Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του BBC μετά το σκάνδαλο για τον διορισμό του από τον Μπόρις Τζόνσον-Του έκανε”οικονομικές χάρες”

Ο επικεφαλής του BBC παραιτήθηκε λόγω της αποτυχίας του να αποκαλύψει μια υποτιθέμενη οικονομική χάρη που έκανε πριν από δύο χρόνια στον τότε πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον – τον άνθρωπο που τον διόρισε και στενό του φίλο.

Τα σκάνδαλα που αφορούν την ταραχώδη περίοδο της θητείας του Τζόνσον συνεχίζουν να μαστίζουν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου και τους βρετανικούς θεσμούς. Και αυτό έρχεται σε μια εποχή που πολλά μέσα ενημέρωσης – ειδικά αυτά που λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση, όπως κάνει η British Broadcasting Corporation – αγωνίζονται να αποδείξουν τη συντακτική τους ανεξαρτησία σε μια εποχή αυξημένης πολιτικής παραπληροφόρησης.

Ο πρόεδρος του BBC, Ρίτσαρντ Σαρπ, είναι πρώην επενδυτικός τραπεζίτης και μακροχρόνιος δωρητής του Συντηρητικού Κόμματος. Προτάθηκε για την κορυφαία θέση του BBC στις αρχές του 2021 από τον Johnson, ο οποίος είναι επίσης φίλος.

Εκείνη την εποχή, ο Σαρπ απέτυχε να αποκαλύψει πώς βοήθησε να οργανωθεί μια συνάντηση με έναν άλλο φίλο – έναν μακρινό ξάδερφο του Τζόνσον – για να προσφέρει δάνειο 1 εκατομμυρίου δολαρίων στον πρωθυπουργό.

Αφού οι Times του Λονδίνου αποκάλυψαν αυτήν την πιθανή σύγκρουση συμφερόντων τον περασμένο Ιανουάριο, η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα. Την Παρασκευή, δημοσίευσε την έκθεσή της, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο Sharp είχε πράγματι παραβιάσει τους κανόνες.

«Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η αντίληψη ότι ο κ. Σαρπ προτάθηκε για διορισμό επειδή βοήθησε… τον πρώην πρωθυπουργό σε ένα ιδιωτικό οικονομικό ζήτημα», αναφέρει η έκθεση.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Σαρπ παραιτήθηκε

Λέει ότι η σύγκρουση συμφερόντων ήταν «ακούσια» και δεν πρέπει να «ακυρώσει» τον διορισμό του στο BBC. Σε δήλωσή του, ζήτησε συγγνώμη, αλλά είπε ότι παραιτείται ωστόσο για να «προτεραιοποιήσει τα συμφέροντα του BBC».

«Υπηρέτησα τη σημασία του BBC ως μια καλά χρηματοδοτούμενη και αμερόληπτη δημόσια ραδιοτηλεόραση», είπε ο Σαρπ.

Λέει ότι θα παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο, για να δώσει στην κυβέρνηση χρόνο να βρει διάδοχο.

Ο Σαρπ είναι ο τελευταίος σε μια μακρά σειρά βρετανών δημοσίων προσώπων που καταρρίφθηκαν από τις συναλλαγές με τον Τζόνσον – ο οποίος και ο ίδιος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωμα πέρυσι εν μέσω σκανδάλων για χρήματα, ηθική και παράνομα πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown για τον COVID.

Εν τω μεταξύ, το BBC δυσκολεύεται οικονομικά. Η κυβέρνηση πάγωσε τον προϋπολογισμό της για τα επόμενα δύο χρόνια, και αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης του ιδρύματος.
Τα τελευταία χρόνια, έχει αντιμετωπίσει καταγγελίες για ακατάλληλες στενές σχέσεις με το Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο ελέγχει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τον προϋπολογισμό του BBC.

Ο Σαρπ είναι πρώην μέντορας του σημερινού Συντηρητικού πρωθυπουργού, Ρίσι Σουνάκ, που χρονολογείται από τις μέρες που ήταν μαζί στη Goldman Sachs. Η παραίτησή του σώζει φυσικά τον Σουνάκ από το να χρειαστεί να τον απολύσει!

Με πληροφορίες από το npr

Σχετικά άρθρα