Πλήθος κόσμου συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε μεγάλες πόλεις, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη- Eπεισόδια στο Σύνταγμα

Σε εξέλιξη είναι συγκέντρωση της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ καθώς και άλλων ομοσπονδιών, εργατικών κέντρων και σωματείων εργαζομένων στην πλατεία Συντάγματος στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανεργατικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

«Ακούστε τις φωνές» είναι το κεντρικό σύνθημα της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωση της ζητά, μεταξύ άλλων, να αποδοθούν ευθύνες, να ληφθούν μέτρα, να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας καθώς και σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

«Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα συγκέντρωση πραγματοποιεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και η ΑΔΕΔΥ καθώς κι άλλα εργατικά σωματεία ενώ κάλεσμα για την απεργία έχουν απευθύνει και οργανώσεις της Αριστεράς καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι συγκεντρωμένοι/ες θα κατευθυνθούν στη Βουλή.

Επιπλέον, μαζική απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ καθώς και πλήθος εργατικών κέντρων, Ομοσπονδίες, σωματεία, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. Με κεντρικό σύνθημα «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς τη Βουλή και θα πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι τα γραφεία της Hellenic Train.

Αυτή την ώρα έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Επεισόδια στο Σύνταγμα στο περιθώριο των κινητοποιήσεων για τα Τέμπη

Επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στην πλατεία Συντάγματος όπου ομάδα αγνώστων συγκρούστηκε με τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι άγνωστοι πετάξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, που απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα επεισόδια ξεκίνησαν στο κάτω μέρος της πλατείας και στην συνέχεια επεκτάθηκαν και στο πάνω μέρος της.

Κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις της χώρας

Ιωάννινα: Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για το δυστύχημα στα Τέμπη

Μήνυμα για «δικαιοσύνη» έστειλαν με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων και φορέων.

Με ένα ηπειρωτικό μοιρολόι από το κλαρίνο του Βασίλη Παπαγεωργίου οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τα θύματα της τραγωδίας.

«Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, δεν θα σβήσει από τη μνήμη μας», ήταν το βασικό σύνθημα των διαδηλωτών.

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πάτρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάτρα, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου της πόλης, σωματείων και συνδικάτων, με κύριο αίτημα να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, η δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, ο δικηγορικός σύλλογος, φορείς, συλλογικότητες, συνταξιούχοι κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, η οποία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Εν τω μεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού. Ειδικότερα, άτομα που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την τραγωδία στα Τέμπη πέταξαν προς τους αστυνομικούς μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Καβάλα: Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ η απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης

«Έπρεπε να συμβεί το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη για να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να ξεκινήσει η αναζήτηση ευθυνών», τόνισε από την Καβάλα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, o οποίος επισήμανε την ανάγκη «να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο» στη διερεύνηση των ευθυνών.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες σωματεία και τοπικοί φορείς της Καβάλας κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, ενώ δυναμική ήταν η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων και των σχολείων της πόλης.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ συνομίλησε με απεργούς και εκπροσώπους φορέων ενώ είχε σύντομη συζήτηση με τον πρόεδρο του σωματείου των εργαζομένων στα πετρέλαια. Το απόγευμα ο κ. Κουτσούμπας θα μιλήσει στην πόλη της Κομοτηνής, στη συγκέντρωση που διοργανώνει στο μέγαρο μουσικής η Επιτροπή περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα