Είμαι πολύ καλύτερη από σένα γιατί εσύ είσαι single ενώ εγώ όχι!

Είναι πλέον γεγονός αδιαμφισβήτητο πως πολλοί άνθρωποι μένουν μόνοι τους και δυσκολεύονται να βρεθούν σε σχέση, ακόμα και αν το θέλουν πολύ. Στην εποχή της διαδικτυακής επικοινωνίας και του εύκολου σεξ, κάτι τέτοιο φαντάζει λογικό. Άντρες και γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν τον ιδανικό σύντροφο με αποτέλεσμα να μένουν single.

Eίσαι ανύπαντρη 30αρα; Συμφορα!

Στον αντίποδα υπάρχουν και πολλοί που βρίσκονται σε σχέση ή ακόμα και που είναι παντρεμένοι. Για την ακρίβεια είναι ένας «άτυπος απαράβατος νόμος», προερχόμενος από βαθιά ριζωμένα στερεότυπα πως άπαξ και πατήσεις τα 30 πρέπει να παντρευτείς, αλλιώς δεν κάνεις τίποτα στην ζωή σου.

Εξού και οι άβολες ερωτήσεις στα οικογενειακά τραπέζια «Πότε σκέφτεσαι να παντρευτείς;» ή «Κανά καλό παιδί βρήκες ή ακόμα», συνοδευόμενες από ατάκες του τύπου «Όπως το πας θα μείνεις στο ράφι» και άλλα τέτοια ωραία!

Oδηγός επιβίωσης για μια «ευτυχισμένη ζωή»

Μακραίωνα ίσως είναι αυτά τα στερεότυπα που μας οδηγούν σε λάθος μονοπάτια και σε λάθος ιδέες για το τι θα μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους. Πιστεύεται λοιπόν πως αυτό είναι ένας καλός σύζυγος, 2-3 παιδιά και φυσικά ένας σκύλος που θα συμπληρώνει την ευτυχία μας.

Τι γίνεται όμως όταν είσαι single γυναίκα και είναι γούστο σου και καπέλο σου να είσαι μόνη. Είτε γιατί δεν έχεις γνωρίσει κάποιον που για σένα φαντάζει ιδανικός είτε γιατί πολύ απλά δεν θέλεις να δεσμευτείς.

Οι singles βιώνουν κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις

Οι μόνες γυναίκες αλλά και οι ανύπαντρες αντιμετωπίζουν συνεχώς διακρίσεις, κοινωνικές, οικονομικές αλλά και προσωπικές. Μιλώντας για αυτά που αφορούν την επιβίωση, οι singles πληρώνουν περισσότερα σε κοινωνικές παροχές αλλά και ιατρική περίθαλψη, αλλά και βεβαίως υφίστανται και άλλες αδικίες. Τρανό παράδειγμα όταν προτίθεσαι να νοικιάσεις ένα σπίτι, οι ιδιοκτήτες θα σε απορρίψουν αν είσαι single και θα προτιμήσουν ένα (παντρεμένο) ζευγάρι.

Ακόμη οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει ένα παντρεμένο ζευγάρι είναι κατά πολύ πιο ευνοϊκές από αυτές που έχουν τα άτομα που δεν είναι παντρεμένα.

Επιπλέον και στο επαγγελματικό μας περιβάλλον ένας σύζυγος μπορεί να πάρει άδεια για να φροντίσει τον σύζυγό του σε περίπτωση ασθένειας, αλλά όχι για να φροντίσει τον άρρωστο αδελφό ή φίλο του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με την ασφάλεια. Τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να ασφαλίσουν τον σύντροφό τους ως προστατευόμενο μέλος της οικογένειάς του, ενώ το ίδιο δεν μπορεί να συμβεί αν απλά έχουν μία σχέση, η οποία δεν είναι διαπιστευμένη με το μυστήριο του γάμου.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο βαθιά ριζωμένη στην κοινωνία μας αλλά και στην ίδια την καθημερινότητα είναι αυτή η αντίληψη. Ότι δηλαδή οι ανύπαντροι δεν πρέπει να τυγχάνουν διευκολύνσεων γιατί δεν ακολουθούν τις υπάρχουσες νόρμες, αλλά παραστρατούν δημιουργώντας δικούς τους κανόνες.

Αποτελεί τελικά στίγμα να είσαι ελεύθερος;

Μάλλον και δυστυχώς η απάντηση είναι θετική. Η ίδια η κοινωνία μας οδηγεί στο να πιστεύουμε πως το να είσαι δεσμευμένος αποτελεί την σωστή επιλογή, ενώ το να είσαι μόνος αμέσως μεταφράζεται ως προβληματικό. Ειδικά για τις νέες γυναίκες είναι ακόμα χειρότερος εφιάλτης, εφόσον πολλές φορές αυτό έχει και επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.

