Δείτε ποιες παθήσεις ψυχικής υγείας αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου στους ενήλικες;

Πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι εξετάστηκαν, στα πλαίσια μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, η οποία αποδεικνύει πως τα άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών που έχουν παθήσεις ψυχικής υγείας έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Στις ηλικίες 20 έως 39 ετών, ένα στα οκτώ άτομα έχει κάποιου είδους πάθηση ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία. «Τα ψυχολογικά προβλήματα ήταν κοινά στους νεαρούς ενήλικες και είχαν ισχυρούς δεσμούς με την καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε ο Eue-Keun Choi, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ιατρικής της Σεούλ στη Νότια Κορέα, στη δήλωση Τύπου.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικό έλεγχο υγείας και να λαμβάνουν φάρμακα, εάν χρειάζεται, για την πρόληψη του εμφράγματος του μυοκαρδίου και του εγκεφαλικού», πρόσθεσε ο Τσόι. «Αν και οι συμπεριφορές στον τρόπο ζωής δεν εξηγούν τον υπερβολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιο υγιεινές συνήθειες δεν θα βελτίωναν την πρόγνωση. Επομένως, η τροποποίηση του τρόπου ζωής θα πρέπει να συνιστάται σε νεαρούς ενήλικες με ψυχικές διαταραχές για την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς».

Λεπτομέρειες από τη μελέτη ψυχικής υγείας νεαρών ενηλίκων

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε άτομα που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας μεταξύ 2009 και 2012 και δεν είχαν ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικού. Η μέση ηλικία ήταν 31 ετών και το 58% των συμμετεχόντων ήταν 30 ετών και άνω.

Πάνω από το 13% των συμμετεχόντων είχαν τουλάχιστον μία πάθηση ψυχικής υγείας. Μεταξύ αυτών, σχεδόν το 48% είχε άγχος, το 21% είχε κατάθλιψη, το 20% είχε αϋπνία, σχεδόν το 28% είχε διαταραχή του σωματικού συστήματος και περισσότερο από το 2% είχε διαταραχή χρήσης ουσιών. Λιγότερο από το 2% είχε διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, διατροφική διαταραχή, διαταραχή προσωπικότητας και/ή διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα άτομα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 για έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο νέας έναρξης. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης άνω των 7 ετών, υπήρξαν 16.133 περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου και 10.509 εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποια είναι η συσχέτιση μεταξύ διαταραχών ψυχικής υγείας και καρδιαγγειακών περιστατικών;

Οι ενήλικες αυτής της ηλικίας με οποιαδήποτε διαταραχή ψυχικής υγείας είχαν 58% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφράγματος του μυοκαρδίου και 42% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάποια πάθηση ψυχικής υγείας.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας

Ο Δρ Ράιαν Σουλτάν είναι ψυχίατρος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και στο πλαίσιο της έρευνας είπε πως: «Η σχέση μεταξύ των συνθηκών ψυχικής υγείας και των προβλημάτων σωματικής υγείας δεν οφείλεται μόνο στην παραμέληση ή στην κακή αυτοφροντίδα. Οφείλεται επίσης σε βιολογικούς παράγοντες όπως η φλεγμονή και οι ορμονικές ανισορροπίες που μπορεί να προκληθούν από το χρόνιο στρες και άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας».

Πρόσθεσε ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη που αντιμετωπίζει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά ζητήματα.

«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης θα πρέπει να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση που αναγνωρίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας». «Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τακτικούς ελέγχους ψυχικής υγείας για ασθενείς με χρόνιες σωματικές παθήσεις καθώς και αυξημένη συνεργασία μεταξύ των παρόχων ψυχικής υγείας και των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης».

«Επιπλέον, η αντιμετώπιση κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων της υγείας όπως η φτώχεια, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και οι διακρίσεις μπορεί να συμβάλει στη μείωση του φόρτου των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας», πρόσθεσε.

Η επίδραση του στρες στην υγεία

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, όταν απελευθερώνει ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μακροπρόθεσμα επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Πιο συγκεκριμένα τα υψηλά επίπεδα στρες παράγουν κορτιζόλη και αδρεναλίνη, τα οποία για να αντιμετωπίσει ο οργανισμός δίνει «μάχη», η οποία οδηγεί σε συναισθηματική και σωματική κόπωση. Η έλλειψη ύπνου με τη σειρά της ασκεί περισσότερη πίεση και στο μυαλό αλλά και στο σώμα.

Το συνεχές άγχος επηρεάζει την καρδιά

Το συνεχές άγχος που επιφέρει μια ψυχική διαταραχή επηρεάζει την καρδιά, έναν μυ, ο οποίος αποδυναμώνεται κάτω από συνεχόμενη πίεση. Το άγχος αυξάνει την αρτηριακή πίεση, γεγονός που από μόνο του δημιουργεί περισσότερες προϋποθέσεις για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Το άγχος ακόμη ευθύνεται για την ανθυγιεινή διατροφή που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε, θεωρώντας πως βρίσκουμε διέξοδο στο φαγητό. Θεωρούμε δηλαδή πως επειδή είμαστε αγχωμένοι, δικαιούμαστε να τσιμπολογήσουμε, αφού θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα. Το χρησιμοποιούμε δηλαδή ως δικαιολογία.

Η διαχείριση του άγχους είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου

Καθίσταται απαραίτητο να μειώσουμε το στρες, μέσα από διάφορες τεχνικές, όπως είναι ο διαλογισμός, η άσκηση ή το να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό. Επιβάλλεται ακόμη να υιοθετήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που θα περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τερματισμό του καπνίσματος, προσεκτική κατανάλωση αλκοόλ, άσκηση και καλή ποιότητα ύπνου.

Παράγοντες ψυχικής υγείας και τρόπου ζωής

Όταν οι άνθρωποι πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας, τότε είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, οι κακές διατροφικές επιλογές και η καθιστική ζωή. Αυτά με την σειρά τους οδηγούν σε άλλες παθήσεις και επικίνδυνες καταστάσεις, όπως η υπέρταση ή ο σακχαρώδης διαβήτης που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Τι συμβαίνει με την φαρμακευτική αγωγή;

Τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας συνήθως λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή, η οποία ενέχει παρενέργειες που επηρεάζουν με την σειρά τους την καρδιαγγειακή υγεία.

Οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Απλώς πρέπει να βελτιώσουν τη γενική υγεία και ευεξία τους, υιοθετώντας γενικότερα έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Σχετικά άρθρα