Σε έναν κόσμο που οι γυναίκες απαγορεύεται να σπουδάσουν και τιμωρούνται για αυτά που φορούν, η ισότητα ανδρών και γυναικών θα καθυστερήσει μόνο 300 χρόνια ακόμα

“Σε 300 χρόνια” θα υπάρξει ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κατήγγειλε ο γ.γ. Γκουτέρες. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε την Δευτέρα ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια».

«Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW), δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πώς η πρόοδος που έγινε, εξαφανίστηκε στην στιγμή

Ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι «σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών» και ότι «η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας».

Ο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αφγανιστάν, όπου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, «οι γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή». Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλες χώρες, αλλά σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές σημειώνεται πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο κινδυνεύουν να απαχθούν ή να δεχθούν επίθεση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, το οποίο αποκλείστηκε στις 14 Δεκεμβρίου από τη CSW μετά από ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ecosoc) έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ εξαιτίας της καταστολής της εξέγερσης που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία», τομείς στους οποίους οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις «το 3% των βραβευθέντων με Νόμπελ», επεσήμανε ο Γκουτέρες ως παράδειγμα.

Ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής στη Γαλλίδα ερευνήτρια «Εμανουέλ Σαρπεντιέ και την Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά την πρώτη ομάδα γυναικών που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας πριν τρία χρόνια», το 2020. «Ομάδες ανδρών το έχουν κερδίσει 172 φορές», τόνισε ο Γκουτέρες. «Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Και εμείς. Είμαι εδώ για να δηλώσω ξεκάθαρα και με δύναμη: ο ΟΗΕ βρίσκεται παντού στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών», κατέληξε.

Μήνυμα συνεργασίας για έναν πιο δίκαιο κόσμο

Μήνυμα συνεργασίας προς τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών για την οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου κόσμου χωρίς αποκλεισμούς για τις γυναίκες, τα κορίτσια, τους άνδρες και τα αγόρια παντού στον κόσμο, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών. Όπως τονίζει, η επένδυση στις γυναίκες ανυψώνει όλους τους ανθρώπους, τις κοινότητες και τις χώρες.

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επισημαίνει πως στη Διεθνή Ημέρα Γυναικών, «γιορτάζουμε τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλους τους τομείς της ζωής, σε όλες τις γωνιές του κόσμου».

Ωστόσο, αναγνωρίζει και τα τεράστια εμπόδια που αντιμετωπίζουν – από τις δομικές αδικίες, την περιθωριοποίηση και τη βία, έως τις διαδοχικές κρίσεις που πλήττουν πρώτα και χειρότερα τις γυναίκες, έως τη στέρηση της προσωπικής τους αυτονομίας και των δικαιωμάτων τους πάνω στο σώμα και τη ζωή τους. «Οι έμφυλες διακρίσεις βλάπτουν τους πάντες – γυναίκες, κορίτσια, άνδρες και αγόρια», υπογραμμίζει.

Μιλώντας για τη σημασία της Διεθνούς Ημέρας Γυναικών, αναφέρει πως είναι ένα κάλεσμα για δράση. «Δράση για να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών που διεκδικούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους με μεγάλο προσωπικό κόστος. Δράση για την ενίσχυση της προστασίας από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση. Δράση για την επιτάχυνση της πλήρους συμμετοχής και ηγεσίας των γυναικών», όπως εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά το φετινό θέμα της Ημέρας, τονίζει τη σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την προώθηση της ισότητας των φύλων. «Η τεχνολογία μπορεί να διευρύνει τις οδούς προς την εκπαίδευση και τις ευκαιρίες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για να ενισχύσει την κακοποίηση και το μίσος. Σήμερα, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στις θετικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά. Όταν οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι διακρίσεις μπορεί να εμφανίζονται από την αρχή», σημειώνει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες προτάσσει την ανάγκη γεφύρωσης του ψηφιακού χάσματος και αύξησης της εκπροσώπησης των γυναικών και των κοριτσιών στην επιστήμη και την τεχνολογία και προσθέτει: «Ο αποκλεισμός των γυναικών από τον ψηφιακό κόσμο έχει κοστίσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στο ΑΕΠ των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος την τελευταία δεκαετία – ένα κόστος που θα μπορούσε να αυξηθεί σε 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια έως το 2025 αν δεν δράσουμε».

Αφγανιστάν: Οι άνδρες επιστρέφουν στο πανεπιστήμιο, όχι όμως και οι γυναίκες

Οι άνδρες ξανάρχισαν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια του Αφγανιστάν, τα οποία ξανάνοιξαν έπειτα από μακρύ χειμερινό διάλειμμα, σε αντίθεση με τις γυναίκες, στις οποίες οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να μην επιτρέπουν να σπουδάσουν.


Η απαγόρευση της φοίτησης των γυναικών στα πανεπιστήμια είναι μόνον ένας από τους πολλούς περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών που επέβαλαν οι Ταλιμπάν όταν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021. Αυτή προκάλεσε κύμα καταδίκης σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μουσουλμανικών χωρών.


“Μου σκίζεται η καρδιά να βλέπω τα αγόρια να πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, ενώ εμείς, εμείς μένουμε στο σπίτι”, σημείωσε η 22χρονη Ραχέλα από την κεντρική επαρχία Γορ σε δηλώσεις που έκανε στο AFP.
“Αν τα κορίτσια και οι γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι μορφωμένες, δεν θα αποδεχθούν ποτέ μια κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται το Ισλάμ και το Κοράνι. Θα υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους (…) αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση”, σημείωσε παράλληλα η Ουαχίντα Ντουράνι, η οποία αναγκάστηκε να σταματήσει τις σπουδές της στη δημοσιογραφία στην πόλη Χεράτ, στο δυτικό Αφγανιστάν.


Στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2022, ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ότι τα πανεπιστήμια θα είναι εφεξής κλειστά για τις γυναίκες επειδή οι φοιτήτριες δεν σέβονται την υποχρέωση να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο και επίσης επειδή δεν συνοδεύονταν πάντα, όπως απαιτείται, από έναν “μάχραμ”, έναν άνδρα συνοδό από την οικογένειά τους.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είχαν ήδη παρ’ όλα αυτά υιοθετήσει νέους κανόνες μετά την επιστροφή στην εξουσία των Ταλιμπάν, με στόχο κυρίως τον διαχωρισμό ανδρών-γυναικών στα μαθήματα.
Έτσι στα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν μαθήματα, αν αυτά δεν γίνονταν από γυναίκες ή ηλικιωμένους άνδρες.


“Με πονάει να βλέπω χιλιάδες κορίτσια να στερούνται την εκπαίδευση στις μέρες μας”, σχολίασε ο φοιτητής πληροφορικής στη Χεράτ, Μοχάμαντ Χασίμπ Χαμπιμπζάντα.

Τα θεμελιώδη δικαιώματα


Είναι θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών, έκρινε επίσης ο φοιτητής μηχανολογίας στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, Εζατουλάχ Νεζάτι.
“Ακόμη και το να παρακολουθούν μαθήματα άλλες μέρες (από τα αγόρια), δεν είναι πρόβλημα. Έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και αυτό το δικαίωμα πρέπει να τους δοθεί”, πρόσθεσε κατά την επιστροφή του στο πανεπιστήμιο.


Στους κόλπους του ιδιωτικού πανεπιστημίου Ράνα, στην αφγανική πρωτεύουσα, αφίσες που εξηγούν πώς πρέπει να είναι ενδεδυμένες οι γυναίκες εξακολουθούν να βρίσκονται κρεμασμένες στους διαδρόμους, την ώρα που οι άνδρες φοιτητές έμπαιναν σήμερα για να καθίσουν στα έδρανα μισοάδειων αιθουσών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.


“Δυστυχώς η αδελφή μου δεν μπορεί να έρθει στο πανεπιστήμιο. Προσπαθεί να μελετά στο σπίτι”, είπε ένας από αυτούς, ο Ιμπρατουλάχ Ραχίμι.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δηλώνουν ότι η απαγόρευση που επιβλήθηκε στις γυναίκες είναι μόνον προσωρινή, αλλά δεν έχουν δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα που να διευκρινίζει πότε θα αρθεί. Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι επίσης κλειστά για τα κορίτσια εδώ και ενάμιση χρόνο.
Οι αρχές προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες για να αιτιολογήσουν το κλείσιμο, επιχειρηματολογώντας ότι δεν υπάρχουν αρκετές καθηγήτριες ή χρήματα, ή ακόμη ότι τα σχολεία θα ξανανοίξουν μόλις εκπονηθεί ένα πρόγραμμα ισλαμικής διδασκαλίας.

Στην πραγματικότητα, κάποιοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν αναγνωρίζουν ότι ο ανώτατος ηγέτης του κινήματός τους, ο Χιμπατουλάχ Ακχουντζάντα, και οι υπερσυντηρητικοί ιερωμένοι που τον συμβουλεύουν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με μεγάλο σκεπτικισμό τη σύγχρονη εκπαίδευση.
Η απαγόρευση των σπουδών ήταν ένα τεράστιο σοκ για τις Αφγανές, οι οποίες μόλις τρεις μήνες νωρίτερα είχαν περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια.

