Eικονικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, απειλές και θάνατος για τους 3 Ιρανούς που υπερασπίστηκαν την καταδίκη και τον θάνατο κοπέλας που κατηγορήθηκε πως φόρεσε λάθος τη μαντήλα

Οι Ματζίντ Καζέμι, Σάλεχ Μιρχασέμι και Σαΐντ Γιαγούμπι συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2022 έπειτα από διαδηλώσεις στην πόλη Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν). Καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Ιανουάριο.

Η υπόθεση του Ματζίντ Καζέμι έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Αυστραλία, όπου ζουν συγγενείς του.

«Η εκτέλεση αυτών των ανδρών έπειτα από δίκες που γενικά θεωρήθηκαν παρωδίες θα αποτελούσε προσβολή για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια στο Ιράν», έκρινε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών μιλώντας στον Τύπο, συμπληρώνοντας πως η Τεχεράνη μοιάζει να μην «έμαθε τίποτα» από τις μαζικές κινητοποιήσεις.

Την περασμένη χρονιά οι αρχές του Ιράν προχώρησαν στην εκτέλεση τεσσάρων διαδηλωτών, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Η θανατική ποινή ως μέσο εκφοβισμού

Αντικαθεστωτικοί κατηγορούν τις ιρανικές αρχές πως χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο εκφοβισμού του πληθυσμού, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο του 2022 με έναυσμα τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή τους για υποτιθέμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες.

Σύμφωνα με ΜΚΟ, το 2022 έγιναν οι περισσότερες εκτελέσεις στο Ιράν από το 2015 και ο ρυθμός τους εντάθηκε ακόμη περισσότερο φέτος. Η Iran Human Rights (IHR), οργάνωση με έδρα τη Νορβηγία, καταμετρά τουλάχιστον 223 εκτελέσεις εντός 2023.

Τρεις άνδρες, που είχαν καταδικασθεί στην εσχάτη των ποινών στο Ιράν για ανάμιξη στο θάνατο μελών των δυνάμεων της τάξης στη διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν ξεσπάσει πέρυσι στη χώρα μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί, εκτελέσθηκαν σήμερα, ανακοίνωσε η δικαστική αρχή.

Ο Ματζίντ Καζεμί, Σαλέχ Μιρχασεμί και Σαΐντ Γιαγουμπί κρίθηκαν ένοχοι για «μοχαρεμπέχ» («πόλεμο εναντίον του Θεού») και επειδή είχαν στην κατοχή τους ένα όπλο στη διάρκεια διαδήλωσης στο Ισφαχάν (κεντρικό Ιράν), σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων της ιρανικής δικαιοσύνης Mizan Online.

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις άνδρες είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο και καταδικασθεί σε θάνατο τον Ιανουάριο. Κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συμμετοχή σε «παράνομες ομάδες που είχαν πρόθεση να πλήξουν την ασφάλεια της χώρας και για συμπαιγνία που οδήγησε σε εγκλήματα κατά της εσωτερικής ασφαλείας», πρόσθεσε το Mizan.

«Σύμφωνα με τις αποδείξεις και τις δηλώσεις των κατηγορουμένων, τα πυρά (πυροβόλου όπλου) αυτών των τριών προσώπων οδήγησαν στο μαρτύριο τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε το Mizan Online.

Πώς βασανίστηκαν οι 3 άντρες

Πηγές είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι οι άνδρες εξαφανίστηκαν βίαια, στη συνέχεια βασανίστηκαν και αναγκάστηκαν να κάνουν ενοχοποιητικές δηλώσεις που αποτέλεσαν τη βάση των ποινικών υποθέσεων εναντίον τους.

Οι ανακριτές φέρεται να ανέστειλαν τον Καζεμί ανάποδα, του έδειξαν ένα βίντεο να βασανίζουν τον αδελφό του, τον υπέβαλαν σε εικονικές εκτελέσεις και τον απείλησαν να σκοτώσουν τα αδέρφια του.

Σε ηχητικό μήνυμα από τη φυλακή Dastgerd, όπου κρατούνταν οι τρεις άνδρες, ακούστηκε ο Kazemi να λέει: “Ορκίζομαι στον Θεό ότι είμαι αθώος. Δεν είχα κανένα όπλο πάνω μου. [οι δυνάμεις ασφαλείας] συνέχισαν να με χτυπούν και να διατάσσουν να πω ότι αυτό το όπλο είναι δικό μου.

«Τους είπα ότι θα τους έλεγα ό,τι ήθελαν, απλώς αφήστε την οικογένειά μου ήσυχη».

Δεν τους άφησαν καν να απολογηθούν

Σύμφωνα με το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), που εδρεύει στις ΗΠΑ, τους αρνήθηκαν την ικανότητα να προετοιμάσουν την κατάλληλη υπεράσπιση, οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε αναγκαστικές «ομολογίες» και το κατηγορητήριο ήταν «γεμάτο με παρατυπίες που αποκάλυψαν ότι πρόκειται για υπόθεση με πολιτικά κίνητρα. “.

Ποια ήταν η 22χρονη που ο θάνατός της πυροδότησε τις αναταραχές

Το Ιράν συγκλονίζεται από ένα κίνημα αμφισβήτησης μετά το θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης κουρδικής καταγωγής Ιρανής, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών που την κατηγόρησε ότι δεν φορούσε τη μαντίλα με τον τρόπο που προβλέπεται από τις αρχές.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το Ιράν εκτελεί περισσότερους καταδίκους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με εξαίρεση την Κίνα.

Πηγηή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πληροφορίες από το BBC

Σχετικά άρθρα