Έχετε φίλους, αλλά όταν βγαίνουν ζευγάρια σας αποκλείουν

Σαν να μην έφτανε αυτό οι καλύτεροί σας φίλοι σας αποκλείουν από κοινωνικές συναναστροφές και προτιμούν να κάνουν περισσότερα πράγματα με άλλα ζευγάρια. Πιθανώς θα κάνουν αστεία που μόνο εκείνοι θα καταλάβουν αλλά και θα μιλήσουν για τις δυσκολίες που έχει μία σχέση, για τις οποίες εσείς φυσικά δεν μπορείτε να εκφέρετε άποψη, εφόσον είστε μόνος.

Έχετε φίλους, όλοι τους όμως είναι δεσμευμένοι και συνηθίζουν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί σαν μια ξεχωριστή παρέα. Για παράδειγμα θα αποφασίσουν να δειπνήσουν σε ένα ρομαντικό τραπέζι για 4 ή να αποδράσουν το Σαββατοκύριακο. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχει χώρος για πέμπτο άτομο, με αποτέλεσμα εσείς να μένετε μόνοι και να αναρωτιέστε γιατί δεν προσκληθήκατε και εσείς, όπως γινόταν παλιά.

Ο ρόλος της ψυχολογικής και κοινωνικής ανωτερότητας

Οι απαντήσεις λίγο πολύ είναι απλές και στηρίζονται στην ψυχολογία των ατόμων που θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερα κοινωνικά όντα εάν είναι δεσμευμένοι, σε σχέση με τους single φίλους τους.

Ο γάμος εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο θέσης και επιτυχίας.

Το να είσαι παντρεμένος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να αποτελεί το μέγιστο σύμβολο κύρους, εξουσίας αλλά και επιτυχίας. Οι άνθρωποι λανθασμένα θεωρούν πως έχοντας βρει τον άνθρωπο που-φαινομενικά-θα περάσουν μαζί του την ζωή τους, έχουν λύσει και όλα τους τα προβλήματα. Θεωρούν με λίγα λόγια πως επέρχεται για αυτούς η συναισθηματική αλλά και κοινωνική ολοκλήρωση για την οποία πάλευαν χρόνια.

Οι Singles Αντιμετωπίζουν Προκατάληψη και Διακρίσεις

Φαίνεται πως ακόμα τα βαθιά ριζωμένα πατριαρχικά πρότυπα που δεν λένε εν έτη 2023 να μείνουν στο παρελθόν όπου και ανήκουν, καθορίζουν ακόμα τις ζωές μας. Είναι αυτή η αντίληψη πως οι γυναίκες φτιάχτηκαν για να τεκνοποιήσουν και να διαιωνίζουν το ανθρώπινο είδος . Άρα αυτόματα στο μυαλό κάποιου που βλέπει μία μόνη γυναίκα, έρχεται πως η ίδια δεν εκπληρώνει τον σκοπό της σε αυτόν τον κόσμο και για αυτό δεν είναι το ίδιο αποδεκτή με κάποια που το κάνει.

Το αίσθημα της ντροπής και οι ενοχές

Δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό της ζωής των ανθρώπων να βρουν τον σύντροφο της ζωής τους, απλά και μόνο επειδή κάποιος τους είπε πως έτσι πρέπει. Παρόλα αυτά πολλοί από τους singles ντρέπονται και οι ίδιοι που είναι αδέσμευτοι, επηρεασμένοι από τις προκαταλήψεις που θέλουν τους δεσμευμένους περισσότερο κοινωνικά αποδεκτούς.

Κατηγορούν τον ίδιο τους τον εαυτό που είναι μόνοι και γεμίζουν με ενοχές που δεν τα κατάφεραν. Δυστυχώς αυτό έχει πληθώρα αρνητικών αποτελεσμάτων καθώς αυτή η κατηγορία ατόμων τείνει να κάνει εύκολες και γρήγορες σχέσεις, απλά για να πει πως βρίσκεται σε σχέση.

Οι λάθος αυτές επιλογές με την σειρά τους οδηγούν σε πολύ προβληματικές καταστάσεις, με την στατιστική να μας διαβεβαιώνει πως τα άτομα αυτά είτε θα δυστυχήσουν είτε θα είναι σε πολύ λίγο καιρό και πάλι single.

Τα παντρεμένα ζευγάρια “ξέρουν” καλύτερα

Τι είναι αυτό που τα παντρεμένα ζευγάρια ξέρουν καλύτερα από τους singles; Υπάρχει λοιπόν η ιδέα πως τα ζευγάρια κατέχουν την ύψιστη γνώση για την ζωή. Είναι μάλλον οι φιλόσοφοι της ζωής και του έρωτα και μπορούν με σιγουριά να πουν πως η ζωή αξίζει μόνο αν είσαι σε σχέση. Διαφορετικά χίλιες κατάρες πέφτουν επάνω σου και σε ακολουθούν παντοτινά.

