Ποιος είναι ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η οικογένειά του, η έντονη πολιτική ζωή, το πρόβλημα υγείας και η αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1963 στην Αθήνα. Η καταγωγή του είναι από τη Μεσσηνία και μάλιστα από τη Φαρακλάδα Τριφυλίας. Είναι παντρεμένος με την Ίριδα Αδαμοπούλου, που κατάγεται από το γειτονικό χωριό Αμπελόφυτο και έχουν δύο κόρες την Χλόη και την Αυγή.

Οι σπουδές του

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Φθηνών (1985), D.E.A. Δημοσίου Δικαίου (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris-1 PANTHEON-SORBONNE. Ο τίτλος της διατριβής του είναι « H κρίση νομιμοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης», στην οποία ο βαθμός ήταν άριστα. Είναι επίσης διπλωματούχος της Διεθνούς Ακαδημίας Συνταγματικού Δικαίου και του μεταπτυχιακού κύκλου μαθημάτων για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση (Jean Monnet) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε νομική και στη Σορβόνη.

Όταν σπούδαζε νομική ήταν γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στην διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετείχε ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.

Διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2014-2015) και μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου (2015-2019).

Πολιτικές και Κοινωνικές Δραστηριότητες

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, είναι συνταγματολόγος, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών (2019), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις και τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις (2016-2019), Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έως τον Νοέμβριο του 2016. Έχει διατελέσει επίσης Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ευρωβουλευτής από τον Μάιο του 2014 έως και τον Ιανουάριο του 2015.

Διετέλεσε εκπρόσωπος της χώρας (advisor) στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) της Γ.Σ. του ΟΗΕ (2000-2003) και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συνάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στο αλβανικό κοινοβούλιο κατά τη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος (1998-1999), καθώς και ως εμπειρογνώμονας σε μελέτες στο Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Συρία και τα Βαλκάνια.
Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής ή προσκεκλημένος ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Columbia University, στο New York University, στο Humboldt University, στο London School of Economics, στο Roskilde University, στη Νομική Σχολή του Ν. Δελχί, στο Πανεπιστήμιο της Ορλεάνης και σε μεταπτυχιακά προγράμματα πολλών Ελληνικών Πανεπιστημίων.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το δημόσιο χρέος.

Έχει συγγράψει, πολλές μονογραφίες καθώς και άρθρα συνταγματικού, διοικητικού, συγκριτικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλειας σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πώς ξεκίνησε η πολιτική του διαδρομή

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκίνησε την πολιτική διαδρομή του ως συνδικαλιστής της ΚΝΕ στη δεκαετία του 1980. Στη συνέχεια πέρασε στο ΠΑΣΟΚ και την φιλοπαπανδρεϊκή μερίδα. Διετέλεσε κατά τη διακυβέρνηση του κόμματος την περίοδο 1994-2004 ειδικός Σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας το 1994. νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας από το 1997 έως το 2002. Επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος του υπουργείου Εξωτερικών το 2000. Εκπρόσωπος της χώρας (advisor) στην επιτροπή δικαιωμάτων της ΓΣ του ΟΗΕ 2000-2003. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δημόσιας εταιρείας «Επαγγελματική κατάρτιση Α.Ε.». Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επιστημονική στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διαπραγμάτευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2003-2004. Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο στο υπουργείο Παιδείας και το Μάιο του 2010 αντιπρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ).

Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Νωρίτερα διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της πρώτης κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα.
Έγινε γνωστός από το κίνημα των αγανακτισμένων

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αν και ήταν διακεκριμένος νομικός, στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός κυρίως για τη δράση του και τις διαλέξεις του στο κίνημα των αγανακτισμένων από τον Μάιο έως το Νοέμβριο του 2011.

Ο κ. Κατρούγκαλος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας «σαν στρατιώτης» της παράταξης, όπως είπε.

Η καταγγελία για παράνομη δραστηριότητα στο δικηγορικό γραφείο όσο ήταν υπουργός
Το Μάρτιο του 2015 δημιουργήθηκε θόρυβος γύρω από το όνομά του καθώς κατηγορήθηκε ότι το δικηγορικό του γραφείο ανέλαβε υποθέσεις ως μη όφειλε καθώς ήταν ήδη υπουργός. Απάντησε ότι πρόκειται για σκευωρίες, οι οποίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο. Εκείνη την εποχή οι διαβουλεύσεις του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές ήταν καθημερινές. Σε συνέντευξή του είχε πει επίσης ότι αν έλεγαν αλήθεια τα δημοσιεύματα θα έπρεπε να αυτοκτονήσει.

Έχει γράψει δεκάδες βιβλία στα ελληνικά, γαλλικά και αγγλικά που πραγματεύονται κυρίως νομικά ζητήματα αλλά και ζητήματα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Και όπως είναι φυσικό διαβάζει πάρα πολύ. Καμιά φορά όμως το παρακάνει.

«Όταν διαισθανθώ πως θα μου έρθει γιαούρτι θα παραιτηθώ»

Δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός. Αρνείται να έχει ασφάλεια. Επί υπουργείας του έδωσε εντολή να απομακρυνθεί και η κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν μονίμως σταθμευμένη έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επιπλέον, έδωσε εντολή να ξηλωθούν τα κάγκελα στην είσοδο του υπουργείου που βρίσκονταν εκεί κάθε φορά που γινόταν διαδήλωση. Τα τοποθετούσαν για να… αναχαιτίζουν αβγά και γιαούρτια που ρίχνονταν κατά του υπουργείου και προορίζονταν για τον υπουργό, από την εποχή των αγανακτισμένων. «Τι να την κάνω την αστυνομική φρουρά; Όταν διαισθανθώ ότι θα μου έρθει γιαούρτι, θα παραιτηθώ αμέσως. Σημαίνει ότι πλέον δε με θέλει ο λαός» δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε

Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, παλαιότερα, είχε αποκαλύψει πως σε τυχαίες εξετάσεις ανακάλυψε κάποιο αιματολογικό πρόβλημα και για να μην προχωρήσει στο μυελό των οστών, προέβη σε άμεση θεραπεία του. «Είχα προγραμματίσει μια θεραπεία με το που έκλεινε η Βουλή που συνδυάζεται με ανοσοκαταστολή, την οποία και έκανα, προκειμένου να μην προχωρήσει το πρόβλημα στον μυελό των οστών», ανέφερε.

«Πράγματι έγινε αυτή η θεραπεία, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά έχασα κάποια μαλλιά», είχε πει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας την θεραπεία σταδιακά έχασε ένα μέρος από τα μαλλιά του. Μάλιστα εκείνη την εποχή παρά την κούραση από τις θεραπείες συνέχιζε να δίνει το παρών στις συνεδριάσεις της Βουλής.

Ερχόμενοι στο σήμερα

Εκτός εκλογικής μάχης έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Γιώργο Κατρούγκαλο μετά τις έντονες αντιδράσεις που ακολούθησαν την δήλωσή του σε τηλεοπτική εκπομπή.

Πιο συγκεκριμένα απαντώνατς θετικά σε ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση επανεκλογής του, θα επαναφέρει το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει μείωση 20% των εισφορών των ελύθερων επαγγελματιών, προκάλεσε την αντίδραση των επαγγελματικών ενώσεων. Σε διόρθωση των λεγομένων του, είπε πως εξέφραζε προσωπική άποψη. Παρόλα αυτά, το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση και εν συνεχεία ο πρώην υπουργός τέθηκε εκτός εκλογικής διαδικασίας.

Η δήλωση Κατρούγκαλου

“Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές;

Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη”.

Φωτογραφία εξωφύλλου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα