Βραβεύτηκε για τον ηρωισμό που επέδειξε ο 20χρονος Αντρέας Αλικανιώτης, όταν με κίνδυνο της ζωής του έσωσε συνανθρώπους του από το δεύτερο βαγόνι στα Τέμπη

Ο όμιλος Unesco Πειραιώς και Νήσων όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε μία γιορτή με αφορμή την γιορτή της γυναίκας και βράβευσε όλες εκείνες τις σημαντικές προσωπικότητες που ανιδιοτελώς προσφέρουν στους γύρω τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις 20 Μαρτίου στον Πολυχώρο Πολιτισμού “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”, ενώ ήταν αφιερωμένη στις άστεγες γυναίκες που φιλοξενούνται στις δομές που λειτουργεί ο Όμιλος.

Ανάμεσα σε αυτούς που τιμήθηκαν για την προσφορά τους και το έργο τους ήταν και ο 20χρονος φοιτητής Αντρέας Αλικανιώτης, ο οποίος βρισκόταν στο δεύτερο βαγόνι κατά την ώρα της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, όταν 57 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Tην ιστορία του Αντρέα είχε κάνει γνωστή η γιατρός του νοσοκομείου Λάρισας Ειρήνη Τζιαστούδη, μέσα από μια ανάρτησή της στο facebook, την ώρα που ο Αντρέας βρισκόταν ακόμα στο νοσοκομείο.

Η Ειρήνη Τζιαστούδη Γιατρος του Πανεπιστημιακου της Λαρισας έγραψε τα εξής:

20χρονος φοιτητης αψηφησε τον κινδυνο για να σωσει αλλα 10 ατομα


«Αν και ο ουρανός γέμισε σήμερα από αγγέλους, είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας έναν επίγειο άγγελο τον 20χρονο φοιτητή Ανδρέα Αλικανιώτη, Ανδρέας Αλικανιώτης ο οποίος βγήκε σχεδόν αλώβητος από το 2ο βαγόνι. Είναι ένας ήρωας γιατί με κίνδυνο της ζωής του, με την τεράστια φωτιά δίπλα του, δεν εγκατέλειψε το βαγόνι αλλά κατάφερε και έσπασε μόνος του το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον δέκα ακόμη παιδιά,αγόρια και κορίτσια.
Μέσα στη σημερινή μαύρη ημέρα ο Ανδρέας μας έδειξε πως η νέα γενιά των Ελλήνων έχει καλοσύνη,αρχές και ήθος!
Συγχαρητήρια όμορφε Ανδρέα μου, συγχαρητήρια στους γονείς που σε μεγάλωσαν!!!»

Ο 20χρονος Αντρέας σπουδάζει μηχανικός και όπως είχε πει βρέθηκε να πάρει το τρένο εκείνη την ημέρα επειδή το αυτοκίνητό του ήταν στο συνεργείο. Παρότι επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι βγήκε ζωντανός από την σύγκρουση και έτσι κατάφερε να απεγκλωβίσει πολλούς συνεπιβάτες του.

Έσπασε το τζάμι της αμαξοστοιχίας με μία βαλίτσα, κάνοντας έτσι χώρο για άλλους δέκα ανθρώπους, οι οποίοι επίσης βγήκαν σώοι από το μοιραίο βαγόνι. Ο Αντρέας από τότε έχει φιλοξενηθεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και έχει μιλήσει για την δική του εμπειρία, λέγοντας πως δεν θέλει να τον αποκαλέι κανείς ήρωα, καθώς ο ίδιος νιώθει ως ένας αλός άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που ίσως, την κρίσιμη εκείνη ώρα επέδειξε ψυχραιμία και καλύτερη ψυχολογία καταφέρνοντας να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους, εφόσον δεν είχε τραυματιστεί σοβαρά.

Δείτε φωτογραφίες από τη βράβευση του Αντρέα Αλικανιώτη

Σχετικά άρθρα