Τζέιν Φόντα: Αντιμετώπισε τη διατροφική διαταραχή, διαγνώστηκε με καρκίνο και μας δείχνει πώς να ξεπεράσουμε τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας με γυμναστική

Η Τζέιν Φόντα δεν αφήνει τη θεραπεία του καρκίνου να την επιβραδύνει. Η κίνηση και η άσκηση βοηθούν την 84χρονη, η οποία πρόσφατα δημοσιοποίησε τη διάγνωση του λεμφώματος Non-Hodgkins, να διαχειριστεί την κούραση που μπορεί να είναι παρενέργεια της χημειοθεραπείας, μοιράστηκε σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό της.

Η Fonda αποκάλυψε για πρώτη φορά τη διάγνωσή της στο Instagram στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, σημειώνοντας ότι θα συμπληρώσει έξι μήνες χημειοθεραπείας ως θεραπεία. Το λέμφωμα μη Hodgkins είναι ένας τύπος καρκίνου που ξεκινά στο λεμφικό σύστημα, το οποίο αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του σώματος, σύμφωνα με την κλινική Mayo. Είναι «πολύ θεραπεύσιμο» και έχει υψηλό ποσοστό επιβίωσης, πρόσθεσε η Φόντα στη λεζάντα της ανάρτησής της.

Τώρα, μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη χημειοθεραπεία της, η Fonda φαίνεται να τα πάει καλά. «Περίπου τρεις εβδομάδες από την πρώτη μου χημειοθεραπεία, πρέπει να σας πω ότι νιώθω πιο δυνατή από ό,τι εδώ και χρόνια», έγραψε η Fonda στην πρόσφατη ανάρτησή της στο blog. «Ο γιατρός μου είπε ότι το καλύτερο αντίδοτο στην κούραση που μπορεί να προκαλέσει η χημειοθεραπεία είναι η κίνηση».

Σε μια προσπάθεια να κάνει ακριβώς αυτό, η Fonda περπατούσε (πριν αρχίσει η ζέστη) και γυμναζόταν. Για παράδειγμα, η Fonda δημοσίευσε ένα κλιπ στο YouTube με την ίδια να γυμνάζεται με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Στο βίντεο, κάνει squats στον τοίχο με την πλάτη της σε μια μπάλα σταθερότητας στον τοίχο, ενώ κρατά έναν μωβ αλτήρα σε κάθε χέρι.

Δεν είναι μυστικό ότι η άσκηση μπορεί να σας δώσει ενέργεια, αλλά οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους έχουν κούραση που προκαλείται από τη θεραπεία του καρκίνου. «Η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι συνήθως αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης λόγω του καρκίνου ή της θεραπείας του και δεν ανακουφίζεται με την ανάπαυση», εξηγεί η Tara Sanft, M.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής (ιατρικής ογκολογίας) στο Κέντρο Καρκίνου του Yale, η οποία ηγείται της έρευνας στον αντίκτυπο που έχει η άσκηση στη θεραπεία και τα αποτελέσματα του καρκίνου. “Δεν βελτιώνεται μετά από έναν πραγματικά καλό υπνάκο ή έναν υπέροχο βραδινό ύπνο. Έτσι, η περισσότερη ξεκούραση δεν είναι καλή θεραπεία για την κούραση που σχετίζεται με τον καρκίνο.”

Η σωματική δραστηριότητα, ωστόσο, είναι μια σταθερή επιλογή για την αντιμετώπιση αυτής της κούρασης. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια του καρκίνου και μετά τη θεραπεία του καρκίνου αναφέρουν λιγότερη κόπωση από εκείνους που δεν έχουν, λέει ο Δρ Σανφτ. Το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές, προσθέτει.

Η American Cancer Society προσφέρει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη σχέση μεταξύ καρκίνου και άσκησης στον ιστότοπό της. «Η έρευνα δείχνει ότι για τους περισσότερους ανθρώπους η άσκηση είναι ασφαλής και χρήσιμη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία του καρκίνου», σημειώνει ο οργανισμός. «Μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας καθώς και την ενέργεια που έχετε για να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσουν».

Όσο για το πώς οι ασθενείς μπορούν να ασκηθούν για να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη, αυτό εξαρτάται από το άτομο, όπως έχει αποδείξει η Fonda. «Οποιαδήποτε μορφή άσκησης που απολαμβάνει ο ασθενής είναι καλό να την κάνει», λέει ο Δρ Σανφτ, προσθέτοντας ότι το περπάτημα είναι εξαιρετικό για να ξεκινήσουν οι ασθενείς επειδή είναι οικονομικά προσιτό και σχετικά ασφαλές — ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει ασκηθεί ποτέ πριν.

Η Fonda δεν είναι αρχάρια όταν πρόκειται για άσκηση. Η σταρ της Grace and Frankie και ακτιβίστρια για το κλίμα είναι γνωστή για τις βιντεοκασέτες γυμναστικής της δεκαετίας του 1980 και συνέχισε να τονίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία πριν προσθέσουν την προπόνηση δύναμης στη ρουτίνα τους, λέει ο Δρ Σανφτ.

Συνολικά, φαίνεται ότι η άσκηση βοηθά τη Φόντα να αισθάνεται καλύτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο!

Η διατροφική διαταραχή

Η Τζέιν Φόντα μιλάει για την ανάρρωσή της από μια διατροφική διαταραχή αλλά και για το τι τη βοήθησε να αλλάξει την ανθυγιεινή σχέση της με το φαγητό.

Η ανάρρωση της διατροφικής διαταραχής ήταν «πραγματικά δύσκολη», σημειώνοντας ότι έλαβε χώρα σε μια εποχή που υπήρχαν λιγότεροι διαθέσιμοι πόροι για την καταπολέμηση της βουλιμίας και της ανορεξίας, με τα οποία αγωνιζόταν.

Τι θα επέλεγε να κάνει σήμερα

«Σήμερα, μάλλον θα πήγαινα σε ένα πρόγραμμα 12 βημάτων ή κάτι τέτοιο», είπε. “Αλλά δεν ήξερα τι ήταν. Δεν ήξερα ότι υπήρχε όνομα για αυτό, και δεν ήξερα ότι θα μπορούσες να πας κάπου. Μιλάω τη δεκαετία του 1960, του ’50.”

Η Φόντα ανέπτυξε μια διατροφική διαταραχή στην εφηβεία της και συνεχίστηκε μέχρι την ενηλικίωση της, εξήγησε. Είχε μια πολυάσχολη ζωή όταν αποφάσισε ότι έπρεπε να σταματήσει την άτακτη διατροφή της. «Ήμουν παντρεμένη, είχα παιδιά, ήμουν πολιτικά ενεργή, μάζευα χρήματα, ήμουν ηθοποιός, έκανα ταινίες», είπε.

«Και απλά δεν μπορούσα να κάνω τον τρόπο ζωής που ήθελα». Αυτό την ενέπνευσε να εργαστεί για τη σχέση της με το φαγητό.

Πώς ξεπέρασε τη διατροφική διαταραχή

Η Φόντα είχε δηλώσει προηγουμένως στο People ότι ανάρρωσε από τη βουλιμία της εγκαταλείποντας τον κύκλο της υπερφαγίας, αναγνωρίζοντας ότι ήταν «τόσο δύσκολο». Αλλά το να κάνει τις προπονήσεις με την υπογραφή της ήταν χρήσιμο γι ‘αυτήν, μοιράζονταν εκείνη την εποχή η σταρ της Grace and Frankie. «Μου έδωσε πίσω μια αίσθηση ελέγχου πάνω στο σώμα μου».

Για εκείνη, ο χρόνος βοήθησε και τη διαδικασία ανάρρωσης. «Όσο μεγαλύτερο διάστημα βάζετε ανάμεσα στον εαυτό σας και τον εθισμό, τόσο πιο εύκολο γίνεται», είπε στο People στο παρελθόν. «Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δεν μπορείς ποτέ να το ξεπεράσεις, αλλά μπορείς».

Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν τουλάχιστον το εννέα τοις εκατό του πληθυσμού παγκοσμίως, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Νευρικής Ανορεξίας και Συναφών Διαταραχών. Περίπου 10.200 θάνατοι κάθε χρόνο είναι το άμεσο αποτέλεσμα μιας διατροφικής διαταραχής, αλλά υπάρχουν τρόποι για να λάβετε βοήθεια.

Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει σωματική ανάκαμψη (επιστροφή σε ένα φυσιολογικό βάρος, εάν ήταν πρόβλημα η απώλεια βάρους) και ομαλοποίηση της υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών (NEDA). Η ανάκαμψη συμπεριφοράς, η οποία σταματά ή μειώνει δραματικά τον περιορισμό της τροφής, την υπερβολική άσκηση, την κάθαρση και την υπερφαγία, μαζί με ψυχολογική θεραπεία για την αντιμετώπιση των γνωστικών και συναισθηματικών πτυχών της διατροφικής διαταραχής, είναι επίσης σημαντικά στοιχεία της ανάκαμψης, σημειώνει η NEDA.

Η ίδια η Fonda μοιράστηκε ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν αφορούν το φαγητό. «Έχει να κάνει με το γέμισμα μιας τρύπας», είπε προηγουμένως στο People. «Είμαστε σκάφη που πρέπει να είναι γεμάτα σε πνεύμα… Αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι να το γεμίσουμε».
Η ανάρρωση από τη διαταραχή διατροφής μπορεί να είναι ένας μακρύς δρόμος, σύμφωνα με τη NEDA. Μπορεί να χρειαστούν μήνες, ακόμη και χρόνια, με τις οπισθοδρομήσεις και τις υποτροπές να είναι συχνές. Ωστόσο, η υποστήριξη από επαγγελματίες, φίλους και οικογένεια είναι συνήθως χρήσιμη, σημειώνει ο οργανισμός.

«Νόμιζα ότι η ζωή μου άξιζε να βελτιωθεί, οπότε αποφάσισα απλώς να σταματήσω», είπε η Φόντα στην πρόσφατη συνέντευξή της στον Δρ Άγκους. “Και ήταν πραγματικά, πραγματικά, πραγματικά, πολύ δύσκολο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να ανακάμψετε από διατροφικές διαταραχές. 100 τοις εκατό.”

Σχετικά άρθρα