Η ατρόμητη δήμαρχος του Τόκυο που ορκίστηκε να αμφισβητήσει την επικράτηση των αντρών στην πολιτική

Τον Ιούνιο, η 48χρονη Satoko Kishimoto έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην ιστορία του Suginami. Από τότε έχει ορκιστεί να αμφισβητήσει την ανδροκρατούμενη πολιτική της χώρας. Όπως έχουν τα πράγματα, είναι μία από τις τρεις γυναίκες δήμαρχους στις 23 κύριες συνοικίες του Τόκιο.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε ως εθνική κρίση αυτή την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική», είπε η κ. Kishimoto. “Η γυναικεία εκπροσώπηση έμεινε σχεδόν ίδια εδώ και 75 χρόνια. Αυτό είναι τρελό!”

Η Ιαπωνία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά έχει ένα αβυσσαλέο ρεκόρ όσον αφορά τον δείκτη της διαφοράς μεταξύ των δύο φύλων. Είναι το έθνος της G7 με τις χειρότερες επιδόσεις όσον αφορά τα θέματα φύλου. Η χώρα δεν είχε ποτέ γυναίκα πρωθυπουργό και υπάρχουν μόνο δύο γυναίκες στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Οι πρώτοι μήνες ήταν δύσκολοι

Οι πρώτοι μήνες για εκείνη ήταν δύσκολοι στην δουλειά, ωστόσο η ίδια τα δηλώνει πως τα καταφέρνει. Περιγράφει πως ο κόσμος ναι μεν την ακούει, αλλά δεν πείθεται τόσο εύκολα από τα λόγια της. Στη δική της περιφέρεια, οι περισσότερες από τις ανώτερες πολιτικές θέσεις κάτω από αυτές του δημάρχου κατέχουν άνδρες.

«Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ποικιλομορφία, η ισότητα των φύλων έχουν αμφισβητηθεί από παλαιότερες πολιτικές – από την πολιτική της λέσχης αγοριών».

“Θέλω πραγματικά να συζητήσω τις πολιτικές. Αλλά [πολύς] χρόνος χάνεται στο δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση της κριτικής και των προσωπικών επιθέσεων.”
Αναφέρει πως χάνεται πολύτιμος χρόνος για την συζήτηση ουσιαστικών προβλημάτων και πολιτικών σε επιθέσεις που γίνονται προς εκείνη. μΑυτή η κριτική αφορά κυρίως το φύλο της αλλά και τα διαπιστευτήριά της και το γεγονός ότι δεν έχει τη σχετική εμπειρία. Ουσιαστικά, είναι πολύ καιρό στο εξωτερικό – τα τελευταία 20 χρόνια ζει στην Ευρώπη.

Η κα Kishimoto είναι η πρώτη που παραδέχτηκε ότι είναι αουτσάιντερ αλλά ότι αυτό είναι μέρος της δύναμής της. “Έχω κάτι άλλο. Έχω κοιτάξει την ιαπωνική κοινωνία από απόσταση.” Πρόσθεσε ότι αυτό το «διεθνές μάτι» της επέτρεψε να δει τις προκλήσεις της Ιαπωνίας αντικειμενικά – ειδικά τις έντονες αντιφάσεις στη χώρα της.

Τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού, καθιστούν δύσκολη την ενασχόληση με την πολιτική

Παρότι είναι πετυχημένη και συνειδητοποιημένη, έχει κίνητρα την αγάπη για την δουλειά της και την δύναμη που έχει να κάνει με την αλλαγή, έιναι πολλές οι φορές που αναρωτιέται τι κάνει εκεί που βρίσκεται!

Οι παραδοσιακοί κοινωνικοί κανόνες που εξακολουθούν να περιμένουν από τις γυναίκες να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας και τις δουλειές του σπιτιού τις καθιστούν πολύ δύσκολο να ακολουθήσουν μια καριέρα στην πολιτική, πρόσθεσε η κ. Kishimoto.

Άλλες γυναίκες που έχουν επίσης τολμήσει στο πολιτικό πεδίο, μου λένε ότι συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουν τον μισογυνισμό και την παρενόχληση.

Ο Tomomi Higashi είναι μέλος του τοπικού συμβουλίου στην περιοχή Machida του Τόκιο και πρόσφατα επανεξελέγη για δεύτερη θητεία.

«Με εξέπληξε περισσότερο η σωματική παρενόχληση», είπε η κα Higashi – λέγοντας ότι υπήρξαν στιγμές που την άγγιξαν ακατάλληλα κατά τις πρώτες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας. “Σοκαρίστηκα.”
«Μου πλημμύρισαν με προσβολές ηλικιωμένων. [Άνδρες] έρχονται πολύ κοντά μου και διακόπτουν τις ομιλίες μου. Μου ζητούσαν να έρθω για ποτά τα μεσάνυχτα. Τότε ένιωσα πραγματικά την ανδροκρατούμενη κοινωνία. Ήταν μια κλήση αφύπνισης για εμένα», είπε εκείνη.

Η Tomomi Higashi έχει ενταχθεί σε μια ομάδα άλλων γυναικών τοπικών πολιτικών, δικηγόρων και ερευνητών που δημιούργησαν έναν ιστότοπο που ονομάζεται Κέντρο Συμβουλευτικής Παρενόχλησης για τις Γυναίκες στην Πολιτική.

Ελπίζουν ότι οι εμπιστευτικές διαδικτυακές συνεδρίες τους μπορούν να προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις γυναίκες που μπαίνουν στην πολιτική.

Η Mana Tamura, η άλλη ιδρύτρια του ιστότοπου που έθεσε υποψηφιότητα για τοπικό γραφείο το 2022, είπε ότι της είπαν ότι δεν της επιτρεπόταν να φέρει τον τρίχρονο γιο της στην εκστρατεία.

«Δεν μπορούσα να περπατήσω με τον γιο μου, να του κρατήσω το χέρι ή να σπρώξω το καρότσι». Της είπαν ότι αυτό ήταν ενάντια στους κανόνες. «Όταν ήμουν στο δρόμο κάποιοι άντρες έλεγαν πράγματα όπως “Έχεις γεννήσει;” ή “Γιατί δεν τρέχεις όταν έχεις τρία παιδιά;”

“Μου είπαν να μην κάνω φασαρία. Άρχισα να σκέφτομαι ότι έφταιγα εγώ”, είπε η κ. Tamura.

“Η κατάσταση για τις γυναίκες… είναι αρκετά δύσκολη στη χώρα μας και έχει επισημανθεί ως ζήτημα”, δήλωσε ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Χιροκάζου Ματσούνο.

“Με βάση τα μέτρα που έχουμε λάβει, οι θέσεις εργασίας για τις γυναίκες έχουν αυξηθεί. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές μεταβαίνουν σε προσωρινή εργασία όταν γεννούν, και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους είναι ακόμη μόλις στα μισά του δρόμου.”

Η κ. Kishimoto δεν κατηγορεί μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά και τους ψηφοφόρους που τους κράτησαν στην εξουσία για τόσο καιρό.

Λέει, πως παρά τις δυσκολίες, εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη ότι μια μέρα η Ιαπωνία θα μπορούσε να έχει μια γυναίκα ηγέτη. «Δεν ξέρω αν θα γίνει στο εγγύς μέλλον», είπε.

“Αλλά είμαι αισιόδοξη. Δεν μπορούμε να γίνουμε χειρότερα. Ο μόνος δρόμος είναι πάνω και μπροστά”, γελάει.

Με πληροφορίες από το BBC

Σχετικά άρθρα