Η ζωή του να είσαι single είναι τραγική, γιατί δεν απολαμβάνεις τα χάδια και την στοργή ενός άλλου ανθρώπου. Δεν είσαι ολοκληρωμένος σαν άνθρωπος και πως μπορείς άλλωστε εφόσον δεν έχεις ερωτικό σύντροφο. Μάλιστα μπορεί ακόμα να είσαι και εγωιστής και για αυτό να μένεις μόνος σου.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις που κάνουν οι δεσμευμένοι φίλοι μας με συνέπεια άθελα τους ή και μη να μας αποκλείουν από τις κοινωνικές τους συναναστροφές.

Γιατί δεν εμπιστευόμαστε τις ελεύθερες γυναίκες;


Αν είσαι single και είσαι γυναίκα ακόμα χειρότερα για σένα. Οι άντρες καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτές τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που οι γυναίκες αποτυγχάνουν, λόγω της υπεροχής του φύλου τους. Άλλη μία καλά εδραιωμένη προκατάληψη θέλει τους άντρες ισχυρότερους από τις γυναίκες και πολύ πιο ικανούς σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Οπότε αν ο άντρας είναι single μπορούμε να το προσπεράσουμε. Αν είναι όμως η γυναίκα τότε αποκλείεται. Η γυναίκα έχει φτιαχτεί για να γεννάει παιδιά και από την στιγμή που δεν το κάνει, έχει απώτερο σκοπό να παραπλανήσει τον δικό μας άντρα.

Η γυναίκα “μάγισσα”

Η γυναίκα είναι πλανεύτρα και αν είναι μόνη τότε στο μυαλό μας έρχεται αυτόματα ο συνειρμός πως για να είναι μόνη κάτι κάνει λάθος. Οι άντρες δεν την επιλέγουν γιατί είναι χαμηλής ηθικής και χαμηλού επιπέδου, άρα και πολύ εύκολο να σαγηνεύσει τον δικό μας σύντροφο.

Εάν πρόκειται για μία μας φίλη τα δεδομένα δεν αλλάζουν και πολύ. Μπορέι άλλωστε η μητέρα μας να έχει σπέυσει να μας συμβουλεύσει πως «η τάδε γιατί είναι μόνη της», «κοίτα μήπως σε ζηλεύει», «μην έχεις και πολλά πολλά γιατί θα σου φάει τον άντρα»!

Και τι είναι δηλαδή ο άντρας για να τον «φάει», μήπως κάποιο νόστιμο ορεκτικό σε ακριβό εστιατόριο; Βλέπουμε λοιπόν πως τα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα αναπαράγονται ακόμη και από άτομα ηλικιακά κοντά σε μας και καθορίζουν κατά πολύ τις κοινωνικές αλλά και ψυχολογικές ταυτότητες που αποδίσουν στους γύρω τους.

Είμαι σε σχέση, άρα είμαι πολύ καλύτερος από σένα

Το γεγονός πως οι δεσμευμένοι υπάρχουν σε μία σχέση και έτσι αυτοπροσδιορίζονται, σαν ένα πλέον και όχι σαν μονάδα, αλλάζει την αντιληπτική τους ικανότητα και τους κάνει να σκέφτονται πως είναι πολύ τυχεροί σε σχέση με κάποιους άλλους. Έτσι μόνο και μόνο από αυτό νιώθουν πως βρίσκονται σε θέση υπεροχής και άρα όλοι οι single γύρω τους μειονεκτούν. Φαντάζονται πως έχουν κάποια μοναδικά στοιχεία τα οποία τους βοήθησαν να βρουν το ιδανικό για αυτούς ταίρι.

Στοιχεία που τους καθιστούν καλύτερους ανθρώπους, πιο έξυπνους, περισσότερο ικανούς και σίγουρα με περισσότερη γνώση και εμπειρία. Δεν μπορούν να αντιληφθούν πως μπορεί να είναι προσωπική επιλογή κάποιου να είναι μόνος για δικούς του λόγους. Όχι, βαθιά επηρεασμένοι από την αλαζονεία τους υιοθετούν την στάση πως υπερέχουν συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά από τους singles.

Οι άνθρωποι ταυτίζονται με τους όμοιούς τους

Mιλώντας με όρους ομάδων, οι άνθρωποι τείνουν να ταυτίζονται με ανθρώπους που έχουν ή θεωρούν πως έχουν ίδια χαρακτηριστικά με εκείνους. Άρα περιμένουμε να απορρίψουν τους singles επειδή πιστεύουν πως είναι ανώτεροι από εκείνους και συμπερασματικά πρέπει να συναναστρέφονται με άλλα δεσμευμένα άτομα, με τα οποία θα μοιράζονται και κοινές εμπειρίες αλλά και θα καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον καλύτερα!

Ορίστε μόνοι σας την ζωή σας και μην επιτρέπετε σε κανέναν να το κάνει για εσάς! Είναι πλήρες δικαίωμά σας να διαλέξετε το πότε θα κάνετε μία σχέση ή το αν θα μείνετε μόνος. Αν αυτό που σας κάνει ευτυχισμένους είναι να παραμείνετε single τότε αυτό να κάνετε, άλλωστε τα οφέλη του να είναι κανείς single είναι πολλά και πολλές φορές αξιοζήλευτα!

Σχετικά άρθρα