Paul O’Grady: Η drag queen προσωπικότητα, η σύλληψη που έγραψε ιστορία, ο γάμος από συμφέρον, ο έρωτας με τον κούκλο χορευτή και ο θάνατος που του άλλαξε την ζωή

Ο τηλεοπτικός αστέρας και κωμικός Paul O’Grady πέθανε σε ηλικία 67 ετών, όπως δήλωσε ο σύντροφός του Andre Portasio. Σε δήλωσή του, είπε ότι ο σταρ, γνωστός για την περσόνα, την drag queen Lily Savage, πέθανε «απροσδόκητα αλλά ειρηνικά» το βράδυ της Τρίτης.

Ο παρουσιαστής, ο οποίος γεννήθηκε στο Merseyside, από οικογένεια Ιρλανδών μεταναστών και μετακόμισε στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Αρχικά εργάστηκε ως υπάλληλος, ενώ μετέπειτα δημιούργησε την drag προσωπικότητά του το 1978, βασίζοντας τον χαρακτήρα της Lily Savage σε χαρακτηριστικά που βρέθηκαν μεταξύ γυναικών συγγενών του.

Η περσόνα της drag queen Lily Savage

Είχε αυτήν την προσωπικότητα για 8 χρόνια σε μια γκέι παμπ του Νοτίου Λονδίνου, τη Royal Vauxhall Tavern. Εκεί κέρδισε πολλούς οπαδούς από την ομοφυλοφιλική κοινότητα του Λονδίνου και χρησιμοποίησε τον χαρακτήρα του για να μιλήσει για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Επίσης στην δεκαετία του 1980 πήρε δουλειές σαν stand-up κωμικός. Όλη αυτή την φανταχτερή καριέρα ακολούθησαν εμφανίσεις στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το θέατρο.

Η φανταχτερή καριέρα

Η καριέρα του διήρκεσε περισσότερα από 30 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσίασε το The Paul O’Grady Show, το Blind Date και το For The Love Of Dogs. Συμμετείχε επίσης σε τηλεοπτικές εκπομπές όπως οι Dr Who και Holby City.

Η πιο αξιοσημείωτη εμφάνισή του έγινε στην ημερήσια εκπομπή συνομιλίας του The Paul O’Grady Show που άρχισε να προβάλλεται το 2004, ακολουθούμενη από το New Paul O’Grady Show. Ο O’Grady ανέλαβε τα ηνία από τον μακροχρόνιο παρουσιαστή του Blind Date και τη στενή του φίλη Cilla Black, που πέθανε το 2015, για να παρουσιάσει την επανεκκίνηση της εκπομπής στο Channel 5 το 2017.

Η άνοδος του Paul O’Grady

Ξεκίνησε την καριέρα του ως Lily Savage τη δεκαετία του 1970 και κέρδισε αργότερα το ενδιαφέρον στο καμπαρέ κλαμπ Royal Vauxhall Tavern, όπου ήταν εξέχων υποστηρικτής των ζητημάτων LGBT+.

Αυτή είναι το θρυλικό κλαμπ

Η περσόνα του Savage τον ώθησε στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ενώ παρέμεινε στον χαρακτήρα του και ανέλαβε ως παρουσιαστής του The Big Breakfast το 1995.

Την ήδη λαμπερή καριέρα ακολούθησαν κωμικές εκπομπές, το The Paul O’Grady Show το 2004 και το Paul O’Grady Live το 2010, όπου συμμετείχαν καλεσμένοι όπως η Kylie Minogue, ο Tom Jones και ο Michael McIntyre.

Οι διακρίσεις

Ο παρουσιαστής τιμήθηκε με ένα MBE για τις υπηρεσίες του στην ψυχαγωγία το 2008, μεγαλώνοντας την λίστα επιτευγμάτων του, η οποία ήδη περιείχε ένα βρετανικό βραβείο κωμωδίας και ένα εθνικό βραβείο τηλεόρασης για το The Paul O’Grady Show.


Η διάσημη σύλληψη που έγινε μέρος της LGBTQ+ ιστορίας του Λονδίνου.

Ο O’Grady είχε μια οκταετή διαμονή στο διάσημο γκέι κλαμπ του Λονδίνου ως η ανεπανάληπτη Lily Savage, η κολακευτική drag περσόνα, με ψηλές μπότες και πανύψηλα ξανθά μαλλιά.

Το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου 1987, ήταν στη σκηνή όταν ένα στράτευμα 35 αστυνομικών εισέβαλε στο χώρο. Ήταν τότε που υπήρχε η κορύφωση της κρίσης του AIDS. Οι αστυνομικοί φορούσαν λαστιχένια γάντια για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα έρχονταν σε επαφή με αυτούς που συνέλαβαν.


Αυτή ήταν η δεύτερη επιδρομή για το κλαμπ εκείνον τον χειμώνα, βασισμένη στην δικαιολογία ότι «οι πελάτες ήταν μεθυσμένοι σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις», αν και λίγοι το είδαν ως μια προσπάθεια εκφοβισμού της LGBTQ+ κοινότητας.

