Οι άνθρωποι που προσφέρουν δωρεάν κουρέματα, φέρνουν χαρά και χαμόγελα σε οικογένειες που δεν μπορούν να καλύψουν βασικά έξοδα

Αλληλεγγύη, μία λέξη χιλιάδες συνειρμοί και χιλιάδες τρόποι να την προσφέρουμε απλόχερα. Αυτό είναι που μας κάνει να δίνουμε νόημα στην λέξη άνθρωπος. Το να μπορούμε δηλαδή να συναισθανόμαστε τους συνανθρώπους μας και να τους προσφέρουμε την βοήθειά μας, όταν αυτοί την χρειάζονται! Ο καθένας το κάνει με το δικό του τρόπο και εμείς χειροκροτούμε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Από τα πολύ πολύ παλιά χρόνια, μαθαίνουμε πόσο μεγάλη αξία έχει η περιποίηση των μαλλιών μας και πως αυτά αντικατοπτρίζουν την ταυτότητά μας. Έχοντας περιποιημένα μαλλιά, αισθανόμαστε καλά με την εμφάνισή μας, νιώθουμε ο ευατός μας και διακατεχόμαστε από συναισθήματα χαράς και ευτυχίας!

Κουρέματα αλληλεγγύης

«Ξέρεις πόσο καιρό το περίμενα αυτό; Όχι για τα μαλλιά, για το ψυχολογικό…». Η κυρία Ελένη κάθεται χαμογελώντας στην καρέκλα και αφήνεται στα χέρια της εθελόντριας κομμώτριας για περιποίηση. Της λέει ότι ξύπνησε πολύ πρωί, ανυπομονώντας να έρθει, και συζητάει μαζί της για το κούρεμα που επιθυμεί: «νομίζω ένα καρέ μέχρι τους ώμους θα μου πηγαίνει», λέει.

   Ένα εργαστήρι αισθητικής στήνεται την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, στον χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ, στην οδό Μοναστηρίου 12, στον 7ο όροφο. Μέσα από τη δράση «Δουλειές του κεφαλιού», άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες περιποίησης των μαλλιών τους, με κουρέματα της αρεσκείας τους, αλλά και να λάβουν εξατομικευμένη ενημέρωση σχετικά με τη φροντίδα της τρίχας και των μαλλιών καθώς και για τη γενικότερη υγιεινή.

   Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια της κοινωνικής υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ Νανά Μιχαλοπούλου, πρόκειται για μια προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Face to face», με τη δημιουργία ενός χώρου ισότιμης αλληλεπίδρασης και συμπερίληψης σε διάφορες δραστηριότητες.

Δημιουργία χώρων συμπερίληψης

   «Σε μια κοινωνία που τη δική της αδυναμία να δημιουργήσει χώρο και να συμπεριλάβει το σύνολο των πολιτών της με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους, τη μεταφράζει στη δημιουργία ευάλωτων κοινωνικών κατηγοριών, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο συμπερίληψης, όπου οι άνθρωποι μπορούν να υπάρχουν όπως είναι και να τους αναγνωρίζονται ανάγκες που έχουμε όλοι μας», ανέφερε η κ. Μιχαλοπούλου. «Μέσα από τη δράση “Δουλειές του κεφαλιού”», συνεχίζει, «οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν τον εαυτό τους, να αισθανθούν όμορφα και να φύγουν χαμογελαστοί, πηγαίνοντας ένα βήμα μακριά από την τυπική ψυχοκοινωνική υποστήριξη».

   Πριν από την κυρία Ελένη, στην καρέκλα για περιποίηση κάθισε ο κύριος Γιώργος, ζητώντας από την εθελόντρια κομμώτρια να μην του κόψει πολύ τα μαλλιά, ενώ μεγάλη κουβέντα έγινε και για το …μοντέρνο κούρεμα που ήθελε ο μικρός Γιάννης, ο οποίος ήρθε συνοδευόμενος από τη μητέρα του.

   «Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να καλύψει τα βασικά του έξοδα, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συζητήσει, να διαβάσει, δεν έχει ανάγκη να φροντίσει τον εαυτό του και να τον δει όμορφο στον καθρέφτη. Γι’ αυτό κι εμείς απευθυνόμαστε σε οποιοδήποτε θέλει να παρέχει στον εαυτό του αυτή τη φροντίδα», είπε η κ. Μιχαλοπούλου.

   Το «Face to Face» Πρόγραμμα Ολιστικής Υποστήριξης Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων, υλοποιείται από την ΑΡΣΙΣ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα