Στη Φινλανδία ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο και παραδίδουν δωρεάν μαθήματα ευτυχίας μέσω ειδικών προπονητών

Η παγκόσμια έκθεση ευτυχίας κατατάσσει τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο και για έκτη συνεχή χρονιά η Φινλανδία βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο οργανισμός πίσω από την έκθεση, χρησιμοποιεί έξι βασικούς παράγοντες για να βοηθήσει στην κατάταξη των περισσότερων από 150 χωρών με βάση τις εκτιμήσεις του μέσου όρου ζωής τους μεταξύ 2020-2022:

  • Κοινωνική υποστήριξη
  • Εισόδημα
  • Υγεία
  • Ελευθερία
  • Γενναιοδωρία
  • Απουσία διαφθοράς

    Χρησιμοποιώντας αυτούς τους παράγοντες, η έκθεση εξετάζει το χάσμα ευτυχίας μεταξύ του ανώτερου και του κατώτερου μισού του πληθυσμού σε κάθε χώρα που κατατάσσεται.

    Η φετινή κατάταξη είναι παρόμοια με εκείνη του παρελθόντος, με τις ίδιες σκανδιναβικές χώρες να καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις. Όπως και το 2022, η Δανία μπήκε στο Νο. 2 και την ακολούθησε η Ισλανδία στο Νο. 3.

    Γιατί οι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι τόσο χαρούμενοι;

    Σύμφωνα με τον Frank Martela, Φινλανδό φιλόσοφο και ερευνητή ψυχολογίας, μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι τόσο χαρούμενοι είναι επειδή δεν συγκρίνονται με τους γείτονές τους, δεν παραβλέπουν τα οφέλη της φύσης και δεν παραβιάζουν κοινοτιούς κύκλους εμπιστοσύνης.

    «Εστιάστε περισσότερο σε αυτά που σας κάνουν χαρούμενους και λιγότερο στο να φαίνεστε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσετε τα δικά σας πρότυπα, αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους», λέει η Martela στο CNBC Make It.

    Το μάθημα της έκθεσης παγκόσμιας ευτυχίας όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η κοινωνική υποστήριξη, η γενναιοδωρία μεταξύ τους και η ειλικρίνεια στην κυβέρνηση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία», έγραψε ο Jeffrey Sachs από τους συντάκτες της έκθεσης. «Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να προσέχουν».

    Στην πλατεία της αγοράς του Ελσίνκι την Παρασκευή, δίπλα στην ακόμα παγωμένη Βαλτική Θάλασσα, ο Jukka Viitasaari είπε ότι δεν εκπλήσσεται που οι Φινλανδοί περιγράφουν τον εαυτό τους ως ευτυχισμένο. «Πολλά πράγματα είναι αναμφισβήτητα καλά εδώ – όμορφη φύση, είμαστε καλά κυβερνημένοι, πολλά πράγματα είναι εντάξει», είπε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης.

    Η χώρα των απέραντων δασών και λιμνών είναι επίσης γνωστή για τις εύρυθμες δημόσιες υπηρεσίες της, τις πανταχού παρούσες σάουνες, τη ευρεία εμπιστοσύνη στην εξουσία και τα χαμηλά επίπεδα εγκληματικότητας και ανισότητας.

    Παρόλα αυτά, η έκθεση δημιούργησε κάποια ανησυχία όταν έβαλε για πρώτη φορά τη Φινλανδία στην κορυφή των καταλόγων της το 2018. Πολλοί από τους 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους της σκανδιναβικής χώρας περιγράφουν τους εαυτούς τους λιγομίλητους και επιρρεπείς στη μελαγχολία και παραδέχονται ότι κοιτάζουν με καχυποψία τις δημόσιες εκδηλώσεις χαράς.

    Masterclass ευτυχίας

    Η Φινλανδία είναι πρόθυμη να μοιραστεί τη σοφία της: Προσφέρει ένα δωρεάν «masterclass ευτυχίας» για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να βρουν τον «εσωτερικό τους Φινλανδό». Ειδικοί προπονητές θα καθοδηγήσουν τους τυχερούς συμμετέχοντες σε τέσσερα βασικά θέματα: φύση και τρόπος ζωής, υγεία και ισορροπία, σχεδιασμός και καθημερινότητα και φαγητό και ευεξία.

    Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για πέμπτη συνεχή χρονιά, σε έναν ετήσιο δείκτη του ΟΗΕ που κατέταξε το Αφγανιστάν ως το πιο δυστυχισμένο, ακολουθούμενο από τον Λίβανο.

    Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

    • Φινλανδία
    • Δανία
    • Ισλανδία
    • Ισραήλ
    • Ολλανδία
    • Σουηδία
    • Νορβηγία
    • Ελβετία
    • Λουξεμβούργο
    • Νέα Ζηλανδία

    Η Δανία η δεύτερη πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο


    Η υψηλή κατάταξη της Δανίας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας στη χώρα και στο αίσθημα ευθύνης της χώρας για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της χώρας.

    Οι άνθρωποι που ζουν στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – έως και το ήμισυ του εισοδήματός τους – αλλά αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, οι φοιτητές πανεπιστημίου δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφία για να βοηθήσουν στην κάλυψη των εξόδων. οι σπουδές, η παιδική μέριμνα επιδοτείται και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

    Η Ισλανδία μπορεί να είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά οι κάτοικοί της είναι από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο, χάρη στη στάση της χώρας να βασίζεται σε άλλους και στο γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν ισχυρή αίσθηση της κοινότητας.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ισλανδία, το 98% των ανθρώπων πιστεύουν ότι γνωρίζουν κάποιον στον οποίο μπορούν να βασιστούν σε μια στιγμή ανάγκης. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ, όπου ο μέσος όρος είναι 91%.

    Οι πιο δυστυχισμένες χώρες στον κόσμο

    Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία λίστα συμπληρώθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην ευημερία. Οι μεγαλύτερες πτώσεις στον παγκόσμιο πίνακα ευτυχίας, σημειώθηκαν στον Λίβανο, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν.

    Ο Λίβανος, που αντιμετωπίζει οικονομική κατάρρευση, έπεσε στη δεύτερη θέση από τον τελευταίο στον δείκτη 146 χωρών, ακριβώς κάτω από τη Ζιμπάμπουε.


    Το πληγωμένο από τον πόλεμο Αφγανιστάν, ήδη στο κάτω μέρος του πίνακα πέρυσι, είδε την ανθρωπιστική του κρίση να βαθαίνει από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον περασμένο Αύγουστο μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

    Που βασίζεται η έρευνα ευτυχίας

    Η έκθεση παγκόσμιας ευτυχίας, που διανύει τώρα το 10ο έτος της, βασίζεται στην εκτίμηση των ανθρώπων για την ευτυχία τους, καθώς και σε οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Εκχωρεί μια βαθμολογία ευτυχίας σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10, με βάση έναν μέσο όρο δεδομένων για τρία χρόνια.

    Οι Βορειοευρωπαίοι κυριάρχησαν για άλλη μια φορά στις πρώτες θέσεις – με τους Δανούς δεύτερους μετά τους Φινλανδούς, ακολουθούμενους από τους Ισλανδούς, τους Ελβετούς και τους Ολλανδούς.

    Οι ΗΠΑ ανέβηκαν τρεις θέσεις στην 16η, μία μπροστά από τη Βρετανία. Η Γαλλία ανέβηκε στην 20η, την υψηλότερη κατάταξή της μέχρι σήμερα.

    Εκτός από την προσωπική αίσθηση ευημερίας, με βάση τις δημοσκοπήσεις της Gallup σε κάθε χώρα, η βαθμολογία ευτυχίας λαμβάνει υπόψη το ΑΕΠ, την κοινωνική υποστήριξη, την προσωπική ελευθερία και τα επίπεδα διαφθοράς.

    Φέτος οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν επίσης δεδομένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκρίνουν τα συναισθήματα των ανθρώπων πριν και μετά την πανδημία Covid-19. Βρήκαν «ισχυρές αυξήσεις στο άγχος και τη λύπη» σε 18 χώρες, αλλά μια πτώση στα συναισθήματα θυμού.

    Με πληροφορίες από το CNBC.COM και από τον THEGUARDIAN.COM

    Σχετικά άρθρα