Δυστυχώς για την αστυνομία, απλώς ενίσχυσε περαιτέρω την κοινότητα και έγινε μέρος της LGBT!+ παράδοσης του Λονδίνου. Ο O’Grady θυμήθηκε την επιδρομή το 2021, καθώς σχολίασε μια ανάρτηση στο Instagram της Royal Vauxhall Tavern.

«Ήταν πριν από 34 χρόνια όταν οι μπάτσοι έκαναν έφοδο στο Vauxhall», έγραψε. «Έκανα το late show και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο χώρος ήταν γεμάτος χαλκούς, όλοι φορούσαν λαστιχένια γάντια. Θυμάμαι ότι έλεγα κάτι σαν, «Λοιπόν, φαίνεται ότι έχουμε βοήθεια για το πλύσιμο».

«Έκαναν πολλές συλλήψεις, αλλά ήμασταν στωικοί και τα πράγματα ήταν όπως συνήθως το επόμενο βράδυ», συνέχισε. «Ήμουν σε αρκετές επιδρομές της αστυνομίας σε όλη τη χώρα εκείνη την εποχή. Οι εφημερίδες του Λονδίνου τύπωναν ομοφοβικά άρθρα που αποκαλούσαν τη Lily «μια λάθη πράξη» για την οποία όμως ο ίδιος ήταν πολύ περήφανος

Ο ρόλος της Lily Savage στην «επιδρομή με λαστιχένια γάντια» έγινε θρυλικός

Όταν διέταξε να δώσει ένα όνομα στον αστυνομικό του γραφείου, του είπε απλά: «Lily Savage». Ο αξιωματικός πίεσε για ένα «πραγματικό» όνομα. «Lily Veronica Mae Savage», ήταν η απάντηση.

Όλοι οι συλληφθέντες τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά το περιστατικό σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για την LGBTQ+ κοινότητα του Λονδίνου και μια αργή αλλαγή στην αστυνόμευση.

Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Peter Tatchell δήλωσε:

«Ο Paul δεν ήταν απλώς ένας λαμπρός κωμικός και ραδιοφωνική προσωπικότητα, αλλά ένας πολύ θαυμαστής αγωνιστής για την ισότητα LGBT+ και τα δικαιώματα των ζώων».


Όλα όσα είπε ο σύζυγός του


Ο κ. Portasio, ο οποίος παντρεύτηκε τον O’Grady το 2017, είπε:

«Με μεγάλη λύπη σας ανακοινώνω ότι ο Paul πέθανε απροσδόκητα αλλά ειρηνικά χθες το απόγευμα. «Ζητάμε, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όσο γιορτάζετε τη ζωή του να σεβαστείτε και την ιδιωτική μας ζωή καθώς συμβιβαζόμαστε με αυτήν την απώλεια.

«Θα του λείψουν πολύ τα αγαπημένα του πρόσωπα, οι φίλοι, η οικογένεια, τα ζώα και όλοι όσοι απολάμβαναν το χιούμορ, την εξυπνάδα και τη συμπόνια του. «Ξέρω ότι θα ήθελε να σας ευχαριστήσω για όλη την αγάπη που του δείξατε όλα αυτά τα χρόνια».


Η κόρη και ο περίεργος γάμος με το μοντέλο

Ο O’Grady αφήνει επίσης πίσω την κόρη του Sharon, την οποία απέκτησε με τη στενή του φίλη Diane Jansen το 1974, καθώς και δύο εγγόνια τα οποία αγαπούσε πολύ.

Ήταν επίσης κάποτε παντρεμένος με το μοντέλο της Πορτογαλίας Τερέζα Φερνάντες σε αυτό που ονόμασε «γάμο της ευκαιρίας» το 1977, σύμφωνα με πληροφορίες για να εμποδίσει την απέλασή της, ενώ το ζευγάρι χώρισε αργότερα το 2005.

Ο θάνατος που του άλλαξε την ζωή

Το 2012 εκδόθηκε η αυτοβιογραφία του με τίτλο Still Standing, The Savage Years. Μιλώντας όταν δημοσιεύτηκε, ο τηλεοπτικός αστέρας θυμήθηκε τον θάνατο του επί 25 χρόνια συντρόφου του και συνεργάτη του Μπρένταν Μέρφι, το 2005. Ο αγαπημένος του έφυγε από την ζωή μόλις πέντε ημέρες πριν τα πεντηκοστα (50) γενέθλια του, αφού είχε διαγνωστεί με ένα τεράστιο όγκο στο κεφάλι. Ο O’Grady είχε πει τότε: «Η θλίψη δεν συμβαίνει αμέσως, σε χτυπάει μετά από λίγο, γιατί έχεις όλη την κηδεία. και η φασαρία, τότε όταν αυτό σβήσει, βρίσκεσαι μόνος σου, με το χρόνο να αναλογιστείς τι έχει συμβεί. Σκέφτηκα, «Είμαι μόνος μου, τι να κάνω τώρα;»». Όπως ο ίδιος δήλωνε αυτό που είχε μαζί του ήταν κάτι παραπάνω από μία σεξουαλική σχέση.


Όταν μίλησε ανοιχτά για την υγεία του

Μίλησε και για την υγεία του τότε, αφού είχε δύο εμφράγματα, λέγοντας: «Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να κάθεσαι και να στενοχωριέσαι. Παίρνω δισκία και κάνω τσεκ απ κάθε οκτώ μήνες όταν με βάζουν στον διάδρομο. Τους λέω, «Έμφραγμα ή όχι, είμαι απελπισμένος στους διαδρόμους!»

“Παίρνω ταμπλέτες και κάνω τσεκ-απ κάθε οκτώ μήνες όταν με βάζουν στον διάδρομο. Τους λέω “Έμφραγμα ή όχι, είμαι απελπισμένος στους διαδρόμους!”

Και οι δύο γονείς του πέθαναν νέοι από καρδιακά προβλήματα – ο πατέρας του όταν ο O’Grady ήταν στα τέλη της εφηβείας του και η μητέρα του, της οποίας το πατρικό όνομα ήταν Savage, όταν ήταν 33 ετών. Το όνομα πιστεύεται ότι ενέπνευσε το διάσημο drag alter ego του που τον βοήθησε στην επιτυχία του.

Τι λένε για εκείνον οι φίλοι του

Ο μακροχρόνιος φίλος και παραγωγός, Μάλκολμ Πρινς, πρόσφερε τον φόρο τιμής του στον Ο’Γκρέιντι αφού τον επισκέφτηκε στο σπίτι του μόλις χθες. Ο κ. Prince είπε: “Πήγα στο Paul’s για μια καλή συνάντηση. Πάντα βρισκόταν περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του σκυλιά, γελούσε και ανυπομονούσε για τα νέα του βήματα.

Η Lorraine Kelly του ITV τον περιέγραψε ως «έναν πραγματικά ξεχωριστό άνθρωπο» και «αστείο, ατρόμητο, γενναίο, ευγενικό και σοφό».

Οι φωτογραφήσεις και οι βόλτες με διασήμους


Ο Paul O’Grady έγινε γνωστός για την αγάπη του για τα ζώα

Συμμετείχε επίσης στο Blankety Blank, καθώς και στο πολυβραβευμένο For The Love Of Dogs του ITV. Μετά την επιτυχία του τελευταίου, που γυρίστηκε στο Battersea Dogs and Cats Home, έγινε πρεσβευτής της οργάνωσης.

Η αγάπη του O’Grady για τα ζώα φάνηκε και αναγνωρίστηκε για τη δουλειά του με τα ζώα όταν κέρδισε το βραβείο για την εξαιρετική συμβολή στην ευημερία των ζώων στα βραβεία Animal Hero της RSPCA.

Ο κωμικός έγινε γνωστός μιλώντας για ζητήματα LGBT και απέκτησε ένα mainstream μετά την υποψηφιότητα για βραβείο Perrier το 1991. Η καριέρα του O’Grady ως Savage απογειώθηκε με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις στον χαρακτήρα και τελικά του ζητήθηκε να πάρει πέρα από την Paula Yates ως παρουσιάστρια του The Big Breakfast ως Savage από το 1995 έως το 1996.

Συμμετείχε στο chat show, The Lily Savage Show για το BBC για μια σύντομη εκπομπή το 1997 και αργότερα την ίδια χρονιά είχε επιτυχία ως οικοδεσπότης μιας ανανεωμένης έκδοσης του gameshow Blankety Blank, που διεξήχθη μέχρι το 2002. Στη σκηνή, εμφανίστηκε σε διάφορες σκηνικές παραγωγές συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων των Chitty Chitty Bang Bang και Annie, και πρωταγωνίστησε στην κωμική σειρά του BBC bingo hall Eyes Down από το 2003 έως το 2004.

Το ταξίδι στην Αφρική

Ο O’Grady όπως είπαμε και νωρίτερα έγινε δημοφιλής σε ένα εντελώς νέο κοινό ως παρουσιαστής του The Paul O’Grady Show που προβλήθηκε σε μια ώρα για τσάι στο ITV από το 2004 έως το 2005, μεταφέροντάς το αργότερα στο Channel 4 ως The New Paul O’Grady Show. Η αγάπη του για τα ζώα ωστόσο τον οδήγησε να παρουσιάσει διαφορετικά στυλ προγράμματος, μεταξύ των οποίων το Animal Orphans του Paul O’Grady που προβλήθηκε μεταξύ 2014 και 2016, όταν και επισκέφτηκε την Αφρική για να συναντήσει μωρά ζώα.


Με πληροφορίες από το skynews, pinknews και walesonline

Σχετικά άρθρα