Ποιοι είναι οι 7 βασικοί λόγοι που κάνουμε σεξ και γιατί καταλήγουμε να μην το απολαμβάνουμε; Πώς μπορούμε να νιώσουμε ξανά την οικειότητα στη σχέση μας;

Τo σεξ είναι αδιμφισβήτητα μέρος της καθημερινότητας μας και ένα από τα συστατικά που κρατάει τα ζευγάρια ενωμένα. Ωστόσο ο κάθε άνθρωπος μπορεί να επιθυμεί για πολύ διαφορετικούς λόγους να συνευρεθεί ερωτικά με τον/την σύντροφό του. Το μόνο σίγουρο είναι πως το σεξ ακόμα και με έναν σταθερό σύντροφο δεν είναι ποτέ το ίδιο. Ή μάλλον καλύτερα μπορούμε να πούμε πως οι καταστάσεις και τα συναισθήματά μας δεν γίνεται να είναι πάντα τα ίδια όταν κάνουμε σεξ.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την σεξουαλική μας ζωή. Το πρώτο θετικό βήμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε πως δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες αλλά και πως ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές επιθυμίες, τις οποίες τις εκφράζει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν που κάνουμε sex; Κάθε φορά που βρισκόμαστε ερωτικά με κάποιον,
βιώνουμε την ίδια αίσθηση, και αν όχι που οφείλεται αυτό. Με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε την σεξουαλική μας ζωή και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται;

Γράφει η κα Άση Μπουμπαλίκη, Ψυχοσεξουαλική Σύμβουλος


Έρευνες έχουν καταγράψει 437 λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν sex.

Οι πιο βασικοί λόγοι όπως αυτοί έχουν παρουσιαστεί από σεξουαλικά ικανοποιημένα ζευγάρια είναι:

  • Η αναπαραγωγή
  • Η μείωση του στρες και της έντασης
  • Η σεξουαλική ικανοποίηση
  • Η ευχαρίστηση
  • Η ασφάλεια
  • Η αυτοπεποίθηση
  • Η εγγύτητα της σχέσης

Η αναπαραγωγή είναι η φυσική, βιολογική λειτουργία του sex, ενώ η μείωση του στρες και της έντασης είναι ένας ψυχοφυσιολογικός λόγος του sex. H σεξουαλική ικανοποίηση και ευχαρίστηση είναι ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι βρίσκονται σεξουαλικά, καθώς επίσης η ασφάλεια και η τόνωση της αυτοπεποίθησης είναι πράγματα που τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες αναζητούν μέσα από την σεξουαλική πράξη. Η εγγύτητα της σχέσης αυξάνεται όταν οι σύντροφοι κάνουν sex για να εκδηλώσουν την αγάπη τους, την χαρά τους, την στοργή τους.


Τί γίνεται όμως όταν η ερωτική σχέση του ζευγαριού κλονίζεται;

Όταν το ζευγάρι βρίσκεται αντιμέτωπο με κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα; Περίπου το 45% των ζευγαριών κάποια στιγμή στη ζωή τους, θα έρθει αντιμέτωπο με κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, το οποίο τις περισσότερες φορές όπως έχει αποδειχθεί έχει τις ρίζες του στη σχέση μεταξύ των συντρόφων.

Η σχέση είναι ο ασθενής, θα λέγαμε σε αυτήν την περίπτωση και αυτό που χρειάζεται να δουλευτεί είναι αρχικά να απαλλαγεί το ζευγάρι από τη δυσφορία και να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας του , τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε σεξουαλικό επίπεδο.

Θέστε ρεαλιστικούς στόχους

Μέσα στην καθημερινότητα μας, που οι ρυθμοί είναι πιά πολύ έντονοι και πολύ απαιτητικοί, θα πρέπει το ζευγάρι να εντάξει και τη σεξουαλική του ζωή, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους. Το sex δεν είναι μία κατάσταση που υπάρχει από μόνη της, είναι μέρος της καθημερινότητας μας, και ως εκ τούτου κάθε φορά θα διαφοροποιείται ανάλογα με το περιεχόμενο της ημέρας που βιώνει ο καθένας.

Ποιοι είναι οι λόγοι που μας κάνουν να θέλουμε ερωτικά καποιον;

Έτσι, θα πρέπει τα ζευγάρια να αποδεχτούν και να αναγνωρίσουν ότι κάποιες ημέρες το sex θα είναι πολύ καλό, κάποιες άλλες θα είναι μέτριο και κάποιες θα το βιώνουν ως πολύ άσχημο. Επίσης, βιώνοντας διαφορετικά γεγονότα στη ζωή μας, και έχοντας ενσωματώσει το sex ως μέρος της καθημερινότητας μας, κάποιες φορές θα κάνουμε sex για εκτόνωση του άγχους μέσω του οργασμού.

Άλλες φορές για να εκδηλώσουμε την αφοσίωση μας και την αγάπη μας, άλλες για να συμφιλιωθούμε, ακόμη και κάποιες φορές ως πνευματική εμπειρία, όπου το sex θα είναι τρυφερό και ήπιο. Όπως και όπου εάν γίνεται, στην κρεβατοκάμαρα πριν κοιμηθούμε, στον καναπέ ενώ χαλαρώνουμε, γρήγορα το πρωί ενώ ετοιμαζόμαστε για την δουλειά μας, ο κοινός και κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η ευχαρίστηση και όχι τόσο η επίτευξη οργασμού, αλλά η καθ΄αυτή ευχαρίστηση που μπορούμε να πάρουμε μέσω της σεξουαλικής πράξης με τον σύντροφο μας.

Το σεξ ως μέρος μιας απαιτητικής καθημερινότητας


Χρειάζεται λοιπόν η κοινή αποδοχή, ότι το sex ως μέρος της δύσκολης και απαιτητικής καθημερινότητας μας, θα μεταβάλλεται αντιστοίχως, χωρίς αυτό από μόνο του να έχει αρνητική σημασία. Χρειάζεται να έχουμε αποδοχή κάθε φορά των συναισθημάτων μας, της φυσιολογικής και σωματικής κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε κατά την ερωτική πράξη (κόπωση, ένταση, εκνευρισμό) και ο απώτερος σκοπός να είναι η ουσιαστική συνεύρεση με τον άνθρωπο μας και η ένωση, το μοίρασμα αυτού που βιώνουμε την παρούσα στιγμή.

Πώς επιδιώκει την σεξουαλική οικειότητα ο άντρας και πώς η γυναίκα;


Διότι τελικά,ο πρωταρχικός στόχος της σεξουαλικής πράξης και για τους άντρες αλλά και για τις γυναίκες, είναι η οικειότητα, στη συνέχεια η ευχαρίστηση καθώς και η αίσθηση της ασφάλειας μαζί με τα συναισθήματα πληρότητας που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε σεξουαλικά με τον σύντροφο μας. Η αναζήτηση αυτών γίνεται μέσω διαφορετικών οδών από το κάθε φύλλο.Έτσι, οι άντρες παραδοσιακά επιδιώκουν τη συναισθηματική οικειότητα μέσω της σεξουαλικής πράξης, ενώ οι γυναίκες επιδιώκουν τη σεξουαλική οικειότητα μέσω του συναισθηματικού δεσίματος. Ωστόσο, αυτές οι δύοδιαφορετικές προσεγγίσεις, είναι συμπληρωματικές και όχι αντίθετες.


Άση Μπουμπαλίκη
Ψυχοσεξουαλική Σύμβουλος
Τηλ. Επικ. : 6975 205 805
Email: [email protected]

Σχετικά άρθρα