Απίστευτη ιστορία: Κάπου στον Ειρηνικό ωκεανό φάλαινα βύθισε ένα μεγάλο ιστιοφόρο σκάφος σε 15 λεπτά – Πώς σώθηκαν οι 4 ναυαγοί

Τέσσερις φίλοι αποφάσισαν να πάνε κρουαζιέρα με το ιστιοπλοϊκό τους κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό, όμως η κατάληξη δεν ήταν αυτή που κανείς θα περίμενε. Μία φάλαινα χτύπησε το πανέμορφο σκάφος τους, με αποτέλεσμα αυτό να βυθιστεί στα βαθιά νερά του ωκεανού.

«Tommy αυτό δεν είναι αστείο», πληκτρολόγησε στον φίλο και συνάδελφό του ναυτικό Tommy Joyce. «Χτυπήσαμε μια φάλαινα και το πλοίο έπεσε». «Πείτε όσα περισσότερα σκάφη μπορείτε», προέτρεψε επίσης ο Rodriguez. “Η μπαταρία είναι επικίνδυνα χαμηλή.”

Από την Γαλλική Πολυνησία στα βάθη του Ειρηνικού

Στις 13 Μαρτίου, ο Ροντρίγκεζ και τρεις φίλοι πέρασαν 13 ημέρες σε αυτό που αναμενόταν να ήταν μια διέλευση τριών εβδομάδων από τα Γκαλαπάγκος στη Γαλλική Πολυνησία με το ιστιοφόρο του Raindancer, μήκους 44 ποδιών. Ο Ροντρίγκεζ ήταν σε επιφυλακή και αυτός και οι άλλοι έτρωγαν μια χορτοφαγική πίτσα για μεσημεριανό γύρω στη 1:30 μ.μ. Σε μια συνέντευξη στην Washington Post που έγινε αργότερα μέσω δορυφορικού τηλεφώνου, ο Rodriguez είπε ότι το πλοίο είχε καλό άνεμο και έπλεε με ταχύτητα περίπου 6 κόμβων όταν άκουσε ένα τρομερό BANG!

«Η δεύτερη πίτσα μόλις είχε βγει από τον φούρνο και βούτηξα μια φέτα σε κάποιο ντρέσινγκ», είπε. «Το πίσω μισό του σκάφους σηκώθηκε βίαια προς τα πάνω και προς τα δεξιά». «Δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά πολύς φόβος ότι βρισκόμασταν σε κίνδυνο», είπε ο Rodriguez. «Τα πάντα ήταν υπό έλεγχο όσο θα μπορούσε να είναι για ένα σκάφος που βυθίστηκε».

Σπάνιες οι συγκρούσεις με φάλαινες


Έχουν υπάρξει περίπου 1.200 αναφορές για σύγκρουση φαλαινών και σκαφών από τότε που ξεκίνησε μια παγκόσμια βάση δεδομένων το 2007, δήλωσε η Κέιτ Γουίλσον, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας. Οι συγκρούσεις που προκαλούν σημαντικές ζημιές είναι σπάνιες, είπε η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η τελευταία διάσωση που αποδόθηκε σε ζημιά από φάλαινα ήταν η βύθιση ενός J-Boat 40 ποδιών το 2009 στα ανοιχτά της Μπάχα Καλιφόρνια, με το πλήρωμα να διασώθηκε από ελικόπτερο της Ακτοφυλακής

Το σκάφος βυθίστηκε μέσα σε 15 λεπτά

Όπως έγραψε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του σκάφους, Rick Rodriguez στον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, με την παρέα του βρίσκονταν στον δρόμο για τη Γαλλική Πολυνησία, την ώρα που τους χτύπησε φάλαινα. Το άγριο ζώο άνοιξε πολλαπλές τρύπες αλλά και ρωγμές στην πρύμνη του σκάφους τους. Όλα αυτά οδήγησαν το νερό να εισέρθει στο εσωτερικό του σκάφους μόλις σε 30 δευτερόλεπτα, ίσως και λιγότερο, όπως τονίζει ο ίδιος.


Με παράπονο λέει πως έκανε ό, τι μπορούσε για να σώσει το σκάφος του με το όνομα «Raindancer», παρόλα αυτά μετά από 15 μόλις λεπτά βυθίστηκε. Ωστόσο είναι περήφανος για το πώς το πλήρωμα του σκάφους, οι 3 φίλοι του χειρίστηκαν την κατάσταση, όπως ακριβώς έπρεπε. Σχολίασε ακόμα πως η ασφάλεια του πληρώματος και των επιβατών σε οποιοδήποτε σκάφος είναι και πρέπει να είναι προτεραιότητα. Η σωσίβια λέμβος λειτουργούσε κανονικά και έτσι επιβιβάστηκαν σε αυτήν και παρέμειναν στην θάλασσα για 9 ώρες πριν κάποιος τους εντοπίσει.

Πώς σώθηκαν από το διερχόμενο σκάφος

μια φάλαινα βουλιαξε το σκαφος τους στον ειρηνικο ωκεανό


Τους έσωσαν μερικοί «καλόκαρδοι» Αμερικανοί σε ένα καταμαράν Leapoard 45 με το όνομα Rolling Stones. Ήμασταν όλοι χαμογελαστοί που βγήκαμε ζωντανοί και είχαμε σωθεί από αυτή την κατάσταση. Ο νούμερο ένα στόχος είχε επιτευχτεί.

«Το επόμενο πρωί ξύπνησα στο Rolling Stones, με άλλα 1200 nm για να πάω στη Γαλλική Πολυνησία. Ξάπλωσα και κοίταξα τα πάνελ της οροφής. Η πραγματικότητα άρχισε να διαμορφώνεται και άρχισα να θρηνώ για την απώλεια του σκάφους μου. Η Raindancer είχε όλα τα υπάρχοντά μου πάνω της, ήταν αυτό που έκανα, ήταν το εισιτήριό μου για να εξερευνήσω τον κόσμο, της είχα βάλει μήνες και μήνες ιδρώτας, αυτό είναι ήδη πολύ», έγραψε εμφανώς συγκινημένος.

Το σκάφος που βυθίστηκε για τον Rick ήταν το σπίτι του

Αλλά ήταν πολύ περισσότερο για μένα. Ήταν το καταφύγιό μου, ο βράχος μου, το μόνο μέρος όπου μπορούσα να είμαι όπου ένιωθα τον εαυτό μου, ήταν φίλη μου, θα της έδινα και θα μου έδινε αναμνήσεις, μαθήματα και ιστορίες. Πράγματα που έχουν μεγάλη αξία για μένα. Στο τέλος, χάθηκε στη θάλασσα και άφησε εμένα και το πλήρωμα μια τελευταία απίστευτη ιστορία.

Θα θυμάμαι αυτό το σκάφος για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι μου, οι φωτογραφίες στον τοίχο, τα υπάρχοντα, η πίτσα στο φούρνο, οι κάμερες, τα περιοδικά, όλα αυτά, θα διατηρηθούν για πάντα δίπλα στη θάλασσα.

Όσο για μένα, είχα μια προσωρινή δυσπιστία στον ωκεανό. Αλλά γρήγορα συνειδητοποιώ ότι είμαι ακόμα το ίδιο άτομο. Σκέφτομαι συχνά τη φάλαινα που πιθανότατα έχασε τη ζωή της, αλλά ελπίζω ότι είναι καλά. Δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι η επόμενη κίνησή μου. Αλλά η έλξη μου για τη θάλασσα δεν έχει κλονιστεί.

Αναπαύσου στα βαθιά, αναπαύσου εν ειρήνη

11° 30.6S
117° 26.9W


Γράφοντας τις συντεταγμένες όπου βυθίστηκε το σπίτι του, αποχαιρέτησε το αγαπημένο του σκάφος, το οποίο χάθηκε μαζί με όλα του τα υπάρχοντα στα βάθη της θάλασσας!


Με πληροφορίες από τη Washington Post

Σχετικά άρθρα