Η 13χρονη τυφλή και αυτιστική Λούσι παίζει στο πιάνο Μπετόβεν, και κερδίζει την θέση της καλύτερης πιανίστριας σε διαγωνισμό ταλέντων

Το χειροκρότημα στo κατάμεστο Royal Festival Hall αποτελεί κορυφαία στιγμή στην καριέρα κάθε μουσικού. Και αυτό ακριβώς συνέβη όταν η τυφλή και αυτιστική Lucy , 13 ετών, έδωσε μια εντυπωσιακή παράσταση για να κερδίσει το The Piano χθες το βράδυ, έναν διαγωνισμό για την εύρεση του καλύτερου ερασιτέχνη πιανίστα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νεαρή από το Δυτικό Γιορκσάιρ, που γεννήθηκε με καρκινικούς όγκους στα μάτια της και είναι σε μεγάλο βαθμό μη λεκτική, άφησε το κοινό έκπληκτο και με πολλά δάκρυα με την άψογη ερμηνεία της στο Arabesque του Debussy.

Ο κλασικός πιανίστας Λανγκ Λανγκ, ένας από τους κριτές, την αποκάλεσε «ιδιοφυΐα», ενώ η ποπ σταρ Μίκα είπε ότι η δική της ήταν η «παράσταση της βραδιάς». Το πρόγραμμα, με οικοδεσπότη την Claudia Winkleman, προσπάθησε να βρει τους καλύτερους ερασιτέχνες πιανίστες προσκαλώντας κόσμο να παίξει σε πιάνα σε σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Στο τελευταίο επεισόδιο, η Lucy ανταγωνίστηκε τον Jay, ο οποίος εργάζεται σε ένα εργοτάξιο, τον Sean, ο οποίος διαγνώστηκε ως νευροαποκλίνων στην ηλικία των τεσσάρων ετών, και τον Danny, ο οποίος χρησιμοποίησε τη μουσική ως τρόπο για να αντιμετωπίσει τον θάνατο του πατέρα του αφού αυτοκτόνησε.

Κανένας από τους τέσσερις φιναλίστ δεν είχε δικό του πιάνο και του δόθηκε από τους παραγωγούς μετά το τελευταίο επεισόδιο.

Η μουσική είναι τρόπος επικοινωνίας

Για τη Lucy, η μουσική ήταν κάτι περισσότερο από ένα χόμπι, είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί επειδή έχει αναπτυξιακή καθυστέρηση και αγωνίζεται για να συνομιλήσει με άλλους . Έχει διπλασιασμό του χρωμοσώματος 16 που προκαλεί χαρακτηριστικά αυτισμού, αναπτυξιακή καθυστέρηση και διανοητική αναπηρία.

Η μητέρα της, Candice είπε: «Πάντα ήξερα ότι θα ήταν σε μια μεγάλη σκηνή ένα βράδυ. Είπα στους παραγωγούς: «Έχετε δει στην κόρη μου αυτό που βλέπω εδώ και χρόνια».

Η αγάπη για την μουσική

Η Λούσι άρχισε να παίζει πλήκτρα όταν ήταν μόλις δύο ετών και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με τον δάσκαλό της Ντάνιελ όταν ήταν τριών ετών μέσω της μουσικής φιλανθρωπίας The Amber Trust. Η μητέρα της είπε: «Ήμασταν στο σπίτι και είχε πολλά μουσικά παιχνίδια για να παίξει, αλλά η Λούσι δεν πίεζε απλώς τα κουμπιά, αλλά έφτιαχνε ρυθμό και μουσική, και σκέφτηκα ότι ήταν ενδιαφέρον».

Στη συνέχεια, η οικογένεια αναβάθμισε το πληκτρολόγιο της και συνειδητοποίησε ότι συνέθετε μουσική στο κεφάλι της ενώ καθόταν στον καναπέ. Ήταν επίσης σε θέση να αναπαράγει μουσική αφού την είχε ακούσει μόνο μία φορά. Η μητέρα της εμφανώς συγκινημένη στεκόταν στο πλάι της σκηνής όταν η Lucy δέχθηκε τα χειροκροτήματα της στο χώρο του Λονδίνου και κοίταξε έξω για να δει την αντίδραση. «Είμαι πέρα από περήφανη για το κοριτσάκι μου», είπε.

Κατανοεί την μουσική καλύτερα από τον καθένα

«Έλαβες περισσότερα από ένα μεγάλο χειροκρότημα, αγάπη μου», είπε η μητέρα στην 13χρονη. Ο δάσκαλός της στη μουσική Daniel είπε: «Δεν έχω συναντήσει ποτέ κανέναν που να έχει το ίδιο βάθος κατανόησης της μουσικής. Η μουσική είναι ο τρόπος που επικοινωνεί. Από το πρώτο μας μάθημα, μπορούσα να δω το μέγεθος των δυνατοτήτων της, ακόμη και ως μικροσκοπικό παιδί». Η Candice είπε ότι αποφάσισε να προτείνει τη Lucy για τον διαγωνισμό καθώς ήθελε να δείξει στους άλλους πόσο «καταπληκτική» ήταν και να ευαισθητοποιήσει την κατάστασή της.

Δείτε την καταπληκτική ερμηνεία της:

Πρόσθεσε ότι ήταν μια «μια φορά στη ζωή μας εμπειρία που κανείς από εμάς δεν θα ξεχάσει ποτέ», η οποία «κυριολεκτικά άλλαζε τη ζωή». Από την ηχογράφηση του σόου, η Lucy μαθαίνει όλο και περισσότερα κομμάτια από καλλιτέχνες όπως ο Μότσαρτ, ο Μπετόβεν, ο Σούμπερτ, ο Ίρβινγκ Μπερλίν, ο Τζορτζ Γκέρσουιν, ο Ντιουκ Έλινγκτον και ο Στίβι Γουόντερ.

Οι θεατές ξεχύθηκαν από τη συναισθηματική ερμηνεία στο Twitter όταν ο τελικός προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, με ένα μήνυμα: «Η Lucy στο The Piano μόλις με έκανε συναισθηματικό ναυάγιο. Πόσο καταπληκτική είναι!!’

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

Σχετικά άρθρα