Παρά τις υποσχέσεις τους να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία, οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ που σηματοδότησε το πρώτο πέρασμά τους από την εξουσία (1996-2001) στο Αφγανιστάν και πολλαπλασίασαν τα κατασταλτικά μέτρα κατά των γυναικών.
Αυτές αποκλείστηκαν από πολλές δημόσιες θέσεις εργασίας, ή πληρώνονται ελάχιστα για να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να συνοδεύονται από άνδρα κηδεμόνα και οφείλουν να καλύπτουν ολόκληρο το σώμα και το πρόσωπο όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους.


Τον Νοέμβριο, οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν επίσης την είσοδο σε πάρκα, κήπους, αθλητικές εγκαταστάσεις και δημόσια λουτρά.


Η διεθνής κοινότητα έχει συνδέσει την αναγνώριση της εξουσίας των Ταλιμπάν και την ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια, την οποία έχει απόλυτη ανάγκη το Αφγανιστάν, με τον σεβασμό από τους Ταλιμπάν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αυτών των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία.

ΟΗΕ: Η δίωξη των γυναικών από τους Αφγανούς Ταλιμπάν θα μπορούσε να είναι “έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών


Η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να ισοδυναμεί με έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που παρουσιάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.


Σε έκθεση που καλύπτει την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2022, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, εκτιμά πως η μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών από τους Ταλιμπάν “μπορεί να ισοδυναμεί με δίωξη λόγω φύλου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.


“Η σκόπιμη και προμελετημένη πολιτική των Ταλιμπάν είναι να αρνείται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών και να τις διαγράφει από τη δημόσια ζωή”, δήλωσε ο Μπένετ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη. “Μπορεί να ισοδυναμεί με διεθνές έγκλημα δίωξης λόγω φύλου για το οποίο οι αρχές μπορούν να καταστούν υπόλογες”.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Πληροφοριών των Ταλιμπάν δεν έχει απαντήσει προσώρας σε αίτημα για σχόλια. Οι Ταλιμπάν έχουν πει στο παρελθόν ότι σέβονται τα δικαιώματα των γυναικών σύμφωνα με τη δική τους εκδοχή του Ισλάμ και της αφγανικής κουλτούρας και πως σχεδιάζουν να ανοίξουν τα σχολεία στο μέλλον μόλις εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις για τα κορίτσια.


Ο Μπένετ είπε πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους Ταλιμπάν πως “η απαράδεκτη μεταχείριση των γυναικών και των κοριτσιών είναι είναι αφόρητη και αδικαιολόγητη σε οποιαδήποτε βάση, περιλαμβανομένης της θρησκείας”.
“Το σωρευτικό αποτέλεσμα των περιορισμών στις γυναίκες και στα κορίτσια έχει καταστρεπτική, μακροπρόθεσμη επίδραση σε όλο τον πληθυσμό, και ισοδυναμεί με απαρτχάιντ φύλου”, είπε.
Τον Δεκέμβριο, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις περισσότερες γυναίκες να εργάζονται σε υπηρεσίες αρωγής, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες αρωγής να αναστείλουν εν μέρει τις επιχειρήσεις τους εν μέσω μιας εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη διάρκεια του χειμώνα.

Ιράν: «Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα θα τιμωρούνται»


Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα θα τιμωρούνται, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας του Ιράν, ο Γολάμχοσεΐν Μοχσένι Εζεΐ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA , επαναδιατυπώνοντας τον σχετικό νόμο έπειτα από μήνες ταραχών και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που αντιμετωπίσθηκαν με αιματηρή καταστολή από το καθεστώς της Τεχεράνης.
«Η αφαίρεση του χιτζάμπ ισοδυναμεί με επίδειξη εχθρικής στάσης προς την Ισλαμική Δημοκρατία και τις αξίες της. Οι άνθρωποι που επιδίδονται σε αυτήν την αντικανονική ενέργεια θα τιμωρούνται», λέει ο ιρανός ανώτατος αξιωματούχος.

«Με την βοήθεια της δικαστικής και της εκτελεστικής εξουσίας, οι αρχές θα χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους που συνεργάζονται με τον εχθρό και διαπράττουν το αμάρτημα που πλήττει την δημόσια τάξη».

Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι κατά την κράτησή της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα πυροδότησε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο το Ιράν, τις σφοδρότερες που έχει αντιμετωπίσει το καθεστώς της Τεχεράνης από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του 1979.
Η σφοδρή καταστολή που εφάρμοσαν οι ιρανικές αρχές έχει καταπνίξει το κίνημα διαμαρτυρίας τις τελευταίες εβδομάδες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα