Kατάθεση Παντσέρι για Καϊλή: Το χρήμα έφτανε μέσω Τούρκου επιχειρηματία, δεν κινούσε ο ίδιος τα νήματα

Η Deutsche Welle έφερε στο φώς καταθέσεις του Αντόνιο Πατσέρι στις βελγικές αρχές, που με την σειρά τους φέρνουν νέα στοιχεία στην επιφάνεια για τις δράσεις και το παρασκήνιο όλων των πρωταγωνιστών του Qatargate. O Παντσέρι έκανε συμφωνία για μειωμένη ποινή και έδωσε στις αρχές σημαντικές πληροφορίες.


Όπως είπε ο ίδιος στα τέλη του 2017 το Κατάρ προσπάθησε να επεκτείνει την επιρροή του σε ολόκληρη την ΕΕ και μετά από συναντήσεις με τον υπουργό Εργασίας της χώρας του Κόλπου, κύριο Αλί Μπιν Σαμίχ, έκανε συμφωνία ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ έκαστος, για τον ίδιο και τον σύντροφο της Καϊλή ανά έτος. Όλα αυτά αφορούσαν τα έτη 2018-2019.


Είπε επίσης πως η πρώην ευρωβουλευτής έλαβε από τι Κατάρ το ποσό των 250.000 ευρώ για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία της και να επανεκλεγεί στο Κοινοβούλιο.


Το χρήμα έφτασε μέσω Τούρκου επιχειρηματία


Η Deutsche Welle αναφέρει πως δεν έχουν γνωστοποιηθεί επαρκείς λεπτομέρειες για την μεταφορά των χτημάτων, παρόλα αυτά ο Παντσέρι αναφέρει πως ένα μέρος των χρημάτων από το Κατάρ έφθασε στα χέρια τους μέσω κάποιου Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του. Όπως είπε στην απολογία του ο Παντσέρι υπήρξε και άλλος ευρωβουλευτής ο οποίος χρηματίστηκε και συναντήθηκε με άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα διαφθοράς.

Παντσέρι: Το σκάνδαλο διαφθοράς ξεκίνησε με το Μαρόκο


Το Μαρόκο φαίνεται να υποδεικνύει ο Παντσέρι ως το μέρος από το οποίο ξεκίνησαν όλα. η σχέση που είχε ο ίδιος με τον πρεσβευτή του Μαρόκου στην Πολωνία Αμπντεραχίμ Ατμούν ξεκίνησε το 2012. Το 2014 ήταν που έλαβε από αυτόν το ποσό των 50.000 ευρώ για μία προεκλογική συγκέντρωσή του στο Μιλάνο. Ο ίδιος διπλωμάτης όπως προκύπτει από τα έγγραφα ήταν ο χρηματοδότης πολυτελών ταξιδιών της Καιλή και του Τζιόρτζι, αλλά και των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο και Μαρίας Αρενά.


Ο Παντσέρι ισχυρίστηκε επίσης πως από το Μαρόκο στέλνονταν σάκοι με λεφτά από το 2019, όταν ο ίδιος αλλά και ο Τζιόρτζι δέχθηκαν να παίρνουν το ποσό των 50.000 ευρώ ανά έτος για να δημιουργήσουν ομάδες χάραξης πολιτικής στην ΕΕ που θα ευνοούσε το Μαρόκο.
Ανάλογη συμφωνία, κατά τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή, συνελήφθη περίπου την ίδια χρονική περίοδο με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Μαυριτανίας. Ο Παντσέρι είπε ότι όλο αυτό διήρκεσε μόνον το 2019 κι ότι ο ίδιος και ο Τζόρτζι έλαβαν δύο πληρωμές των 50.000 ευρώ εκάστη. Η κυβέρνηση του Μαρόκου, λέει η DW, έχει αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ η Μαυριτανία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Παντσέρι λέει πως δεν κινεί εκείνος τα νήματα


Έξι ολόκληρες ώρες κράτησε η κατάθεση του Ιταλού Παντσέρι, κατά την διάρκεια της οποίας ανέφερε επανειλημμένα πως δεν ήταν εκείνος που κινούσε τα νήματα. Με τον τρόπο αυτό προσπάθησε να διώξει κάθε ευθύνη από πάνω του και να πείσει πως δεν έκανε εκείνος κουμάντο. Τις ευθύνες έριξε στον Τζιόρτζι, ο οποίος υπήρξε βοηθός του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σύμφωνα με τα λεγόμενά του ήταν αυτός που μοίραζε χρήματα σε αυτούς που εμπλέκονταν.


Ο Παντσέρι “ράκος” στη φυλακή


Ο Παντσέρι του οποίου φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες πως η ψυχική και σωματική του υγεία επιδεινώνεται κατά την παραμονή του στην φυλακή, παραδέχτηκε πως προσέφερε το ποσό των 20.000 ευρώ στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπελά. Είπε ακόμη για τον επίσης συλληφθέντα Ταραμπελά πως εν συνόλω είχε λάβει το ποσό των 140.000 ευρώ. Μάλιστα όπως ανέφερε κάποια στιγμή είχε τόσα χρήματα στην κατοχή του που δεν ήξερε τι να τα κάνει, οπότε και θέλησε να αλλάξει το σύστημα το 2021.


Με πληροφορίες από το iefimerida

Σχετικά άρθρα