Πεντανόστιμος και νηστίσιμος σιμιγδαλένιος χαλβάς με βανίλια και ξηρούς καρπούς με μόλις 300 θερμιδες

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας που μπορεί κανείς να βρει όλο τον χρόνο. Είναι πανεύκολο έδεσμα, έτοιμο σε μόλις 20 λεπτά που υπόσχεται να ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους.


Συχνά μας το προσφέρουνε σαν κέρασμα σε ταβέρνες αλλά και εστιατόρια, κυρίως σε χωριά που είναι και χειροποίητος. Μιλάμε φυσικά για τον αυθεντικό σιμιγδαλένιο χαλβά και όχι αυτόν του εμπορίου.
Επειδή λοιπόν σήμερα ξεκινά και επίσημα η Σαρακοστή ο χαλβάς είναι η καλύτερη ιδέα. Νηστίσιμος και πεντανόστιμος για να μην στερηθείτε το γλυκό εφόσον θέλετε να τηρήσετε τα έθιμα και να νηστέψετε.


Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς χρειάζεται μόνο 20 λεπτά προετοιμασίας και έχει μονάχα 300 θερμίδες ανά μερίδα. Βάλτε λοιπόν την μαγειρική σας ποδιά και πάμε να αρχίσουμε!


Τα υλικά που θα χρειαστείτε:

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια χοντρό σιμιγδάλι
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
2 ξυλάκια κανέλας

1 βανίλια σε σκόνη
100 γρ σταφίδες
100 γρ καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια ψιλοκομμένα
τριμμένη κανέλα

Eκτέλεση συνταγής

  • Προσθέστε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξυλάκια κανέλας και τη βανίλια σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 7-8 λεπτά.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και μετά προσθέστε το σιμιγδάλι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσει το σιμιγδάλι. Μεγάλη προσοχή γιατί το σιμιγδάλι καθώς κοχλάζει πετιέται και καίει υπερβολικά.
  • Προσθέτουμε τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς, ανακατέψτε πολύ καλά και στην συνέχεια ρίξτε σιγά σιγά το σιρόπι.
  • Ρίξτε το μείγμα σε μία φόρμα και αφήστε το να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρετε.
  • Το γλυκό σας είναι έτοιμο, πασπαλίστε το με φρέσκια τριμμένη κανέλα και απολαύστε το!

    Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας, όπως αποξηραμένα κόκκινα φρούτα ή ό, τι άλλο ταιριάζει στις γεύσεις σας.

    Σχετικά άρθρα