Αδιανόητο: Παιδί με ειδικές ανάγκες ακροβατούσε σε περβάζι 3ου ορόφου σε κέντρο “Ειδικών Θεραπειών”- Σφραγίστηκε το κέντρο, λειτουργούσε παράνομα

Ένα 11χρονο παιδί βρέθηκε να ακροβατεί στο περβάζι, τρεις ορόφους από το έδαφος σε κέντρο ειδικών θεραπειών για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Καλλιθέα. Το παιδί εντόπισε γείτονας και κάλεσε αμέσως την αστυνομία.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ρεπορτάζ του kallitheaonline ένας γείτονας βλέπει την σοκαριστική εικόνα ενός 11 χρονου αγοριού να ακροβατεί στην κυριολεξία στο περβάζι του μπαλκονιού, τρεις ορόφους από το έδαφος σε κέντρο ειδικών θεραπειών για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στην φωτογραφία που εξασφάλισε το “kallitheaonline” φαίνεται πως γείτονας φωτογράφησε το περιστατικό και κάλεσε την αστυνομία, η οποία έσπευσε στο σημείο.


Φαίνεται πως το παιδί ήταν χωρίς επιτήρηση, ειδάλλως δεν θα αντικρίζαμε τέτοιες εικόνες. Μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω κέντρο στην Καλλιθέα απασχολεί την αστυνομία για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο.

Στο σημείο βρέθηκαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης αλλά και της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. 4 άτομα συνολικά οδηγήθηκαν στο κρατητήριο, μεταξύ τους 3 εργαζόμενοι αλλά και ο υπεύθυνος του κέντρου. Τα παιδιά που βρίσκονταν στο κέντρο παρέλαβαν οι γονείς τους με ασφάλεια, εφόσον οι εργαζόμενοι βρέθηκαν όλοι στο κρατητήριο. Το παιδί που ακροβατούσε στο περβάζι παρέδωσαν οι αστυνομικοί στους γονείς του στην περιοχή Μενίδι.

Σε βάρος των υπευθύνων του συγκεκριμένου κέντρου έχουν σχηματισθεί κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν ακόμα 4 δικογραφίες για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.

Η μια υπόθεση αφορά ένα παιδάκι με ειδικές ανάγκες, το οποίο χάθηκε αλλά βρέθηκε ευτυχώς πολύ γρήγορα. Η άλλη υπόθεση αφορά πάλι παιδί με ειδικές ανάγκες, το οποίο έφυγε από το κέντρο και βρέθηκε από αστυνομικούς στην πλατεία Αττικής.


Μία Τρίτη υπόθεση αφορά παιδί που ξεχάστηκε έξω από το κέντρο, ενώ όπως έγινε γνωστό το συγκεκριμένο κέντρο έχει και καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών.

Σφράγιση και επιβολή προστίμου στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών», στην Καλλιθέα, από την Περιφέρεια Αττικής

Σε άμεση σφράγιση και επιβολή του ανώτατου προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, ύψους 60.000 ευρώ, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής στο «Κέντρο Ειδικών θεραπειών» το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια στην Καλλιθέα.

Με αφορμή δημοσιεύματα και καταγγελίες που ήρθαν στη δημοσιότητα για τη λειτουργία «Κέντρου Ειδικών Θεραπειών» στην Καλλιθέα, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, έδωσε αμελλητί εντολή στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ν. Τομέα Χ. Θεοδωρόπουλο, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση.

Αμέσως μετέβησαν στο «Κέντρο» οι αρμόδιοι Κοινωνικοί Λειτουργοί της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Νοτίου Τομέα. Από το πόρισμα των ελέγχων προέκυψε σειρά παρατυπιών, με σημαντικότερη την παραπλάνηση των Αρχών και των πολιτών, καθώς τεχνηέντως η δομή χρησιμοποιεί τον τίτλο «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών», ενώ- εν τοις πράγμασι – λειτουργεί ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ, με βασικό στόχο την αποφυγή της διαδικασίας αδειοδότησης και των ελέγχων.

Με βάση το Υπηρεσιακό Σημείωμα και την Έκθεση Αυτοψίας των Κοινωνικών Συμβούλων της Υπηρεσίας, ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Τομέα προχώρησε αυθημερόν στην έκδοση Απόφασης, σύμφωνα με την οποία η δομή σφραγίζεται και επιβάλλεται σε βάρος της το ανώτατο προβλεπόμενο εκ του οικείου νομοθετικού πλαισίου διοικητικό πρόστιμο των 60.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας, σύμφωνα με την υφιστάμενη Νομοθεσία, δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν και να αδειοδοτούν «Κέντρα Ειδικών Θεραπειών».

Από την αυτοψία προέκυψε ότι το «Κέντρο Ειδικών Θεραπειών» παρέχει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς την προβλεπόμενη νόμιμη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, ότι φιλοξενεί 48 ΑμεΑ με αυτισμό και νοητική υστέρηση ηλικίας από τεσσάρων έως είκοσι ετών και ότι -εν τοις πράγμασι- παρέχει υπηρεσίες ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, άπαντα, δε, τα ανωτέρω κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 1 του Ν. 2345/95 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα