Ο 80χρονος Μπάιντεν θα δώσει ξανά την “μάχη για την ψυχή” της ταραγμένης Αμερικής-Αυτό είναι το “αμερικανικό όνειρο” που θέλει να κάνει πραγματικότητα

Γενικά, εμφανίζεται αισιόδοξος για την «μάχη για την ψυχή» της ταραγμένης Αμερικής: στα 80 του χρόνια, ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά και πάλι την μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Η νίκη του θα του έδινε την προεδρία μέχρι τα 86 του χρόνια, κάτι πρωτοφανές.

Επίμονος, αλλά όχι εντυπωσιακός, καλοσυνάτος, αλλά όχι χαρισματικός, ο Τζο Μπάιντεν έχει πίσω του μία ζωή γεμάτη πολιτικές αποτυχίες και προσωπικά δράματα, μέσα από τα οποία έχει παραδόξως καλλιεργήσει μία εμπιστοσύνη στο καλό του άστρο.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για το Θεό! Δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορούμε να κάνουμε», λέει συχνά ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος τόσο στον ίδιο, όσο και στην χώρα του.

Το 2017, ο Τζο Μπάιντεν έμοιαζε να έχει στραφεί προς μία ήρεμη συνταξιοδότηση και μία σχετική απομάκρυνση από τους προβολείς, όταν μία πορεία της άκρας δεξιάς στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια τον παρακίνησε να δώσει την «μάχη για την ψυχή της Αμερικής» και εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

Το προεκλογικό σποτ

Ντυμένο με έντονα συναισθήματα και λόγια που ελπίζει να αγγίξουν τους Αμερικανούς δημιουργεί το νέο του προεκλογικό σποτ, δηλώνοντας έτσι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των δημοκρατικών στις εκλογές του 2024! Όλοι στην χώρα του είναι ίσοι και τους καλεί να παλέψουν για την δημοκρατία, που δεν έχει ούτε μπλε ούτε κόκκινο χρώμα. Στην Αμερική όλοι μπορούν να αποφασίσουν ποιον θα αγαπήσουν, ποιο βιβλίο θα διαβάσουν και οι γυναίκες μπορούν να αποφασίζουν για το σώμα τους.

Ο Μπάιντεν μιλάει στις καρδιές του αμερικανικού λαού, λέγοντας πως η μάχη αφορά την ψυχή της Αμερικής. Λέει ένθερμα πως “πρέπει να τελειώσουν την δουλειά”.

“Κάθε γενιά έχει μία στιγμή όπου έπρεπε να υπερασπιστεί την δημοκρατία. Να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους. Πιστεύω ότι αυτό είναι δικό μας. Για αυτό κατεβαίνω για επανεκλογή ως Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελάτε μαζί μας. Ας τελειώσουμε την δουλειά”.

Δείτε το βίντεο με το προεκλογικό σποτ:

«Νέα εκκίνηση»

Κατά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου 2021 στα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου, όπου είχε εκτυλιχθεί λίγες ημέρες πριν η επίθεση των οπαδών του Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν υπόσχεται ένα «νέο ξεκίνημα».

Γερουσιαστής επί 36 χρόνια, αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα επί μία οκταετία, είναι ο πρόεδρος μίας Αμερικής στη δίνη της βίας: της βίας των κοινωνικών και φυλετικών ανισοτήτων, της βίας των πολιτικών επιθέσεων, της βίας των νεκρών από υπερβολική δόση και των σκοτωμών ως σύμπτωμα της διαδεδομένης οπλοκατοχής.

Το φάρμακο, όπως πιστεύει ο ίδιος, βρίσκεται εν μέρει στο αμερικανικό όνειρο της ευημερίας, στην αναζήτηση της ευτυχίας που είναι εγγεγραμμένη στην Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Πεπεισμένος ότι η δημοκρατία πνίγεται μέσα στις οικονομικές δυσπραγίες των νοικοκυριών, ο Τζο Μπάιντεν θέλει να επιστρέψει στην «ξεχασμένη» από την παγκοσμιοποίηση Αμερική την «αξιοπρέπειά της».

Προς το εκλογικό αυτό σώμα που ο δισεκατομμυριούχος, γεννημένος σε πάμπλουτη οικογένεια Ντόναλντ Τραμπ κατόρθωσε να γοητεύσει, ο Τζόζεφ «Ρόμπινετ» Μπάιντεν Τζούνιορ επαναλαμβάνει ότι ο ίδιος είναι παιδί της «μεσαίας τάξης» και υπερήφανος απόγονος ιρλανδών μεταναστών. Γεννημένος στις 20 Νοεμβρίου 1924 στο Σκράντον της Πενσιλβάνια, ο μεγαλύτερος τεσσάρων αδερφών, ο «Τζόι» δεν μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια, αλλά ο επιχειρηματίας πατέρας του γνώρισε οικονομικές δυσκολίες.

Γερουσιαστής στα 29 χρόνια

Μία θέση προπονητή κολύμβησης σε συνοικία μαύρων θα ξεκινήσει τον μακρύ του διάλογο με την κοινότητα των μαύρων της Αμερικής, στην οποία οφείλει, σε μεγάλο βαθμό, τις εκλογικές του επιτυχίες.

Μετά τις σπουδές του στο Δίκαιο, και χωρίς να έχει πολεμήσει στο Βιετνάμ, ο ψηλόλιγνος νεαρός με το πλατύ χαμόγελο θα γίνει το 1972 γερουσιαστής του Ντέλαγουερ για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Εναν μήνα μετά την εκλογή του, η σύζυγός του Νίλια θα σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα μαζί με την κόρη τους, ακόμη μωρό. Ο νεαρός γερουσιαστής θα ορκισθεί δίπλα στο κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύονται οι δύο γιοι του, ο Μπο και ο Χάντερ, που επέζησαν του δυστυχήματος.

Η Αμερική θα θυμηθεί αυτήν την σκηνή το 2015, όταν ο Τζο Μπάιντεν, συντετριμμένος, θα κηδεύει τον αγαπημένο μεγαλύτερο γιο του Μπο, που πέθανε από καρκίνο.

Αυτές οι προσωπικές τραγωδίες διαμόρφωσαν έναν πρόεδρο που μετά τις εθνικές τραγωδίες και τις καταστροφές αναλαμβάνει τον ρόλο του παρηγορητή. Η ενσυναίσθησή του, αλλά και οι γκάφες του, θα γίνουν σήμα κατατεθέν του.

Τραύλισμα

Δεν έχει ούτε την ρητορική ευφράδεια του Μπαράκ Ομπάμα, ούτε το εκτόπισμα του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ο Τζο Μπάιντεν ισοφαρίζει σε επιμονή ό,τι του λείπει από χάρισμα.

Λέει ότι όταν ήταν παιδί διόρθωσε μόνος το τραύλισμά του απαγγέλλοντας ποιήματα, προφανώς ιρλανδικά ποιήματα.

Τρεις φορές διεκδίκησε τον Λευκό Οίκο. Το 1988, η απόπειρα απέτυχε λόγω μίας κατηγορίας για «λογοκλοπή». Το 2008, θα γίνει αντιπρόεδρος.

Οταν θα έρθει η σειρά του να επιλέξει, θα κάνει την Κάμαλα Χάρις πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη-ασιάτισσα αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Εκλέχθηκε με την υπόσχεση της επιστροφής στην κανονικότητα μετά την πανδημία και τον Τραμπ. Στην αρχή ο Τζο Μπάιντεν ορθώνεται στο ύψος των περιστάσεων: η Αμερική εμβολιάζει μαζικά, η οικονομία ανακάμπτει και επιστρέφει στην διεθνή σκηνή.

Ο πρόεδρος καλλιεργεί την εικόνα του μέσου Αμερικανού, που αγαπάει το παγωτό και τις κορβέτες. Αλλά ο Τζο Μπάιντεν είναι επίσης ο εκατομμυριούχος που προσφέρει στην εγγονή του πριγκιπικούς γάμους στον Λευκό Οίκο.

Και δεν πειράζει που ο Τύπος γκρινιάζει γιατί είναι αποκλεισμένος από την γιορτή: δεν αγγίζουμε την οικογένεια του προέδρου. Μαζί με την σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν και μητέρα της κόρης του Ασλεϊ, καθηγήτρια πανεπιστημίου και της πρώτης Πρώτης Κυρίας που συνεχίζει να ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα, ο Τζο Μπάιντεν αποδρά κάθε σαββατοκύριακο για να βρει την παρέα του στο σπίτι του στο Ουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ.

Πιστός καθολικός, αλλά υπέρμαχος του δικαιώματος στην άμβλωση, δεν βγαίνει παρά για να πάει στην λειτουργία.

Υμνεί τις αρετές του Μπο, αλλά δείχνει κατανόηση για τον άστατο μικρό του γιο Χάντερ, ο οποίος είναι ο αγαπημένος στόχος του συντηρητικού στρατοπέδου που του προσάπτει ύποπτες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και την Κίνα.

Αφγανιστάν, Ουκρανία

Το καλοκαίρι 2021, η περίοδος χάριτος που απολάμβανε ο Τζο Μπάιντεν τελειώνει μέσα στην σκόνη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Οι Αμερικανοί παρακολουθούν μουδιασμένοι την χαώδη αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ενώ ακολουθεί μία ιστορική επέλαση πληθωρισμού.

Η δημοφιλία του Τζο Μπάιντεν βυθίζεται και έκτοτε παραμένει αναιμική.

Πλέον ο πρόεδρος, με το διστακτικό βήμα, την εύθραυστη σιλουέτα και τις στιγμές σύγχυσης, δείχνει τα 80 του χρόνια. Οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις για την κατάσταση της υγείας του τον Νοέμβριο 2021 και μετά τον Φεβρουάριο 2023 δεν αλλάζουν την κατάσταση.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν καταφέρνει να μοιραστεί την αισιοδοξία του, παρά ορισμένες αναμφισβήτητες επιτυχίες του.

Ετσι, όταν οργανώνει την δυτική απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σκηνές από την ιστορική του επίσκεψη στο Κίεβο θα έχουν προνομιακή θέση στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ή όταν καταφέρνει την υιοθέτηση των γιγάντιων οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κινεζικής κατακτητικότητας, αν και δεν ελέγχει παρά από μία τρίχα το Κονγκρέσο στην αρχή της θητείας του.

Εχει επίσης να αντιμετωπίσει το υπερσυντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο, μία νάρκη που άφησε πίσω του ο Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο δυναμιτίζει το 2022 το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Θα είναι ο απόηχος αυτή της έκρηξης ή η αποστροφή που δημιουργούν οι πιστοί στον Τραμπ υποψήφιοι; Τον Νοέμβριο 2022, στις ενδιάμεσες εκλογές, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν πετυχαίνει να καταφέρει συντριπτική ήττα στον Τζο Μπάιντεν.

Τώρα ξεκινά πάλι την καμπάνια για «να σώσει την ψυχή της Αμερικής». Ή τουλάχιστον να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει τον Μάρτιο 2022 ενώπιον του Κονγκρέσου. «Ολα θα πάνε καλά. Θα είμαστε ΟΚ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα