικονομική σας ενίσχυση, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς σύνορα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα, εκεί όπου οι ανάγκες για παροχή ιατρικής φροντίδας είναι μεγαλύτερες. 

Κάντε σήμερα μια δωρεά.

https://msf.gr/epeigon

Σχετικά άρθρα