Μετά από βομβιστική επίθεση έχασε τα πάντα, μαζί και τα δυο του χέρια- Όμως εξαιτίας της θέλησής του για ζωή σήμερα αγκαλιάζει τον 5χρονο γιο του με τα πόδια

Ο Αλί Αμπάς ήταν 12 ετών όταν ξεκίνησε η εισβολή στο Ιράκ πριν από 20 χρόνια. Μέρες αργότερα, ένας αμερικανικός πύραυλος χτύπησε το σπίτι του και άλλαξε τη ζωή του για πάντα καθώς έχασε και τα δύο του χέρια μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του.

Ο Αλί μεταφέρθηκε από τη Βαγδάτη στο Κουβέιτ και τελικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έλαβε θεραπεία. Σήμερα ζει στο Λονδίνο και έχει την δική του οικογένεια.

Ήταν μόλις 12 ετών όταν έχασε τα δύο του χέρια μαζί με 16 συγγενείς του


Όπως λέει θυμάται το σπίτι να καταρρέει και να τους πλακώνει όλους κάτω από τα συντρίμμια του. Υπήρχαν παντού εστίες φωτιάς και ό ίδιος άκουγε την μητέρα του και τον πατέρα του να ουρλιάζουν. «Ήταν κάτι τρομερό», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Εδώ κρατώντας το κινητό με τα πόδια του δείχνει μια φωτογραφία που απεικονίζει εκείνον με τα δυο του αδέλφια, ένας εκ των οποίων έχασε τότε την ζωή του (ο δεξιά εικονιζόμενος). Όπως θυμάται η φωτογραφία τραβήχτηκε περίπου 4 μήνες πριν την μέρα που έχασε τα δυο του χέρια αλλά και τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του.


Η οικογένεια του αποφάσισε να εγκαταλείψει την Βαγδάτη και να αναζητήσει ένα πιο ασφαλές μέρος για να μείνει, μόλις άρχισαν οι βομβιστικές επιθέσεις. Πίστεψαν πως είχαν ξεπεράσει τον κίνδυνο και αποφάσισαν να επιστρέψουν μετά από λίγο καιρό, όμως μόλις λίγες ώρες μετά μία αμερικανική ρουκέτα είχε χτυπήσει το σπίτι τους. Ο Αλί Αμπάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και καθώς οι ώρες περνούσαν χωρίς κανείς από τους γονείς του να τον επισκέπτεται, κατάλαβε πως ήταν νεκροί.

Οι εικόνες είναι φρικιαστικές και κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει την τεράστια πρόοδο που έκανε ο τοτε 12χρονος Αλί.


Θυμάται τότε που ο γείτονάς του που τον ανέσυρε από τα συντρίμμια,του περιέγραφε τις ανατριχιαστικές στιγμές. Το σώμα του είχε υποστεί τέτοια εγκαύματα που στην προσπάθεια του γείτονα να τον τραβήξει από τα ερείπια το χέρι του απλά ξεκόλλησε από το υπόλοιπό του σώμα.


Χρόνια μετά την τραγική μέρα που σημάδεψε την ζωή του, ο Αλί έχει φτιάξει την δική του οικογένεια και σήμερα έχει ένα γιο 5 χρονών, τον Γιούσεφ. Ο μικρός ζει μαζί με την μητέρα του στην Βαγδάτη, όνειρό του όμως είναι να φέρει τους δυο τους στην Αγγλία για να ζήσουν όλοι μαζί.

Η πολύτιμη σχέση που έχει με τον γιο του


Συγκινημένος εξιστορεί την σχέση που έχει με τον γιο του. Οι δυο τους αγαπιούνται πολύ και ο μικρός αν και μόνο 5 ετών φαίνεται πως νοιάζεται και βοηθάει τον πατέρα του συνεχώς. Κάθε φορά που βλέπει τον πατέρα του να κάνει οποιαδήποτε δουλειά με τα πόδια του, τον σταματάει και χωρίς δεύτερη σκέψη προσφέρεται να την κάνει ο ίδιος.


Ο Αλί παρά την σοβαρή αναπηρία που έχει είναι τελείως ανεξάρτητος και όλο και περισσότερο κάνει πράγματα της καθημερινότητας, χρησιμοποιώντας μόνο τα δυο του πόδια. Κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητα δύσκολο, όμως η θέλησή του για ζωή είναι μεγαλύτερη από τον φόβο του. Ο Αλί οδηγεί χρησιμοποιώντας τα δυο του πόδια, κάτι που ο γιος του απολαμβάνει στο έπακρο, γράφει και μιλάει στο τηλέφωνο, όπως κάνουμε όλοι μας .


Το πιο σημαντικό όμως από όλα τα επιτεύγματα του Αλί είναι πως μπορεί και αγκαλιάζει τον γιο του με τα δυο του πόδια, προσφέροντάς του όσα ένας γονιός λαχταρά να προσφέρει στα παιδιά του.


Με πληροφορίες του BBC

Σχετικά άρθρα